Λιβύη: Πλήγμα για τον Χαφτάρ – Έχασε αεροπορική βάση κοντά στην Τρίπολη (video)

Δυνάμεις που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο μιας αεροπορικής βάσης νοτιοδυτικά της Τρίπολης, σημειώνοντας την πιο σημαντική, ίσως, προέλασή τους σε διάστημα σχεδόν ενός έτους.

Η αεροπορική βάση Ουατίγια, σε απόσταση 125 χλμ. από την πρωτεύουσα, αποτελούσε μία στρατηγική βάση για τις δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης

Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Η εκστρατεία κλιμάκωσε απότομα μια σύγκρουση που μαινόταν για καιρό μεταξύ οργανώσεων με έδρα την ανατολική και τη δυτική Λιβύη και προκάλεσε αύξηση στρατιωτικών επεμβάσεων από ξένες δυνάμεις.

1/2 Al-Watiya airbase, #Libya: Turkish UAV attacked a Pantsir air defense system at Al-Watiya airbase, Libya. ISI preliminary BDA report reveals that one shelter was demolished and another one was partially damaged. pic.twitter.com/oNeqXn1iQ3

— ImageSat Intl. (@ImageSatIntl) May 18, 2020


Δυνάμεις που είναι σύμμαχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) πήραν τον πλήρη έλεγχο της Ουατίγια, δήλωσε νωρίς τη Δευτέρα (18/05), ο Οσάμα Τζουβέιλι, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, τον οποίο επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν δυνάμεις της ΚΕΕ να οδηγούν στους διαδρόμους προσγειοαπογείωσης της βάσης χωρίς να συναντούν εμπόδια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχόλια από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της ΚΕΕ απώθησαν τους αντιπάλους τους με αυξημένη υποστήριξη από την Τουρκία, καταλαμβάνοντας πόλεις στην ακτή δυτικά της Τρίπολης τον περασμένο μήνα.

Ο ΛΕΣ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, δεν κατάφερε να προωθηθεί σημαντικά από τα περίχωρα της Τρίπολης όπου έφθασε κατά τα πρώτα στάδια της εκστρατείας του.

#Libya– some more #GNA photos from inside al-Watiyah Airbase pic.twitter.com/9zaCShptrW

— Oded Berkowitz (@Oded121351) May 18, 2020


Ο ΛΕΣ έχασε την Γκαριάν, την κύρια βάση εμπροσθοφυλακής του νότια της Τρίπολης, στη μεγαλύτερη ανατροπή που κατάφερε τον Ιούνιο του 2019, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει την Ταρχούνα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη

Ο Σάρατζ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή όλων των συνομιλιών με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα, Χαφτάρ.

Τον Ιανουάριο είχε γίνει η Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός με διπλωματική λύση, αν και στη πορεία συνέβησαν εχθροπραξίες. Με τον Χαλίφα Χάφταρ να ευχαριστεί την Ελλάδα (δε συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου), έχοντας έρθει στη χώρα μας, ενώ κατηγορούσε την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη. Στην αποστολή «Ειρήνη» στη Λιβύη συμμετέχει και η Γαλλία.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, βρίσκονταν σε διμερείς διαπραγματεύσεις τόσο για τη διατήρηση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, όσο και για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σ’ έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από το 2011 και τον θάνατο του – επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας – Μουαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

One more burned #Pantsir-S1.
Turkish #UAV attacked a Pantsir ADS at Al-Watiya airbase, #Libya. ISI preliminary BDA report reveals that one shelter was demolished and another one was partially damaged. #GNA #LNA #Turkey pic.twitter.com/IRyoFzg1K0

— The Dead District (@TheDeadDistrict) May 18, 2020


Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Τελευταία, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ τόνισε ότι έλαβε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Ακολούθως η κυβέρνηση της Τρίπολης απέρριψε την εκεχειρία του Χάφταρ, χωρίς να απουσιάσουν οι ρουκέτες και οι νεκροί.

Very rare footage, recorded by Marjata, in the Barents Sea, 6 years ago. pic.twitter.com/m97NZ5h5tz

— GrumpyLars (@GrumpyLars) May 17, 2020


Το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο προέβλεπε τη χάραξη κοινών θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ το δεύτερο αφορούσε τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, η οποία χαρακτήρισε ως «παράνομο» και «άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κι άλλων χωρών της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Στο μεταξύ, η τουρκολιβυκή συμφωνία, αμφισβητείται και στο εσωτερικό της Λιβύης, καθώς ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), έχει δεσμευτεί να την καταργήσει.

Τη Δευτέρα (18/05) στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παραιτήθηκε ο «αρχιτέκτονας» του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη, ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα