«Καμπανάκι» Κοτζιά για την εθνική κυριαρχία στο Ιόνιο με «φόντο» τη συμφωνία με την Ιταλία

Θέση για την ελληνοϊταλική συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ πήρε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εφιστώντας την προσοχή όλων σε δύο σημεία της συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να γνωστοποιηθούν τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει δύο σημεία κρούοντας τον κώδωνα για τυχόν παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας «στο όνομα δικαιωμάτων αλιείας που ζητάνε οι Ιταλοί σε αυτή τη ζώνη», όπως

σημειώνει.

«H Συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας κρίνεται σε δύο σημεία, διότι κατά τα άλλα ήταν έτοιμη από το 2016. Το πρώτο αν διορθώνει το βαρύ λάθος της κυβέρνησης της ΝΔ το 1977 -στη συμφωνία που έκανε με Ιταλία για την υφαλοκρηπίδα- να αποδώσει σε ελληνικά μικρά νησιά του Ιουνίου περιορισμένη επήρεια από 32 μέχρι 70% και το δεύτερο αν εκχωρεί ελληνική κυριαρχία στο Ιόνιο, στη γραμμή της εν δυνάμει Αιγιαλίτιδας από 6-12 μίλια», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εξηγεί:

«Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπογράψαμε την έτοιμη συμφωνία προκειμένου προηγούμενα να επεκτείνουμε την Αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο. Τυχόν εκχώρηση κυριαρχίας και κυρίαρχων δικαιωμάτων στο όνομα δικαιωμάτων αλιείας που ζητάνε οι Ιταλοί σε αυτή τη ζώνη θα είναι ανεπίτρεπτη».

«Πρώτα έπρεπε να διασφαλιστούν με την επέκταση της ελληνικής Αιγιαλίτιδας τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και μετά να γίνει η συμφωνία για την ΑΟΖ. Αλλιώς πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο για χάρη του οποίου παραχωρείται κυριαρχία», καταλήγει ο κ. Κοτζιάς.

Η σχετική ανάρτηση:

Μετά τη γνωστοποίηση περαιτέρω πληροφοριών για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε στο Facebook:

«Τελικά, όλα δείχνουν ότι πήραν το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ,, και το υπέγραψαν όπως ήθελαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποίησαν συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνει μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της. Ακόμα, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.
Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα. Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει όγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.
Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.
ΥΓ Για άλλη μια φορά απορώ με αφωνία αντιπολίτευσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα