ΗΠΑ και Γερμανία για τη δραματική κατάσταση στη Μόρια – Τι είπε ο Μητσοτάκης με τη Μέρκελ (video)

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την Πέμπτη (10/09) από την Κορσική, πριν από τη MED7, ότι θα έχει επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ για τη δραματική κατάσταση στη Μόρια και γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει κινητοποίηση διεθνώς. Όπως από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, που ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «απάνθρωπες συνέπειες μια απάνθρωπης πολιτικής». Η Μόρια διχάζει, πάντως, κυβέρνηση και κόμματα στη

Γερμανία. Αβέβαιο αν θα επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ για το προσφυγικό…

Επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη για τη Μόρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία θέλησε να ενημερωθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα μπορούσε να συμβάλει η Γερμανία στην αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Λέσβο, μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν τη δομή φιλοξενίας στη Μόρια. Ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να της ζητά να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων που δεν έχουν που να μείνουν μετά τα τελευταία γεγονότα.

Φαίνεται, ωστόσο, πως η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή και ό, τι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ώστε να μην δούμε ξανά εικόνες όπως αυτή στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων στο Βερολίνο, που επικαλείται η «Bild», η κοινή δράση αφορά Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα δεχθούν ανήλικους πρόσφυγες, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ.

 

State Department: Οι ΗΠΑ συντονίζονται με την Αθήνα για την κατάσταση στη Μόρια

Την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε η εκπρόσωπος του «State Department» Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, η Μόργκαν Ορτέιγκους υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή της και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές κοινότητες προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των πιο ευάλωτων ατόμων».

Γαλλογερμανική πρωτοβουλία για υποδοχή ανήλικων προσφύγων από τη Μόρια

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την Πέμπτη (10/9) την έναρξη μιας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την υποδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση 400 ανήλικων μεταναστών που ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

«Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν, ελπίζω και άλλες χώρες μέλη» της ΕΕ, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος εκτίμησε ότι η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν «επιτέλους» σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα «δεν υπάρχει».

Μήνυμα αλληλεγγύης στα ελληνικά, αναφορικά με την καταστροφική φωτιά στη Μόρια και την κατάσταση στην περιοχή, δημοσίευσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, τονίζοντας πως «Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».

Την υποδοχή προσφύγων από την Αυστρία ζητά ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της χώρας

Την υποδοχή από την Αυστρία, προσφύγων από την κατεστραμμένη από τη φωτιά, δομή υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ζητά με αναρτήσεις του το βράδυ της Πέμπτης (10/9) σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας ότι «πρόσφυγες στη Μόρια και ιδιαίτερα παιδιά χωρίς γονείς, χρειάζονται τώρα τη βοήθεια μας, και η Αυστρία έχει μία μακρά παράδοση να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και διαθέτει το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνει τώρα το σωστό».

«Η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μία ήπειρος ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε αυτήν την κοινή μας Ευρώπη, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κατά τη φυγή τους από τον πόλεμο, από τις διώξεις και τα βασανιστήρια, πρέπει να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες για χρόνια, και τώρα να έχουν χάσει και αυτό το καταφύγιο», επισημαίνει ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν.

«Η Αυστρία έχει μια μακρά και μεγάλη παράδοση να βοηθά ανθρώπους στην ανάγκη, και οι Αυστριακοί ήταν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν εκείνους που δεν μπορούσαν πλέον να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Πρόσφυγες στη Μόρια και ειδικά παιδιά χωρίς γονείς, χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας. Η Ευρώπη και η Αυστρία, και σε αυτό είμαι αισιόδοξος, έχουν το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνουν το σωστό. Είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές που μας δείχνουν σε ποια Ευρώπη ζούμε», τονίζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.

Γερμανία: Η Μόρια διχάζει κυβέρνηση και κόμματα

Η υποδοχή προσφύγων προκαλεί τριγμούς στα χριστιανικά κόμματα. Στα όρια της κυβερνητικής γραμμής το «SPD». Σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο την Πέμπτη (10/09) το βράδυ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. «Η φωτιά», επεσήμανε, «ανέδειξε σαν μεγεθυντικός φακός ποιο είναι το πρόβλημα». Εδώ και καιρό ήταν γνωστές οι «αναξιοπρεπείς» συνθήκες που ζούσαν οι άνθρωποι εκεί.

Όπως αναφέρθηκε, σε επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό πρόσφερε άμεση βοήθεια αλλά και συμμετοχή στην κατασκευή καλύτερων εγκαταστάσεων στέγασης για του πρόσφυγες. Η προσφορά αυτή έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να δεχτεί η Γερμανία και ενδεχομένως και άλλα κράτη, τα προσφυγόπουλα που μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν αυτού η καγκελάριος επικοινώνησε με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμβάλουν», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, «και εύχομαι και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Αναφερόμενη στη συζήτηση για το προσφυγικό στην ΕΕ η καγκελάριος κατέστησε σαφές, ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα και ούτε μόνο τη Γερμανία αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της για μια ενιαία πολιτική ασύλου. Η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία.

Διάσταση απόψεων στα χριστιανικά κόμματα

Η φωτιά στη Μόρια αναζωπύρωσε στη Γερμανία τη συζήτηση εάν θα πρέπει η χώρα μονομερώς να δεχτεί πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά – έν ανάγκη και χωρίς τη συμμετοχή άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Την Τετάρτη (09/09) η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πάγια στάση της: το θέμα της υποδοχής προσφύγων συνιστά ευρωπαϊκό ζήτημα και συνεπώς αφορά όλα τα κράτη μέλη. Η στάση αυτή προκαλεί αντιδράσεις. Όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και εντός των κυβερνητικών κομμάτων – ακόμη και στα χριστιανικά κόμματα. Εξέχων παράδειγμα είναι ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκερντ Μύλερ.

Ο πολιτικός της βαυαρικλης Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης υποστήριξε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να υποδεχθεί σε «ένδειξη ανθρωπιάς» 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τον Μύλερ, να αποδεχτεί την πρόταση εκείνων των γερμανικών κρατιδίων που δήλωσαν πρόθυμα να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Την πρόταση αυτή εξακολουθεί να απορρίπτει ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Μύλερ. Ο κ. Ζεεχόφερ υποστηρίζει ότι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς, η Γερμανία δεν θα πρέπει να υποδεχθεί σε αυτή τη φάση πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Με τη γνώμη αυτή διαφώνησε μια ομάδα αποτελούμενη από 16 Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές γύρω από τον υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Σε ανοιχτή επιστολή τους προς στον κ. Ζεέχοφερ ζητούν η Γερμανία να δεχτεί, εν ανάγκη και μόνης της, 5.000 πρόσφυγες από την ηπειρωτική Ελλάδα: «Η προτεραιότητα τώρα δεν είναι να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, αλλά η ανακούφιση ανθρώπινης ανάγκης». Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών που διαφωνούν με τη γραμμή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερος.

Γύρω στους 50 βουλευτές είχαν υπογράψει στις αρχές Απριλίου επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην οποία ζητούσαν τη μεταφορά προσφυγόπουλων από ελληνικούς καταυλισμούς σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή είχε οδηγήσει στη δέσμευση της Γερμανίας και άλλων κρατών της ΕΕ να δεχτούν ανήλικα παιδιά από την Ελλάδα.

Υπέρ της υποδοχής προσφύγων οι Σοσιαλδημοκράτες

Σε ό,τι αφορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα και η Γερμανία θα πρέπει να δεχτεί πρόσφυγες. Ενώ η ηγεσία του κόμματος υποστηρίζει ανοιχτά αυτά τα αιτήματα, οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί κινούνται στα όρια της κυβερνητικής γραμμής. Επισημαίνουν μεν την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής απάντησης στο προσφυγικό, παράλληλα αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι θα πρέπει η Γερμανία να δεχτεί άμεσα πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Όπως δήλωσε, το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων θα πρέπει «στην επικείμενη κατάσταση να το χειριστούμε με μεγαλύτερη μεγαλοψυχία». Ο υπουργός δε Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε την πυρκαγιά στη Μόρια «ανθρωπιστική καταστροφή» και ζήτησε την κατανομή των12.000 άστεγων προσφύγων ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να τους δεχτούν.

Γερμανικός Τύπος για Μόρια: Απάνθρωπες συνέπειες μια απάνθρωπης πολιτικής

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια και οι ευθύνες της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου. Το κύριο βάρος σήμερα στην υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων από χώρες της ΕΕ.

Η «ΤΑΖ» του Βερολίνου έχει πρωτοσέλιδο θέμα τη Μόρια, το οποίο συνοδεύει από μια μεγάλη φωτογραφία παιδιών που μεταφέρθηκαν και είναι ασφαλή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο τίτλος είναι «Συνασπισμός των ευτελών» και αναφέρεται στον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό προσφύγων που θα δεχθούν άμεσα χώρες της ΕΕ. Μόλις 400 ασυνόδευτα παιδιά από τους 12.000 άστεγους της Μόριας που έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια σε σχόλιό της χαρακτηρίζει τον αριθμό «γελοίο» και εξηγεί γιατί παρόλα αυτά η πολιτική Μέρκελ – Μακρόν είναι ορθή: «Εάν ο αριθμός όσων θέλουν να δεχθούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ παραμείνει στους 400 τότε δεν θα πρόκειται για τον «συνασπισμό των προθύμων», αλλά στην καλύτερη περίπτωση για τον «συνασπισμό των ευτελών».

Η προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ακολουθούν οι Μέρκελ και Μακρόν είναι κατά βάση ορθή: η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών και το από κοινού καλό παράδειγμα είναι μακροπρόθεσμα πιο ελπιδοφόρο από μια μεμονωμένη εθνική πολιτική – ακόμη και εάν ευτυχώς υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και πολίτες στη Γερμανία που ζητούν να έρθουν άμεσα όλοι, και οι 12.000 από τη Μόρια κατευθείαν στη Γερμανία».

Ακούγονται όλα γνωστά…

Διαφορετική η άποψη της «Süddeutsche Zeitung», η οποία αναφερόμενη στην κατανομή ασυνόδευτων ανηλίκων μετά την καταστροφή στη Μόρια σημειώνει: «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να πάρουν ασυνόδευτους ανηλίκους που χρειάζονται ένα νέο καταφύγιο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει ακόμη να πεισθούν ώστε να συμμετάσχουν. Θα κατανεμηθούν συνολικά 400 παιδιά και νέοι. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ανθρώπους, θα δούμε. 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι; Συμμετοχή άλλων χωρών της ΕΕ; Ακούγονται γνωστά όλα αυτά. Υπάρχει μια παρόμοια πρωτοβουλία για άρρωστα παιδιά και νέους από ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων από την άνοιξη… Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η γαλλογερμανική πρωτοβουλία είναι ένας ανόητος συμβιβασμός μεταξύ του να μην κάνεις τίποτα και ανθρωπιάς. Στο Βερολίνο είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των υψηλών, μερικές φορές φθηνών προσδοκιών του SPD και αντίστασης από την Χριστιανή Ένωση. Δεν πρέπει να ξεγελιέται κανείς: τα αιτήματα από την CDU και την CSU για την υποδοχή προσφύγων δεν είναι παρά μεμονωμένες φωνές που υπογραμμίζουν μόνο ότι η γνώμη της πλειοψηφίας είναι εντελώς διαφορετική».

Απάνθρωπη πολιτική

H «Kölner Stadt Anzeiger» επισημαίνει για το ίδιο θέμα: «Η προσφορά της Μέρκελ και του γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να επιτρέψει την είσοδο 400 ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Πιο κοντά στις δυνατότητες της Γερμανίας είναι ο αριθμός που ανέφεραν 16 βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης: 5000 πρόσφυγες. Θα τα καταφέρουμε. Πράγματι. Φυσικά ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες που καθρεφτίζεται στη Μόρια θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι προκαθορισμένες ποσοστώσεις αιτούντων άσυλο και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Προς το παρόν πρέπει τουλάχιστον να μετριαστούν οι απάνθρωπες συνέπειες μιας απάνθρωπης πολιτικής».

Διαφορετικά κράτη και απόψεις

H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επιγράφει το σχόλιό της «Αυτή είναι η Ευρώπη» και γράφει: «Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγάλη πυρκαγιά στη Μόρια δεν παίζει ρόλο στη δημόσια συζήτηση. Είναι αυτές οι χώρες στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ που δυσκολεύονται με μια «πολιτική καλωσορίσματος» και που δεν κατακλύζονται από αιτήσεις ασύλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια προφανή απάνθρωπη στάση. Ωστόσο δείχνει την ποικιλομορφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ακριβώς και τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα των προσφύγων.

Σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι πολύ διαφορετική. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να βοηθηθούν. Από αυτήν την άποψη, είναι σωστό να δεχόμαστε πρώτα τους «ασυνόδευτους ανηλίκους», δηλαδή να βοηθήσουμε τα παιδιά και εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη. Καμία διαμάχη δεν μπορεί να διεξάγεται στην πλάτη τους».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, deutsche welle)

Keywords
ηπα, μερκελ, video, εκλογες ηπα, γερμανια, ηπα, ειπε, μητσοτακης, μορια, süddeutsche zeitung, deutsche welle, bild, δραση, γαλλια, αθηνα, ελλαδα, facebook, βαν, spd, συμμετοχή, προσφορες, θεσσαλονικη, υπουργοι, ταζ, cdu, csu, σημαίνει, απε-μπε, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, Μις φαν ντερ ρόε, φωτια, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, ξανα, κομματα, βουλευτες, χωρες, το θεμα, βερολινο, βημα, γνωμη, εθνικη, εικονες, ηγεσια, ηπειρος, θεμα, νησι, νησια, ρωτησε, φωτογραφια, ωρα, αυστρια, αιτησεις, απε, απε-μπε, ασυλο, βοηθεια, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γονεις, δειχνει, δοθει, δομη, δωσει, εγινε, υπαρχει, εκτιμηση, επικοινωνια, επιθυμια, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, κομμα, κορσικη, λογο, νερο, μπε, ομαδα, παντα, οκτω, ορια, παιδια, πεμπτη, ρολο, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, τυπος, τμημα, τιτλος, φυγη, φυσικα, φορα, ανηκει, βαν, cdu, csu, ελληνικα, ενωση, φακος, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, πληροφοριες, σημαίνει, spd, σωστο
Τυχαία Θέματα