ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν Κύπρο – «Μη οριοθετημένες οι ζώνες» επιμένει η Τουρκία

«Θωρακισμένη» η Κύπρος από τη διεθνή κοινότηταΓια «προκλητικό βήμα» κάνει λόγο η ΕΕΕπιμένει η Τουρκία

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη στήριξη της διεθνής κοινότητας όπως της ΕΕ των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας, έχει όμως και την άμεση στήριξη των «παικτών» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το

Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «ιδιαίτερα προκλητικό βήµα» και καλούν την Τουρκία να αποχωρήσει και η η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτέιγκους, αποκήρυξε την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγµατοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα γεγονότα αυτά ενισχύουν την Κύπρο με μια σειρά από διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά μέσα.

Στο πλευρό της Κυπριακής Δηµοκρατίας πήρε θέση όµως και το Ισραήλ διά του πρεσβευτή του στη Λευκωσία, Σάµι Ρεβέλ, «εκφράζοντας την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωµάτων» της Κυπριακής Δηµοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της.

Η Κυπριακή Δηµοκρατία έχει επίσης προβεί σε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέσα. Δις 4 Μαΐου η Λευκωσία κατέθεσε στον γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγµένες ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση της µέσης γραµµής µεταξύ Κυπριακής Δηµοκρατίας και Τουρκίας, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία από την κυπριακή Δικαιοσύνη προκειµένου να εκδοθούν διεθνή εντάλµατα σύλληψης για όσους εµπλέκονται άµεσα ως προσωπικό στις επαπειλούµενες τουρκικές γεωτρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο θωράκισης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωµάτων, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέπτεται σήµερα το Παρίσι για επαφές, ενώ το θέµα των τουρκικών προκλήσεων αναµένεται να τεθεί και από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρουµανία την ερχόµενη Πέµπτη.

Η Τουρκία ωστόσο, από την πλευρά της, δηλώνει αποφασισµένη να προχωρήσει. Μιλώντας τη Δευτέρα 6 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το ΝΑΤΟ να σεβαστεί τα «αναµφισβήτητα» και «νόµιµα δικαιώµατα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία µάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι βλέπει σαν «λίµνη ειρήνης».

Με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, τη δεύτερη µέσα σε διάστηµα τριών ηµερών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαµηνύει ότι τα πλοία της Τουρκίας «θα συνεχίσουν κατά τρόπο αποφασιστικό τις δραστηριότητές τους εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Παράλληλα, αποκηρύσσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ ως «µη ρεαλιστική», «µη εποικοδοµητική» και «ασύµβατη µε το Διεθνές Δίκαιο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει καµία έγκυρη συµφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην περιοχή».

Η Τουρκία δεν αποδέχεται ως βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Βέβαια, το ότι η Τουρκία θεωρεί πως δεν υπάρχουν οριοθετημένες ζώνες αυτομάτως την καθιστά έκθετη καθώς προκύπτει το δικαίωμα της να κάνει η ίδια εξορύξεις. Ο ελληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατήγγειλε ότι η Τουρκία «δεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης το δίκαιο της θάλασσας».

Στους χάρτες που διακινεί η Αγκυρα εδώ και χρόνια, η τουρκική υφαλοκρηπίδα εµφανίζεται να επικαλύπτει µέρος των οικοπέδων 1, 4, 5, 6, και 7 της διεθνώς αναγνωρισµένης κυπριακής ΑΟΖ. Και είναι ακριβώς σε αυτήν την περιοχή, βορειοδυτικά του οικοπέδου 1, όπου έχει πλέον «ρίξει άγκυρα» από το περασµένο Σαββατοκύριακο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih».

Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία είναι, ωστόσο, κατάλληλα προετοιµασµένη. Στις 4 Μαΐου η Λευκωσία κατέθεσε στον γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγµένες ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση της µέσης γραµµής µεταξύ Κυπριακής Δηµοκρατίας και Τουρκίας, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία από την κυπριακή Δικαιοσύνη προκειµένου να εκδοθούν διεθνή εντάλµατα σύλληψης για όσους εµπλέκονται άµεσα ως προσωπικό στις επαπειλούµενες τουρκικές γεωτρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο θωράκισης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωµάτων, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέπτεται σήµερα το Παρίσι για επαφές, ενώ το θέµα των τουρκικών προκλήσεων αναµένεται να τεθεί και από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρουµανία την ερχόµενη Πέµπτη.

(Με πληροφορίες από hellasjournal.com, ρ/σ News247.gr, ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα