ΗΠΑ: Είχε «σημαντικούς δεσμούς» με την Αλ Κάιντα ο δράστης της επίθεσης στη Φλόριντα

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης σε μια αεροναυτική βάση των ΗΠΑ στη Φλόριντα τον Δεκέμβριο είχε «σημαντικούς δεσμούς» με την Αλ Κάιντα (AQAP) «ακόμη και πριν φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε τη Δευτέρα (18/05) ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Κάτι που ήταν γνωστό από την Αλ Κάιντα, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση τον Φεβρουάριο,

με ένα ηχογραφημένο μήνυμα η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Λίγο αργότερα, οι ΗΠΑ τον σκότωσαν τον τότε αρχηγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Κάσεμ αλ-Ρίμι, όπως επιβεβαίωσε και η Αλ Κάιντα.

Ο Σαουδάραβας εκπαιδευόμενος πιλότος, ανθυποσμηναγός Μοχάμεντ Σαΐντ Αλσαμράνι, 21 ετών, πυροβόλησε στις 6 Δεκεμβρίου στη βάση Πενσακόλα της Φλόριντα, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας οχτώ ανθρώπους πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο Αλσαμράνι βρισκόταν στη βάση στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είχε ως στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς με τους ξένους συμμάχους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία απέδειξε ότι ο δράστης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από τουλάχιστον το 2015 και ότι η επίθεσή του ήταν «αποτέλεσμα πολυετούς προγραμματισμού και προετοιμασίας», δήλωσε ο διευθυντής του «FBI» Κρίστοφερ Ρέι σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα