«Η Τουρκία στέλνει εξτρεμιστές από τη Συρία και τη Λιβύη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ»: Τι αναφέρει ο αρμένιος ΥΠΕΞ

Την αποστολή εξτρεμιστών από τη Συρία και τη Λιβύη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ συνεχίζει η Τουρκία εν μέσω των συνεχόμενων συγκρούσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στη στην αμφισβητούμενη περιοχή, όπως τόνισε ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Ζοχράμπ Μνατσακανιάν, σε συνέντευξή του στο «Sputnik». Κάτι που έχει καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν το Ερεβάν, με την Άγκυρα να είναι στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο γάλλος Πρόεδρος

Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι 300 σύροι εξτρεμιστές είχαν σταλεί από την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ στο Μπακού. Στα μέσα του μήνα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είχε θέσει στις συνομιλίες με την Τουρκία το θέμα των ξένων μισθοφόρων στο Καραμπάχ.

Τούρκοι αξιωματούχοι και νομοθέτες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα στέλνει μισθοφόρους στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

«Υπάρχουν συντριπτικά πραγματικά στοιχεία για την παρουσία και τη συνεχιζόμενη μεταφορά από την Τουρκία σύρων και λίβυων τρομοκρατών, που έχει επιβεβαιωθεί και από τις πληροφορίες του ΟΑΣΕ και της Ομάδας του Μινσκ αλλά και από την κάλυψη από την ζώνη των συγκρούσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μνατσακανιάν.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Τουρκία, μακροχρόνιος σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, δεν λειτουργεί αμερόληπτα στη συνεχιζόμενη σύρραξη, σύμφωνα με τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών.

«Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως αμερόληπτος ή ουδέτερος παίκτης στο ζήτημα της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ούτε η ίδια η Τουρκία», υπογράμμισε.

Όπως είπε, οι ενέργειες της Άγκυρας δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, προκειμένου να επιβάλλει την ισχύ της στην περιοχή.

«Η Τουρκία βλέπει αυτή τη σύγκρουση ως ευκαιρία να προστατέψει την δύναμή της σε μια ακόμα γειτονική περιοχή – του Νοτίου Καυκάσου – και αυτή η συμπεριφορά εκμετάλλευσης της σύγκρουσης και πρόκλησης τεράστιου πόνου στους λαούς της περιοχής για χάρη της προστασίας της ισχύς της, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι να ενθαρρύνεται», σχολίασε ο Μνατσακανιάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκρούσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή άρχισαν στις 27 Σεπτεμβρίου, αφότου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της μακροχρόνιας εκεχειρίας.

Μέλη της διεθνούς κοινότητας, όπως η Ρωσία, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη συμμετοχή ξένων μισθοφόρων στη σύγκρουση. Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί για ξένη εμπλοκή είναι ψεύτικοι και ανυπόστατοι.

Πηγή: sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα