«Ιανός»: Αυτά είναι τα έξι μέτρα του υπουργείου Υποδομών για τις πληγείσες περιοχές (video)

Εκτός από την άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες από τις καταστροφές που επέφερε η κακοκαιρία «Ιανός», οι κάτοικοι των περιοχών περιμένουν και έργα σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους…

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε έξι μέτρα για τις πληγείσες περιοχές της χώρας. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα καταγραφές είναι αποκαρδιωτικά. Από τη Δευτέρα (21/09), κλιμάκια 300 μηχανικών κάνουν αυτοψίες για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια των Δήμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός». Έως το τέλος της

Τρίτης, 22 Σεπτεμβρίου 2020, είχαν διεξαχθεί έλεγχοι σε 1.097 συνολικά κτήρια, εκ των οποίων 59 βρέθηκαν χωρίς ζημιές. για τα κατεστραμμένα ΙΧ.

Αν και το υπουργείο Υποδομών δεν έχει δώσει ακόμα ακριβή λίστα ως προς τον τόπο που βρίσκονται τα κτήρια, που έχουν ελεγχθεί μέχρις στιγμής, πηγές σημειώνουν ότι αυτοψίες από τα ειδικά κλιμάκια έγιναν στο σύνολο των πληγεισών περιοχών και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και σε σημεία που οι ζημιές είναι πιο εκτεταμένες (Καρδίτσα, Μουζάκι, Φάρσαλα) αλλά και στα νησιά του Ιονίου που επλήγησαν πρώτα από τη θεομηνία (Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο).

Ποσοστό περίπου 45% των κτηρίων που εντοπίστηκαν με βλάβες από όσα ελέγχθηκαν είναι κατοικίες, περίπου 30% είναι καταστήματα και άλλες μορφές επαγγελματικής στέγης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά κτίρια του Δημοσίου, εκκλησίες, και βοηθητικά κτίρια, όπως στάβλοι, κλπ.

Από το υπουργείο σημειώνουν ότι πολλά από τα 1.097 κτήρια που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα δε θα χαρακτηριστούν οπωσδήποτε «κόκκινα», δηλαδή μη επισκευάσιμα, καθώς θα πρέπει να αντληθούν τα νερά για να αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος των ζημιών.

Αναλυτικά, τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών είναι τα εξής:

Α. Έλεγχος κτηρίων και καταγραφή ζημιών

Το Υπουργείο Υποδομών έστειλε ήδη από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020, κλιμάκια 300 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια των Δήμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Ιανού. Έως το τέλος της χτεσινής ημέρας (22 Σεπτεμβρίου 2020), είχαν διεξαχθεί έλεγχοι σε 1.097 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων 59 βρέθηκαν χωρίς ζημιές.

Β. Άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες με μία μόνο αίτηση

Όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτηρίων και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα gov.gr. Στη συνέχεια βεβαίως θα διεξαχθεί έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων και τυχόν παραβάτες θα πληρώσουν αυστηρά πρόστιμα.

Επίσης, στα πλαίσια της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτηρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες κι επιχειρήσεις. Άμεσα θα διατεθεί επίσης από 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Γ. Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των πληγέντων

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργεί από σήμερα Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, τηλεφωνικό κέντρο, με δέκα γραμμές, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πληγέντων. Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210-6509300 τις ώρες 8:00 – 21:00.

Δ. Έργα Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Προστασίας ύψους 39 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία και 40 εκατ. ευρώ σε Φθιώτιδα

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επειγόντων έργων, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών πλησίον των αυτοκινητοδρόμων, που υλοποιήθηκαν με συμβάσεις παραχώρησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο παραχωρησιούχος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 (Κεντρική Οδός) θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα έργα ύψους 39 εκατ. ευρώ στην περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τα έργα αυτά ειδικότερα αφορούν:

· Στη διευθέτηση του ποταμού Καλέντζη σε μήκος 16 χλμ. και του Συλλεκτήρα ΙΙΙ.2 (νοτιοδυτικά της πόλης της Καρδίτσας), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16 εκατ. ευρώ.

· Στη διευθέτηση του ποταμού Ιταλικού (μήκους 20χλμ.) και των δύο τάφρων (μήκους 6 και 2 χλμ.), που συμβάλλουν σε αυτόν, μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό, προϋπολογισμού περίπου 5,6 εκατ. ευρώ.

· Σε αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα πρόκειται για εργασίες στα επτά τελευταία χλμ. μέχρι την εκβολή του στον Πηνειό, ξεκινώντας από το Μουζάκι.

Επίσης, στην περιοχή της Φθιώτιδας, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο Σπερχειό ποταμό, ύψους 18 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στην περιοχή του Σπερχειού θα εκτελεσθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και από την ΕΡΓΟΣΕ, ύψους 21 εκατ. ευρώ, στα τμήματα εμπλοκής του αυτοκινητόδρομου με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Ε. Από σήμερα κανονικά τα δρομολόγια τρένων Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Ο ΟΣΕ έδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (22/09) σε κυκλοφορία τη μία γραμμή από Λιανοκλάδι έως Λάρισα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2020, εκτελεί και πάλι τα δρομολόγια ΑθήναΘεσσαλονίκη χωρίς ενδιάμεση διακοπή.

Στο Παλαιοφάρσαλο, η δεύτερη γραμμή θα αποκατασταθεί από συνεργεία του ΟΣΕ έως την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020. Μέχρι τότε το δρομολόγιο στη μια γραμμή θα γίνεται από Λιανοκλάδι έως το σταθμό Αγίου Στεφάνου (Δομοκός). Όσον αφορά στη δεύτερη γραμμή στη σήραγγα της Όθρυος, ο σχεδιασμός που έχει γίνει από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και κοινοπραξία είναι να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης στις επόμενες 15 ημέρες.

ΣΤ. Αντικατάσταση εντύπων αδειών οδήγησης και διαγραφή από το Μητρώο οχημάτων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό»

Οι πληγέντες σε Κεφαλληνία, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Κόρινθο και Φάρσαλα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλων στις περιπτώσεις αντικατάστασης των αδειών οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες.

Επίσης, επιτρέπεται η οριστική διαγραφή από το Μητρώο ΙΧ αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αυτών σε εταιρεία ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πληγέντες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις άδειες οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς την καταβολή παραβόλων.

Ειδικότερα, οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» είχαν ως συνέπεια την καταστροφή/απώλεια εντύπων αδειών οδήγησης πολιτών στις εξής περιφερειακές ενότητες:

· Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

· Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

· Καρδίτσας και Μαγνησίας και στο Δήμο Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας

· Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης, θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 «Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης ελληνικής ή κράτους – μέλους της Ε.Ε.» της υ.α. 50984/7947/2013 (Β΄ 3056), εκτός από εκείνα που αφορούν στα παράβολα.

Για την απαλλαγή από την καταβολή των παραβόλων απαιτείται η προσκόμιση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιπροσθέτως, δήλωσης απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης σε Αστυνομικό Τμήμα, η οποία απαιτείται να έχει υποβληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα το αργότερο έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Οι αιτήσεις για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης δύναται να υποβληθούν το αργότερο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Με άλλη εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Κεφαλογιάννης, προβλέπεται ότι τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ), ανεξαρτήτως κυβισμού, που υπέστησαν καταστροφή τις συγκεκριμένες ημέρες στις συγκεκριμένες περιφέρειες, δύνανται εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από σήμερα, να διαγραφούν από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δίχως την προσκόμιση Πιστοποιητικού καταστροφής του οχήματος από σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης του π.δ. 116/2004 (Α’ 81) και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής.

Η σχετική αίτηση, στην οποία αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του οχήματος, υποβάλλεται από τον κύριο του οχήματος ή συγγενή πρώτου βαθμού σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην εγκύκλιο.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα