«Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας, πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια», λέει ο Πάιατ

Βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ και πυλώνα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εν μέσω επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

Μιλώντας από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), εξήγησε τις θέσεις του για την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας, τη σημασία του ΝΑΤΟ

και τις περιφερειακές εταιρικές σχέσεις. Ακόμα, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους οι περιφερειακοί θεσμοί συμβάλλουν στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην «ισχυρή διμερή αμυντική σχέση» ΕλλάδαςΗΠΑ και στις περιφερειακές συνεργασίες που μοιράζονται από κοινού. Ορμώμενος από αυτή τη διατύπωση εκτίμησε πως οι απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή γύρω από τη χώρα μας έχουν καταστεί πιο σύνθετες τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινής αντιμετώπισής τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελληνικές διμερείς προσπάθειες με το Ισραήλ και την Κύπρο και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος του νότιου μέρους της Ευρώπης».

Ο αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σύμπλεγμα τριών ξεχωριστών στρατηγικών προβλημάτων και υπογράμμισε πως είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπισή τους.

Εν συνεχεία, χαρακτήρισε ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή τα Βαλκάνια όπου οι ΗΠΑ εκτιμούν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ακόμα, εξέφρασε την εκτίμησή του στην υποστήριξη της Ελλάδας στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Επιπροσθέτως εξήρε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται με τους εταίρους τους στην Ε.Ε. για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας στην περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή, και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης», ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα η οποία «διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που συναντά και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και το πράττει παρά τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα