Μεγάλο πλήγμα για τον Τραμπ η αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους

Ο Λευκός Οίκος επιρρίπτει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς κατηγορώντας τους ότι «κρατούν ομήρους» τους ΑμερικανούςΟ Πενς κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για «παράλογη» στάσηΤο 48% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ευθύνονται για την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, έναντι του 28% που πιστεύει ότι ευθύνονται οι Δημοκρατικοί

Την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους προκάλεσε η αποτυχία ψήφισης στη Γερουσία των ΗΠΑ νομοσχεδίου για την προσωρινή χρηματοδότηση του, γεγονός που οδήγησε

στην παράλυσή του για πρώτη φορά από το 2013. Ο Λευκός Οίκος επιρρίπτει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς κατηγορώντας τους ότι «κρατούν ομήρους» τους Αμερικανούς.

«Σήμερα το βράδυ (οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία) έβαλαν την πολιτική πάνω από την εθνική μας ασφάλεια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε για το καθεστώς των παράνομων μεταναστών για όσο διάστημα οι Δημοκρατικοί με τις ανεύθυνες απαιτήσεις τους κρατούν ομήρους τους νομοταγείς πολίτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, «όταν οι Δημοκρατικοί αρχίσουν να πληρώνουν τις ένοπλες δυνάμεις μας και τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης».

Πλήγμα για τον Τραμπ

Στην πρώτη επέτειο από την ορκωμοσία του, με το χρηματιστήριο σε συνεχή άνοδο και τη δημοτικότητά του επιτέλους να αυξάνεται, ο αμερικανός πρόεδρος σκόπευε να ξεκουραστεί και να γιορτάσει στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα μαζί με φίλους και υποστηρικτές. Τελικά, ο Τραμπ αναγκάστηκε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον.

Η αποτυχία του να ψηφιστεί στη Γερουσία ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους έπληξε περαιτέρω την εικόνα που προωθεί ο ίδιος του καλού διαπραγματευτή, ο οποίος θα κατάφερνε να διορθώσει τη λάθος κουλτούρα που επικρατούσε στην Ουάσινγκτον.

«Είναι σαν να επιθυμούσατε την παύση», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ απευθυνόμενος στον Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον Ιούλιο του 2016 είχε δηλώσει: «Κανείς δεν γνωρίζει το σύστημα καλύτερα από εμένα, και γι’ αυτό μπορώ να το διορθώσω», είχε επίσης τονίσει ότι προηγούμενες παύσεις της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν ευθύνη του προσώπου που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Σε μια συνέντευξη μετά την παύση του 2013 είχε επισημάνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι τελικά υπεύθυνος. «Τα προβλήματα ξεκινούν από πάνω και πρέπει να λυθούν από πάνω», είχε τονίσει ο Τραμπ. «Ο πρόεδρος είναι ο ηγέτης και πρέπει να βάλει τους πάντες σε ένα δωμάτιο και πρέπει να ηγηθεί».

Όταν χθες άρχισε να διαφαίνεται το ενδεχόμενο νέας παύσης, η πρώτη από το 2013, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια τελευταία προσπάθεια να βρει μια λύση.

Αρχικά ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Φλόριντα, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιούνταν σήμερα μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης, αλλά και για να γιορταστεί ο πρώτος του χρόνος στην προεδρία. Το κόστος θα ήταν 10.000 δολάρια το ζευγάρι.

Δεν είχε όμως και πολλές επιλογές. Οι επικριτές του θα τον κατακεραύνωναν, αν συμμετείχε σε μια τόσο πολυτελή εκδήλωση, την ώρα που οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι τίθενται σε αναγκαστική αργία.

Στη συνέχεια ο Τραμπ κάλεσε τον Σούμερ στον Λευκό Οίκο. Επρόκειτο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο και μερικών συμβούλων, χωρίς τη συμμετοχή των επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων. Στόχος ήταν να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός.

Η συνάντηση διήρκησε 90 λεπτά. Μετά το πέρας της τόσο ο Τραμπ όσο και ο Σούμερ έκαναν λόγο για πρόοδο, όμως γρήγορα ο αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στην προηγούμενη στάση του: για να υπάρξει λύση, θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που είχε υιοθετηθεί την Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το οποίο προέβλεπε την παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους για τέσσερις εβδομάδες.

Ο Σούμερ πίεζε για μια πιο βραχυπρόθεσμη παράταση, διάρκειας μίας εβδομάδας ή λιγότερο, και πρόσθεσε ότι δέχθηκε να τεθεί στο τραπέζι ακόμη και η χρηματοδότηση του τοίχου που θέλει να κατασκευάσει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

Νωρίς το βράδυ σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επανέλαβαν ότι η πρόταση του Σούμερ δεν συμβάλει στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. «Δεν πίεσε το κόμμα του να τη δεχθεί», απάντησε ο γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη αναφερόμενος στον Τραμπ.

Και αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να ακολουθεί τη γνωστή του τακτική: πρώτα ζητεί τη στήριξη των Δημοκρατικών και προτείνει ευελιξία και μετά τάσσεται στο πλευρό των πιο συντηρητικών κοινοβουλευτικών, υποχωρώντας.

Το ίδιο είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο όταν κατέληξε σε συμφωνία για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους με τον Σούμερ και την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Μερικές εβδομάδες αργότερα, αφού ο Σούμερ και η Πελόζι είχαν πιστέψει ότι στη συμφωνία περιλαμβανόταν η διατήρηση του προγράμματος DACA, ο Τραμπ υποχώρησε.

Η διαμάχη για το DACA διήρκησε ως τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Ντικ Ντέρμπιν κατέληξαν σε συμφωνία για το πρόγραμμα και άλλα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Πίστεψαν ότι ο Τραμπ θα τη στήριζε, όμως στη διάρκεια συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τη συμφωνία και έκανε τη διαβόητη δήλωση για τις χώρες «απόπατους».

Και οι δύο πλευρές αισθάνθηκαν ότι προδομένες, ενώ οι συνεχείς μεταστροφές του Τραμπ προκάλεσαν τέτοια απορία στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ώστε δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ποια είναι η άποψη του Αμερικανού προέδρου στο θέμα.

Η εμπιστοσύνη υπονομεύθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Τραμπ φάνηκε να επικρίνει μέσω ανάρτησής του στο Twitter το νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και το οποίο λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει.

Τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται για την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, όμως κάποιες ευθύνες αποδόθηκαν και στον Αμερικανό πρόεδρο, όπως είχε επισημάνει και ο ίδιος ο Τραμπ πριν τέσσερα χρόνια ότι θα πρέπει να γίνει.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ικανός να διεξάγει αυτού του είδους την περίπλοκη συζήτηση για θέματα», δήλωσε ο Τζον Γιάρμουθ, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

«Δεν διαθέτει ικανότητα συγκέντρωσης για κάτι τέτοιο. Δεν ενδιαφέρεται να το κάνει. Το μόνο που θέλει είναι απλώς να δείξει ότι ασχολείται», πρόσθεσε.

Ο Πενς κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για «παράλογη» στάση

Ο Μάικ Πενς, προέτρεψε τους αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύσουν στην Ιρλανδία να “παραμείνουν επικεντρωμένοι στην αποστολή τους”, σχολιάζοντας την αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πενς και τη σύζυγό του Κάρεν στην Αίγυπτο, στον πρώτο σταθμό της τετραήμερης περιοδείας του αντιπροέδρου στη Μέση Ανατολή, έκανε μια στάση στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας για ανεφοδιασμό.

Ο Πενς χαιρέτισε τους αμερικανούς στρατιώτες στον χώρο του αεροδρομίου. «Θα το επιλύσουμε αυτό στην Ουάσινγκτον. Εσείς, παραμείνετε επικεντρωμένοι στην αποστολή σας», τους είπε αναφερόμενος στο “κλείσιμο” του ομοσπονδιακού κράτους.

Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος είχε εκδώσει μια ανακοίνωση για το ίδιο ζήτημα, στην οποία τόνιζε ότι “… αντί να επιλύσει τα προβλήματα, η ηγεσία των Δημοκρατικών προτίμησε ένα κλείσιμο που έχει επικίνδυνες συνέπειες για την εθνική άμυνα. Οι ενέργειές τους απόψε (σ.σ. το βράδυ της Παρασκευής, ώρα Ουάσινγκτον) ή μάλλον η απουσία ενεργειών είναι παράλογη”.

Αναστολή λειτουργίας για δεύτερη φορά

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν 51 έδρες στο σώμα αυτό σε σύνολο 100, δεν κατάφεραν να πείσουν τους Δημοκρατικούς για να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για να υιοθετηθεί νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 16 Φεβρουαρίου.

Από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής (τοπική ώρα, 07:00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) οι ΗΠΑ ζουν την πρώτη παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τον Οκτώβριο 2013. Τότε η αναστολή της λειτουργίας κάποιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών είχε διαρκέσει 16 ημέρες και είχε θέσει σε τεχνική ανεργία περισσότερους από 850.000 δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούνταν «μη απαραίτητο» προσωπικό.

Δεν είναι γνωστό για πόσο ενδέχεται να διαρκέσει αυτή τη φορά η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο κομμάτων είναι έντονη.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν προβλέπεται η παράταση του προγράμματος DACA που αφορά τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και οι οποίοι, βάσει του προγράμματος αυτού, μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.

Οι πρώτες επιπτώσεις της παύσης της λειτουργίας αναμένεται να γίνουν αισθητές τη Δευτέρα. Η λειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως οι οικονομικές, θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνήθως δεν επηρεάζονται, ενώ οι 1,4 εκατομμύριο Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς όμως να πληρώνονται.

«Η χώρα μας ιδρύθηκε από ιδιοφυίες, αλλά κυβερνάται από ηλίθιους», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Κένεντι.

«Τα πράγματα φαίνονται άσχημα», είχε εκτιμήσει ο Τραμπ λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη κατοικία του στη Φλόριντα, τελικά παρέμεινε στην Ουάσινγκτον. Προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ωστόσο το απόγευμα ο Τραμπ, μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, είχε κάνει λόγο στο Twitter για μια «εξαιρετική προκαταρκτική συνάντηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι, είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Πέμπτη το βράδυ.

«Τώρα χρειαζόμαστε τους Δημοκρατικούς ώστε το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Γερουσία, όμως θέλουν την παράνομη μετανάστευση και αδύναμα σύνορα», έγραψε το πρωί στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες κατηγορεί το Δημοκρατικό κόμμα για συστηματική και ατελέσφορη παρεμπόδιση.

Εκτός από την υιοθέτηση ενός ακόμη προσωρινού προϋπολογισμού, του τέταρτου από τον Σεπτέμβριο, οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν την υιοθέτηση και του οριστικού προϋπολογισμού για το 2018, ο οποίος θα αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, μια προεκλογική δέσμευση του Τραμπ.

Για τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές «κρατούν όμηρο» την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. «Ο αμερικανικός λαός, κυρίως οι ένστολοι άνδρες και γυναίκες, αξίζουν περισσότερα από την αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», έγραψε στο Twitter.

«Θα πεθάνουν άνθρωποι», υπογράμμισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μαρκ Σορτ, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές ότι «περιχαρακώθηκαν για να οδηγήσουν σε παράλυση» το ομοσπονδιακό κράτος, την ώρα που το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα DACA δεν είναι έτοιμο.

Πέρα από την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι κοινοβουλευτικοί σκέφτονται και τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους και θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία αυτή για να τιμωρήσουν τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών που θα διεκδικήσουν δεύτερη θητεία στις δέκα Πολιτείες όπου κέρδισε ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, το 48% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ευθύνονται για την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, έναντι του 28% που πιστεύει ότι ευθύνονται οι Δημοκρατικοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
ηπα, λύση, τίθενται, συμμετοχή, βουλη, νέα, twitter, αιγυπτος, ελλαδα, ψηφοφορία, εκλογες, δημοσκοπηση, washington, abc, απε-μπε, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, χρηματιστηριο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, κομματα, υιοθετηση, χωρες, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θεμα, θητεια, ιρλανδια, προγραμμα, ωρα, abc, αεροδρομιο, αμυνα, ανεργια, εβδομαδες, βραδυ, γεγονος, γινει, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δηλωση, ευκαιρια, ειπε, ετοιμο, ευθυνη, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, οικο, κογκρεσο, κομμα, λαθος, λειτουργια, λύση, λογο, μεξικο, νεα υορκη, οβαλ, οικος, ορκωμοσια, πεμπτη, προβληματα, πρωι, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σωμα, σπιτι, τίθενται, φαινονται, φορα, χρονος, ψηφοφορία, δωματιο, χωρα, λευκο, washington, ταξιδι, ουασινγκτον, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα