Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα: Τριήμερη αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ελλάδας

Ως μια ηχηρή απάντηση στη τουρκική επιθετικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θεωρείται η αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ελλάδας η οποία θα διεξαχθεί δυτικά της Κύπρου από αύριο 26 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Για τις επόμενες μέρες η αεροπορική

βάση της Πάφου θα καταστεί το επιχειρησιακό κέντρο στρατιωτικών δραστηριοτήτων ευρείας κλίμακας, για σκοπούς ασκήσεων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλίας και Ελλάδας θα χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση της Πάφου από την οποία θα πραγματοποιούν εξόδους λαμβάνοντας μέρος στα σενάρια της άσκησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως από γαλλικής πλευράς στην άσκηση θα συμμετέχουν τρία μαχητικά Rafale και από ελληνικής τρία F-16. Στην βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» έχουν αφιχθεί ήδη τρία γαλλικά μαχητικά, ενώ αναμένονται και 2 ελληνικά μαχητικά F-16 τα οποία θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (28/8).

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας ανάμεσά τους και η φρεγάτα Lafayette η οποία βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και πολεμικά πλοία της Ελλάδας.

Παρούσα θα είναι και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα (24/8) πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης.

Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, υποβρύχιο Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο – Δεν υποχωρούν οι Τούρκοι παρά τις πιέσεις

Ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και την Άγκυρα να δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις προκλήσεις, παρότι δέχεται έντονες πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να δώσει παράταση μέχρι τις 27 Αυγούστου στην παρουσία του Oruc Reis και του τουρκικού στολίσκου πλοίων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα απάντησε με έκδοση αντι-Navtex για αεροναυτική άσκηση που ξεκίνησε από σήμερα το πρωί (25/8) και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της γειτονικής χώρας που εκφράστηκε μέσω του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και του ίδιου του Ερντογάν που δε δίστασε χθες να δηλώσει με ύφος ότι «η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για ό,τι της συμβεί» και πως «οι σύμμαχοί της θα την εγκαταλείψουν».

Η Τουρκία, όμως, δεν έμεινε μόνο στις δηλώσεις και πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας νέα Navtex με ασκήσεις νότια της Κρήτης. Η ισχύς της είναι από σήμερα το πρωί στις 08.00 μέχρι το μεσημέρι στις 14.00 και αφορά περιοχή που προβλέπεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση στις θαλάσσιες ασκήσεις θα συμμετάσχουν και «συμμαχικές μονάδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα