«Καμπανάκι» της Κομισιόν στην Ελλάδα για νιτρορύπανση και ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα Τετάρτη την Ελλάδα να καθορίσει επαρκείς ζώνες προστασίας των υδάτων από τη νιτρορύπανση.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ στις 23 Απριλίου 2015. Στην εν λόγω απόφαση το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα

παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη νιτρορύπανση, επειδή δεν καθόρισε επαρκείς ευπρόσβλητες ζώνες, ούτε κατάρτισε προγράμματα δράσης για τις εν λόγω ζώνες.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την έκδοση της απόφασης, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει καταρτίσει κανένα πρόγραμμα δράσης για τις πρόσφατα χαρακτηρισμένες ευπρόσβλητες ζώνες. Ως εκ τούτου, αυτές οι ζώνες δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους για τους οποίους έχουν καθοριστεί, δηλαδή να προστατεύουν τα ύδατα από τη νιτρορύπανση.

Δεδομένου ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή αποστέλλει πλέον στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, προτού παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο και ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει.

H Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό δίκαιο αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικές με την ασφάλεια

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν μετέφερε πλήρως τις λεγόμενες “αποφάσεις Prum” που δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα εθνικά στοιχεία ταξινόμησης οχημάτων, και αποτελούν σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές αρχές την πρώτη προειδοποιητική επιστολή τον Σεπτέμβριο του 2016. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πλήρως τα αναγκαία μέτρα όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών για το DNA και τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία αξιολόγησης όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ταξινόμηση οχημάτων. Η Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία για την πλήρη συμμόρφωσή της με τις νομικές υποχρεώσεις που υπέχει.

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Μετά τη λήξη αυτής της προθεσμίας, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα