Καλογήρου: Δεν χρειάζεται να θυμίσω ποιος μιλούσε για σοβαρή Χρυσή Αυγή – Ο Κοντονής έκανε τις επιλογές του

«Δεν θέλω να τοποθετηθώ περαιτέρω για τον κ. Κοντονή. Ο κύριος Κοντονής έκανε τις επιλογές του, έχει τη διαδρομή του, όλοι κρινόμαστε, για τη δημόσια παρουσία μας, για τον όποιο πολιτικό βίο μας, για τη συνέπεια των λόγων και των πράξεών μας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας στον «Alpha 98,9».

«Σε σχέση

με το οποιοδήποτε επιχείρημα διαφωνίας όσον αφορά την ψήφιση του ΠΚ, θέλω πολύ να θυμίσω τα εξής: Μιλάμε για μια μεταρρύθμιση που διήρκησε πάνω από 10 χρόνια. Δεν ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε όμως με την ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία των Κωδίκων, υπερψηφίζοντας τις διατάξεις του ΠΚ, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Μιλάμε για μία γενναία, θαρραλέα μεταρρύθμιση, και κανένας δεν είχε μέχρι τότε το πολιτικό σθένος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη μιας τόσο μεγάλης μεταρρύθμισης, η οποία προκαλεί συνέπεια σε όλες τις ποινικές δίκες, στο ποινικό δίκαιο της χώρας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα υπουργός, δεσμεύτηκα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αυτής, έθεσα τα κείμενα σε δημόσια διαβούλευση. Αντιδράσεις στο πρώτο σχέδιο του ΠΚ υπήρξαν, διορθώσεις πάντα από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγιναν στη συνέχεια, γιατί υπενθυμίζω ότι στη διαδικασία ψήφισης Κωδίκων το σύνταγμα δεν επιτρέπει οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβαση από πλευράς είτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είτε του νομοθετικού Σώματος. Έρχεται στη Βουλή ως αυτούσιο κείμενο, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ψηφίζεται ως ένα άρθρο», υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου.

«Θυμάστε πότε επανήλθε με μεγάλη ένταση η ανάγκη αλλαγής του ΠΚ; Στην περίπτωση της καθαρίστριας, το Φθινόπωρο του ’18. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ή ότι δεν προέκυψαν καινούργια. Αυτό συμβαίνει με τέτοιου είδους μεγάλες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο κ. Καλογήρου.

«Μιλάμε για ένα σχέδιο Ποινικού Κώδικα, το οποίο έμενε συνέχεια στα συρτάρια των υπουργών Δικαιοσύνης. Εμείς, προ την προκήρυξη των εκλογών, δημόσια είχα πει ότι προχωράμε στην ψήφιση», πρόσθεσε.

Στην κριτική που ασκείται ότι οι αλλαγές στον ΠΚ ρίχνουν στα «μαλακά» τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Καλογήρου απαντά: «Λένε δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρος τον κύριο Χριστόφορο Αργυρόπουλο, ο οποίος είναι γνωστός για τις μάχες που έχει δώσει για το ελληνικό κράτος δικαίου, αποφάσισαν να ευνοήσουν και να ρίξουν στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή. Είναι αδιανόητο αυτό το επιχείρημα και τον μόνο που ευνοεί είναι την ίδια τη Χρυσή Αυγή και όσους θέλουν με πολιτική ιδιοτέλεια να χύνουν νερό στην ιστορία της ΧΑ». «Δεν χρειάζεται να θυμίσω ποιος μιλούσε για σοβαρή Χρυσή Αυγή», είπε με νόμιμα.

Όσον αφορά στις επίμαχες διατάξεις, για τις οποίες γίνεται ο έντονος πολιτικός διάλογος, ο κ. Καλογήρου εξηγεί: «Στην ένταξη στην εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ήταν 5-10 χρόνια κάθειρξη, με τον νέο ΠΚ είναι 5-10 χρόνια κάθειρξη. Δεν άλλαξε τίποτα. Όσον αφορά στη διεύθυνση, το πλαίσιο ήταν από 10 έως 20 έτη και πλέον με τον νέο ΠΚ είναι από 5 έως 15. Το 15 είναι η ανώτερη προβλεπόμενη κάθειρξη όχι μόνο για την εγκληματική οργάνωση. Για όλα τα αδικήματα. Κι αυτό παραμένει, να ξέρετε, το αυστηρότερο πλαίσιο στην ΕΕ. Αυτό που έγινε με τον νέο ΠΚ είναι να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο έκτισης, ο χρόνος πραγματικής έκτισης της ποινής. Ο νέος ΠΚ αύξησε την έκτιση από το 1/3 στα 2/5 και στα ισόβια από τα 15 στα 16 έτη».

Όσον αφορά στη στέρηση ή μη των πολιτικών δικαιωμάτων, είπε: «Με τον προηγούμενο ΠΚ, όπως και με τον τωρινό. Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, απαιτεί αμετάκλητη απόφαση. Σημαίνει να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο βαθμοί και να έχει ολοκληρωθεί και η αναιρετική διαδικασία στον Άρειο Πάγο. Ακόμα κι αν ίσχυε ο προηγούμενος ΠΚ, σήμερα, με μια καταδικαστική απόφαση δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασμένων ως μελών ή διευθυντών της ΧΑ».

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία; «Θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο δεύτερος βαθμός και το αναιρετικό δικαστήριο. Το γεγονός ότι χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση δεν το ορίζει ο ΠΚ, αλλά το σύνταγμα. Ο νέος ΠΚ προέβλεψε την έκπτωση από οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, λέγοντας ότι τα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι δεν είναι ζήτημα του ΠΚ, αλλά του νομοθέτη σε σχέση με τον εκλογικό νόμο και την εκλογική διαδικασία. Πάλι και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται αμετάκλητη απόφαση, γιατί έτσι το ορίζει το σύνταγμα».

«Το σύνταγμα κατέχει τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να μην πέφτουμε σε τέτοιου είδους αδιέξοδα. Αυτό που θα είναι σημαντικό και το οποίο δεν είχε να κάνει ούτε με τον παλιό ούτε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι η ανακήρυξη του πολιτικού κόμματος», πρόσθεσε.

Ο Άρειος Πάγος δεν θα μπορούσε να είχε «κόψει» από την αρχή τη Χρυσή Αυγή; «Το σύνταγμα προβλέπει στην ανακήρυξη, ότι ανακηρύσσεται ως πολιτικό κόμμα αυτό που εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με μια τέτοια πρωτόδικη, ιστορική, καταδικαστική απόφαση θεωρώ ότι σε επίπεδο ανακήρυξης, με βάση τη συνταγματική πρόνοια, έχει λυθεί το ζήτημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα