Ηλικιωμένοι νίκησαν τον φασισμό, πολεμούν και τον κορονοϊό – Δυο ξεχωριστές ιστορίες (video)

Γυναίκα 97 ετών συγκεντρώνει χρήματα για οικογένειες γιατρών που πέθαναν από τον Conid-19, ακολουθώντας τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία του βρετανού λοχαγού Τομ Μουρ, που έχει πατήσει τα 100…

Μια γυναίκα 97 ετών στη Ρωσία εμπνεύστηκε από τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία του βρετανού λοχαγού Τομ Μουρ, κατορθώνοντας να συγκεντρώσει το ποσό των 27.500 δολαρίων για τις οικογένειες των γιατρών που πέθαναν από τη νόσο του

νέου κορονοϊού. Και οι δυο έζησαν τον φασισμό και τον νίκησαν, την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ζινάιντα Κόρνεβα, η οποία έφθασε στον βαθμό του επισμηνία στον Κόκκινο, έπλεξε επίσης ένα ζευγάρι κάλτσες ως δώρο στον κ. Μουρ, ο οποίος έκλεισε προ ημερών τα 100 του χρόνια.

Τι έκανε ο Τομ Μουρ; Ο βρετανός βετεράνος πολέμου προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν κατάφερε να ολοκληρώσει 100 γύρους του κήπου του με τη βοήθεια του περιπατητήρα του, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

«Νικήσαμε τον φασισμό μαζί το 1945. Και τώρα πολεμάμε αυτόν τον ιό μαζί», σημείωσε η κ. Κόρνεβα απευθυνόμενη στον κ. Μουρ. Η κ. Κόρνεβα έθεσε ως στόχο να συγκεντρώσει περίπου 40.000 δολάρια και για τον σκοπό αυτόν αφηγείται ιστορίες από τον πόλεμο στο YouTube.

«Χρόνια πολλά» από αεροσκάφη της «RAF» για τα 100ά γενέθλια του νέου ήρωα της Βρετανίας

Ο Τομ Μουρ γιόρτασε, μάλιστα, τα 100α του γενέθλια γιόρτασε στις 30 Απριλίου. Είναι ο νέος ήρωας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη γιορτή του να λαμβάνει διαστάσεις εθνικού γεγονότος, στη σκιά της πανδημίας κορονοϊού.

Δύο αεροσκάφη της «Royal Air Force» πέταξαν πάνω από το σπίτι του «κάπτεν Τομ» από το Γιορκσάιρ, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την ημέρα των γενεθλίων του.

Στις 6 Απριλίου, ο κ. Τομ – ο οποίος προήχθη από την βασίλισσα Ελισάβετ σε συνταγματάρχη – ξεκίνησε την προσπάθειά του για να συγκεντρώσει 1.000 λίρες για φορείς που συνδέονται με το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS).

Για να καταφέρει, έθεσε ως στόχο να περπατήσει 100 φορές τα 25 μέτρα του κήπου του, προκειμένου για να τιμήσει το υγειονομικό προσωπικό που τον φρόντισε όταν είχε καρκίνο και κάταγμα του ισχίου.

Δέκα ημέρες αργότερα, ο «κάπτεν Τομ» περπάτησε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής του στηριγμένος ανάμεσα στους άνδρες τιμητικού στρατιωτικού αγήματος σε παράταξη.

Την ίδια ώρα, η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού οι δωρεές ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια λίρες. Έκτοτε, ο βετεράνος μηχανικός που υπηρέτησε στην Ινδία και τη Μιανμάρ έγινε ζωντανός θρύλος, κερδίζοντας μια θέση στα βιβλία των ρεκόρ Γκίνες.

Ο ηλικιωμένος λοχαγός εν αποστρατεία, που άρχισε να χρησιμοποιεί περιπατητήρα όταν έσπασε τον γοφό του, εξηγεί πως είχε βάλει στόχο να διανύσει 100 φορές 25 μέτρα στον κήπο του πριν να κλείσει τα 100 του χρόνια, την 30ή Απριλίου.

Έτσι, ήλπιζε πως θα κατάφερνε να συγκεντρώσει από συνεισφορές χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ποσό 1.000 λιρών ώστε να το δωρίσει στο NHS, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φροντίδα που του προσέφερε το προσωπικό του στην τελευταία περιπέτεια της υγείας του, αλλά και όταν είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο.

Μεγαλωμένος στο Γιόρκσιρ, στη βόρεια Αγγλία, ο Μουρ υπηρέτησε στην Ινδία, στη Βιρμανία και στη Σουμάτρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας «μου προσέφερε θαυμάσια φροντίδα», εξηγεί σε βίντεο που μεταφόρτωσε η οικογένειά του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο Μουρ, γνωστός απλώς ως «κάπτεν Τομ», φορώντας κοστούμι, με καρφιτσωμένα τα παράσημά του.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «με βοήθησε πολύ» και «κάνει σπουδαία δουλειά για όλους», πρόσθεσε.

????120 000 ??????????????? ???????? ? ????? 100-??????? ?????? ??? ??????????? ???????? ?????? ??????? ????? ???????? ???? ????, ?????????? ????? £31 ??? ??? ?????? ?????????? ?????? ???????????????
??? ????? ????? ?????????? ????????????, ?.???????, ?????? ??? ? ?? pic.twitter.com/h5xNRbyDh2

— Zima (@frostr1) May 1, 2020

Evening #somersethour – I managed to finish my drawing of Colonel Tom Moore this morning. Would like to sell it and donate any money to NHS. Don’t know how to go about it tho or know if anyone would be interested in it. If not, maybe my local hospital would like it. #drawing #art pic.twitter.com/0g83HLuxmH

— Lisa Draws (@studio22artz) April 30, 2020

Chapter 74

“What are we going to do now?” asked Celeste, slimly. “Who could possibly defeat an entire army of Tom Hanks zombies?”
“Just one man,” said Professor Robert Langdon, 44.
“Who?” asked Celeste DuBois, 28.
“Captain Tom Moore, 100.”#HappyBirthdayCaptainTom pic.twitter.com/A8209wb4Nq

— The Da Vinci Virus (@TheDaVinciVirus) April 30, 2020

What a wonderful day full of well wishes, kindness and plenty of cake! Can’t think of a better way to finish than clapping extra loudly for all the @NHSuk heroes who continue to do such a magnificent job for us all#100thbirthday#ClapForOurCarers#TomorrowWillBeAGoodDay pic.twitter.com/JgcJAYUrvx

— Captain Tom Moore (@captaintommoore) April 30, 2020

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, Reuters, BBC, AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα