Τραβάει ξανά το σκοινί η Τουρκία – Εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Νέα NAVTEX για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης (27/08) η Τουρκία, συνεχίζοντας να τραβά το σκοινί παρά τις πιέσεις που δέχεται τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ. Η NAVTEX αφορά στο διάστημα από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. Την ώρα που στην περιοχή είναι σε εξέλιξη η κοινή άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας.

Νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις και από τον Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα δέσμευσε θαλάσσιο χώρο στα βόρεια της Κύπρου και νότια της Κρήτης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το διήμερο 1 και 2 Σεπτεμβρίου «απαντώντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο στην τριεθνή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

TURKEY: NAVTEX issued for area north of Cyprus between September 1st and 2nd. The Turkish Navy plan to carry out live fire drills in the area. pic.twitter.com/NFvBouyIXi

— Conflict News (@Conflicts) August 27, 2020

Η ενέργεια αυτή έρχεται μόλις 24 ώρες μετά τις εκ νέου απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα αλλά και τα διαδοχικά τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά τη νέα NAVTEX την είχε προαναγγείλει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Yeni Safak, η οποία γράφει ότι το «Oruc Reis» δεν πρόκειται να επιστρέψει την Πέμπτη (27/08) σε λιμάνι της Τουρκίας, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, καθώς – όπως αναφέρει – η Αθήνα σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τονίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, το πλοίο θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.

Σύμφωνα με τη NAVTEX το «Oruc Reis» θα τερμάτιζε τις έρευνες την Πέμπτη (27/08), αλλά με νέα NAVTEX, όπως αναφέρει το δημοσίευμα το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι αυτό το δημοσίευμα γράφτηκε πριν από το τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμπρηστικός» Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο

Αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά και τις διεθνείς αντιδράσεις, είναι, λοιπόν, η Τουρκία, με την έκδοση νέας Navtex στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι για το οποίο μίλησε την Πέμπτη (27/08) και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, με νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις στο πρακτορείο «Anadolu», τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές. Κάτι που είχε πει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Μίλησε, πάντως, και για διάλογο, αναφέροντας: «Οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρέπει να συζητήσουν μόνοι τα προβλήματά τους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», ήταν τα λόγια του.

Επίσης, ο τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους».

«Όσο και να θέλετε να φέρετε από πίσω σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλετε πάρτε και όλο τον κόσμο μαζί σας, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Δύο επί δύο δεν κάνει πέντε, κάνει τέσσερα», πρόσθεσε.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Anadolu ajansı (AA) editör masası’nda soruları yanıtlıyor. Bakan Akar, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler hakkında “Yaptığımız mücadele ile hakkımızı hukukumuzu korumakla kararlıyız. Hak için, adalet için gayret gösteriyoruz.” Dedi.

(HaberTürk) pic.twitter.com/XcDiqUNvIj

— Delux News (@delux_news) August 27, 2020

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο, λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους Έλληνες, αν θέλουν να έρθουν τις επόμενες μέρες».

«Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες να έρθουν εδώ, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να τους φιλοξενήσουμε», είπε ο Χουλουσί Ακάρ και συνέχισε: «Για τα προβλήματα στο Αιγαίο η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία αλλά θέλουμε και αυτά που μας ανήκουν. Εμείς, δεν τρέχουμε στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Γαλλία αλλά οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να κάτσουν και να συζητήσουν μόνοι τους και να συζητήσουν τα προβλήματά τους».

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Τουρκία δεν «διεκδικεί τη στεριά ή τη θάλασσα κανενός, αλλά δεν θα επιστρέψουμε καμία επίθεση εναντίον μας από γειτονικής στεριάς ή θαλάσσης».

Αναφερόμενος δε στη νέα τουρκική NAVTEX είπε πως αφορά σε διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στα ανοιχτά των ακτών του Ισκεντερούν (σ.σ. της Αλεξανδρέττας). «Η πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας αφορά την ασφάλεια για ναυτική άσκηση στα ανοιχτά των ακτών Ισκεντερούν, στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε.

Ministar odbrane Akar: Svi trebaju znati da je #Turska važan faktor na međunarodnom planu https://t.co/nUJ3yRiJ83 pic.twitter.com/MKISWZZvLP

— ANADOLU AGENCY (BHS) (@aa_balkans) August 27, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα