Αποδέχεται τη διαγραφή του ο Κοντονής – «Εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

«Δεν είχα πρόθεση να βάλω καμία φωτιά. Είπα κάτι αυτονόητο και ο καθένας τα εκλαμβάνει όπως θέλει», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Αποδέχομαι τη διαγραφή μου. Αυτή είναι η ποιότητά τους κι έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Κοντονής, σχολιάζοντας

τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά ούτε κάτι που θα ανατρέψει τη ζωή μου. Δεν μου το έχει ανακοινώσει κανείς, το είδα στις εφημερίδες και αποδέχομαι τη διαγραφή μου, που δεν ξέρω αν έγινε πριν ή μετά τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για την πρώτη διαγραφή που γίνεται από το γραφείο Τύπου, αυτές τις περίεργες ώρες. Ας το ανακοινώσουν, για να ξέρω ποια μέρα διαγράφηκα».

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Το δικαίωμα να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος», ο κ. Κοντονής τόνισε: «Είναι εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης. Θυμίζει δεκαετία ’80 και τα ”ο ένας κατέβηκε από το τρένο” κ.λπ. Εκφράσειs από το παρελθόν. Δεν αντλούν κάτι από το μέλλον, αλλά από το παρελθόν».

Όπως αποκάλυψε, την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όπου του ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Συζητήσαμε και του είπα ότι είναι αμετάκλητη η απόφασή μου να αποχωρήσω από την ΚΕ. Ο λόγος ήταν κάποια εσωτερικά θέματα. Μια κατάσταση ακραίας εσωστρέφειας, με αναρτήσεις στο facebook, με προσωπικές επιθέσεις. Εννοώ, όλους αυτούς που με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα ήθη της αριστεράς, δημοσιοποιούσαν απόψεις, όταν αυτές στρέφονταν κατά ενός ή άλλου συντρόφου. Με άκουσε κι έφυγα. Δεν συνδυάστηκε ποτέ η αποχώρησή μου με το θέμα της δίκης».

Για τη «φωτιά» που άναψε: «Είχα μία συζήτηση με έναν συνάδελφό σας. Με ρώτησε αν αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπα ότι παραιτήθηκα από την ΚΕ. Δεν ήθελα τη χθεσινή ημέρα, που ήταν ημέρα Δημοκρατίας, να μιλήσουμε γι’ αυτά. Είπα ότι δεν υπάρχει η διάταξη περί στέρησης πολτιικώ δικαιωμάτων, για την οποία είχα εκφέρει διαφωνία, όπως και για το μέγεθος της ποινής στον διευθύνοντα εγκληματικής οργάνωσης. Εγώ αυτά που είπα χθες, τα έχω πει δημόσια στη Βουλή, όταν αναρτήθηκε ο ΠΚ. Δεκαπέντε φορές τα έχω πει. Ειχε προηγηθεί εμού η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε θέσει το θέμα. Είχα προειδοποιήσει, ότι θα το βρούμε (μπροστά μας), όπως είχε κάνει και η Νεολαία. Δεν συνέδεσα όλα αυτά τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν υπονόησε ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα, είπε: «Δεν έχω εκφράσει άποψη ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Είχα εκφράσει τον φόβο μου, ότι αυτή την κατάργηση θα τη βρούμε μπροστά μας, στη δίκη της ΧΑ».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι το σύνταγμα λέει για να υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ο κ. Κοντονής είπε: «Παραπληροφορούν ορισμένοι. Ισχύει ότι όποιος καταδικαστεί αμετάκλητα, και με απόφαση του Αρείου Πάγου, αυτός εκπίπτει από τα δημόσια ή αυτοδιοικητικά αξιώματά του.  Με τον νέο ΠΚ, ναι μεν φεύγουν από τα αξιώματα αλλά διατηρούν τα υπόλοιπα δικαιώματα».

«Πήγαμε από το μείζον, στο ελάσσον. Είχα πει να μην το καταργήσουμε γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Έχουμε φθάσει σε έναν παραλογισμό», σχολίασε.

Για το πώς σχολιάζει την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους χρυσαυγίτες; «Πολύ σωστά είπε ο Ραγκούσης ότι πρέπει να επανέλθουν οι διατάξεις, είναι μια έμμεση παραδοχή ότι είχα δίκιο. Αντί να πουν, εδώ ναι, μπορεί να υπήρξε ένα λάθος, έφθασαν να πουν ότι αυτά που είπε, που τα λέω από το 2019, (ευνοούν την προπαγάνδα)».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι λίγο πριν τη διαγραφή του, «Είχα ετοιμάσει μία ανακοίνωση γι’ αυτά που λέει η ΝΔ, ότι υπάρχει πλήρης διαστρέβλωση γι’ αυτά που είπα. Δεν είπα ότι η ενέργεια έγινε από δόλο ή αμέλεια ή ασχετοσύνη ή βλακεία; (…) Ήταν λάθος, το λέω δύο χρόνια τώρα. Ενώ ήμουν έτοιμος να την εκδώσω (την ανακοίνωση) με πήραν τηλέφωνο συνάδελφοί σας και μου είπαν ότι έχουν εκδώσει ανακοίνωση για μένα. Και είπα ότι την επιστρέφω σε αυτούς και είπα ότι αποτελεί μνημείο σταλινισμού και συκοφαντίας. Αντί να πουν ότι είχα δίκιο!».

«Στον εκλογικό νόμο δεν έχουμε ποινή, έχουμε ένα διοικητικό μέτρο που παίρνεται. Διαπίστωσαν όλοι ότι εδώ υπάρχει κενό, εξαιτίας της απάλειψης αυτών των διατάξεων», επισήμανε.

Στην ερώτηση αν οι καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής μπορούν να εκλεγούν, είπε: «Δεν τους έχουν στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα. Υπάρχουν αδικήματα που εμπίπτουν στην εκλογική διαδικασία, υπάρχουν άλλα που είναι άσχετα, γι’ αυτό οι κρατούμενοι στις φυλακές μπορούν και ψηφίζουν».

Alpha989 · ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ στον Δήμο Βερύκιο & Τάκη Χατζή 08-10-20

Πηγή: newpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα