Ηχηρό μήνυμα από το NBA κατά του ρατσισμού – «Δεν αξίζει να παίζουμε σε μια τέτοια κοινωνία»

Η στιγμή που αστυνομικοί πυροβόλησαν πισώπλατα τον αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ μπροστά στα τρία παιδιά του προκάλεσε εκ νέου κύμα οργής και μαζικών διαδηλώσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κάτι που συγκίνησε και τον μαγικό κόσμο του NBA, έχοντας προηγηθεί και τα γεγονότα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι Μιλγουόκι Μπακς έγιναν η πρώτη ομάδα του ΝΒΑ που αντέδρασε έμπρακτα, επισημοποιώντας την απόφαση τους να μην αγωνιστούν στο 5ο με τους Ορλάντο Μάτζικ,

ενώ ήξεραν πως εάν νικούσαν θα προκρίνονταν στα ημιτελικά της Ανατολής (σ.σ. η σειρά στο 3-1 για την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο).

Τα «ελάφια» χάραξαν έναν ιστορικό δρόμο με την απόφασή τους να μην αγωνιστούν στο ματς με τους Μάτζικ, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Κάτι που σκεφτόντουσαν να κάνουν και άλλες ομάδες.

The Milwaukee Bucks have boycotted Game 5 of their First Round series vs. the Orlando Magic this afternoon. The team provided the following statement:

Gepostet von Milwaukee Bucks am Mittwoch, 26. August 2020

Τελικά, η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο πήρε μια επαναστατική απόφαση, η οποία βεβαίως επέφερε συνέπειες σε όλα τα επίπεδα στο ΝΒΑ εντός κι εκτός της «φούσκας» του Ορλάντο. Στη συνέχεια τους ακολούθησαν και άλλες ομάδες, αφού όλα τα ματς για τα  play offs της Τετάρτης (26/08) αναβλήθηκαν. 

Τα «ελάφια» δήλωσαν την αγανάκτησή τους μετά το νέο περιστατικό τυφλής αστυνομικής βίας και τη δολοφονική επίθεση στον Τζέικομπ Μπλέικ στο Ουισκόνσιν και έκαναν πράξη τη σκέψη που είχαν κι άλλες ομάδες: προχώρησαν σε μποϊκοτάζ της αναμέτρησης με τους Μάτζικ.

«Μπροστά στον ρατσισμό, μπροστά σ’ αυτές τις εικόνες, μπροστά σ’ αυτή την κοινωνία που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, οι αγώνες και ο αθλητισμός έρχονται σε δεύτερη μοίρα», είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Μπακς και τους ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Απόφαση που έχει τη τήριξη και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Full Statement From The Milwaukee Bucks:

Gepostet von Milwaukee Bucks am Mittwoch, 26. August 2020

Τα βέλη είναι ξεκάθαρο ότι πέφτουν πάνω στον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάει, έχοντας αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει, όσον αφορά στην κατάσταση που βιώνουν οι μαύροι στις ΗΠΑ. Όλοι οι NBAers στάθηκαν, άλλωστε, στο πλευρό του Μιλγουόκι για το μποϊκοτάζ και το πρωτάθλημα είναι στο «αέρα».

Οι αντιδράσεις είναι πολλές και ανάμεσα σε αυτές και του Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος αναφέρεται με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Ντόναλντ Τραμπ. «Γ…. αυτόν τον άνθρωπο. Απαιτούμε αλλαγή. Αυτό είναι αρρώστια», έγραψε στα social media.

FUCK THIS MAN!!!! WE DEMAND CHANGE. SICK OF IT

Gepostet von LeBron James am Mittwoch, 26. August 2020

Στο Ορλάντο ακολούθησε ένα δραματικό meeting ωρών μεταξύ των αθλητών των ομάδων που βρίσκονται στα πλέι οφ και των προπονητών, απ’ τους οποίους πάντως σε κάποιο σημείο της συνάντησης ζητήθηκε να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Αργότερα στο meeting πήραν μέρος και οι διαιτητές της λίγκας. Ωστόσο, κι έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις δεν ελήφθη τελική απόφαση για το μέλλον της σεζόν (αλλά και του πρωταθλήματος γενικότερα). Όλα παραμένουν στον αέρα καθώς διίστανται οι απόψεις μεταξύ των παικτών σχετικά με το τι πρέπει να γίνει…

NBA Playoff Games Postponed.

Gepostet von NBA am Mittwoch, 26. August 2020

Όλοι οι NBAers στο πλευρό του Μιλγουόκι για το μποϊκοτάζ

«Σεβασμός στους Μπακς» έγραψε ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν ενώ ο Ενές Καντέρ πόσταρε μια σφιγμένη γροθιά. «Απαιτούμε δικαιοσύνη» ανέφερε ο Τζαμάλ Μάρεϊ ενώ ο Ντόνοβαν Μίτσελ… προσυπογράφει: «Απαιτούμε αλλαγή! Χαιρετίζω την κίνηση των Μπακς».

WE DEMAND CHANGE! SALUTE @Bucks

— Donovan Mitchell (@spidadmitchell) August 26, 2020

pic.twitter.com/gB8a93NVfX

— OKC THUNDER (@okcthunder) August 26, 2020

WE DEMAND JUSTICE!!!

— Jamal Murray (@BeMore27) August 26, 2020

— Maurice Harkless (@moe_harkless) August 26, 2020

Respect @bucks!!!!

— DeMar DeRozan (@DeMar_DeRozan) August 26, 2020

— Enes Kanter (@EnesKanter) August 26, 2020

Shoot Hoops, Not People. pic.twitter.com/loHk0XJsvo

— Karl-Anthony Towns (@KarlTowns) August 26, 2020

Λεμπρον: «Γ… τον»

Όπως αναφέρθηκε, οι αντιδράσεις είναι πολλές και ανάμεσα σε αυτές και του Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος αναφέρεται με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Ντόναλντ Τραμπ. «Γ…. αυτόν τον άνθρωπο. Απαιτούμε αλλαγή. Αυτό είναι αρρώστια», έγραψε στα Social Media.

FUCK THIS MAN!!!! WE DEMAND CHANGE. SICK OF IT

LeBron James (@KingJames) August 26, 2020

Αποχώρησε από το τηλεοπτικό πλατό σε ένδειξη στήριξης του μποϊκοτάζ

Θέλησε να δείξει την στήριξή του στην απόφαση των παικτών του ΝΒΑ, να μποϊκοτάρουν τα ματς των playoffs, διαμαρτυρόμενοι για την ρατσιστική βία. Ο Κένι Σμιθ αποσύνδεσε το μικρόφωνο του και αποχώρησε από το πλατό του “Inside The NBA” του TNT στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

«Σαν μαύρος και πρώην παίκτης, θεωρώ πως είναι το καλύτερο για μένα να υποστηρίξω τους παίκτες και να μην είμαι εδώ απόψε», τόνισε ο παλαίμαχος παίκτης και αποχώρησε από το πλατό του ΤΝΤ, όπου εργάζεται ως σχολιαστής μαζί με τους Σακίλ Ο’ Νιλ και Τσαρλς Μπάρκλεϊ.

Kenny Smith walking off the @NBAonTNT set pic.twitter.com/rzzXWmk6e4

— Ballislife.com (@Ballislife) August 26, 2020

Ένταση και αδιέξοδο στη δραματική συνάντηση των παικτών του NBA – Συμφώνησαν οι παίκτες αλλά ζήτησαν εξηγήσεις

Κατά τη συνάντηση το λόγο πήραν κυρίως ο πλέι μέικερ των Θάντερ και πρόεδρος της Ένωσης Παικτών, Κρις Πολ, ο αντιπρόεδρος και βετεράνος των Χιτ, Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο συμπαίκτης του Γιάννη, Κάιλ Κόρβερ και ο προπονητής των Κλίπερς, Ντοκ Ρίβερς. Στη διάρκεια του meeting υπήρξαν και «φωνές» σαν αυτή του Τζέιλεν Μπράουν, ο οποίος ήταν ένας από τους παίκτες που αναρωτήθηκαν έντονα γιατί οι Μπακς προχώρησαν σε μια τόσο σημαντική απόφαση, χωρίς πρώτα να συνεννοηθούν με την υπόλοιπη λίγκα.

Sources: As some in tonight’s meeting wanted to hear Bucks’ explanation for making an abrupt decision independent of rest of teams to boycott game, Boston’s Jaylen Brown essentially said that the Bucks didn’t need to explain themselves and he fully supported what they did today.

— Adrian Wojnarowski (@wojespn) August 27, 2020

Ανέβηκαν οι τόνοι

Όπως μάλιστα αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ ο εκνευρισμός ορισμένων ήταν έκδηλος και ανέβηκαν οι τόνοι, όμως ακόμα και εκείνοι που είχαν αυτή την άποψη, εν τέλει υποστήριξαν το μποϊκοτάζ. Ο Μπράουν, πάντως, παρά τις αρχικές του ενστάσεις, είπε πως στηρίζει την κίνηση των «ελαφιών» και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις. Ο Χιλ, συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο, παραδέχθηκε πως ήταν μεταξύ των πρώτων που άναψαν τη… σπίθα για όσα ακολούθησαν.

Sources: There was some frustration in meeting toward Bucks blindsiding on walk-out plan. Bucks’ George Hill admitted he first sparked conversation pregame to boycott contest, teammates supported.

— Shams Charania (@ShamsCharania) August 27, 2020

«Βόμβα» από Λέικερς – Κλίπερς

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το αν θα συνεχιστεί τελικά η σεζόν ή όχι. Και εκεί ήρθε η πρώτη «βόμβα»: οι Κλίπερς και οι Λέικερς, δηλαδή τα δύο μεγάλα φαβορί της Δύσης, ψήφισαν υπέρ της διακοπής της σεζόν ή για την ακρίβεια, υπέρ της πρόωρης ολοκλήρωσής της. Όπως γράφτηκε στις ΗΠΑ, από τις δύο ομάδες του Λος Άντζελες παρουσιάστηκε πιο πολύ η πρόθεση και όχι η απόφαση καθώς ακόμη τίποτα δεν θεωρείται τελεσίδικο. Οι υπόλοιπες ομάδες, αντιθέτως, φάνηκε να είναι υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να κάνει λόγο για ανάγκη δράσης και από τη μεριά των ιδιοκτητών.

The Clippers and Lakers voting on perhaps not continuing with the season was considered more of a polling, than a final vote, sources tell ESPN. The resumption of the playoffs remains still up in the air.

— Adrian Wojnarowski (@wojespn) August 27, 2020

Νέα συνάντηση

«Τι θα κάνουμε χωρίς τους Λέικερς και τους Κλίπερς;», αναρωτήθηκε ο Ουντόνις Χάσλεμ των Χιτ, με τους παίκτες των δύο ομάδων του Λος Αντζελες να αποχωρούν από τη συζήτηση, ακολουθώντας το παράδειγμα του «King James», ο οποίος επίσης είχε φύγει νωρίτερα. Είναι αλήθεια πως τα συναισθήματα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουβέντα των παικτών αλλά απόφαση δεν πάρθηκε. Για το λόγο αυτό οι αθλητές αποφάσισαν να συζητήσουν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης (27/8, 11.00 ώρα Ορλάντο), με πιο καθαρό μυαλό και βάζοντας τις σκέψεις τους άπαντες σε τάξη προκειμένου να κινηθούν ενωμένοι.

Sources: Every team besides Lakers and Clippers voted to continue playing. LeBron James said in meeting he want owners to be more involved/take action.

— Shams Charania (@ShamsCharania) August 27, 2020

Στο τραπέζι lockout για τη νέα σεζόν

Υπάρχει πάντως και το πιο ακραίο ενδεχόμενο, καθώς αργά το βράδυ στην Αμερική (ξημερώματα Ελλάδας) κυκλοφόρησε η φημολογία πως στο τραπέζι βρίσκεται κι ένα πιθανό lockout ακόμη για την επόμενη χρονιά. Απόφαση δύσκολη ωστόσο, δεδομένου ότι επηρεάζονται οι ζωές χιλιάδων εργαζομένων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το πρωτάθλημα του NBA, ενώ υπάρχουν και ποινικές ρήτρες να αντιμετωπιστούν λόγω των μεγάλων συμβολαίων (χορηγών, τηλεοπτικών πάροχων κλπ).

ESPN Sources: Among themes in meeting: NBPA explained financial implications of ending season, including possible lockout next year. Chris Paul on leaving meeting unified; CJ McCollum on needing a plan of action. Doc Rivers on using platform, voting, holding police accountable.

— Adrian Wojnarowski (@wojespn) August 27, 2020

Βεβαίως ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα τηρήσει η Λίγκα καθώς επί του παρόντος και μολονότι η κίνηση των Μπακς προκάλεσε σεισμό στο NBA, δεν έχει υπάρξει επίσημη θέση από τον κομισάριο Ανταμ Σίλβερ.

Woah. The buzzer just went off for the end of warm ups and neither the Milwaukee Bucks nor the Orlando Magic are out on the court. pic.twitter.com/bvkjodNvUJ

— Kenny Morales (@KennyMoralesTV) August 26, 2020

The Milwaukee Bucks and Orlando Magic are boycotting their playoff game in protest of the shooting of #JacobBlake.#BlackLivesMatter! https://t.co/ehmeV0ltox pic.twitter.com/DcxCPYrG4d

— Okayplayer (@okayplayer) August 26, 2020

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα