Η σοπράνο – φαινόμενο Γιούλια Λέζνιεβα μιλάει στο altsantiri.gr λίγο πριν την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής

Συνέντευξη στη Ναταλία Κάππα

Ένα μουσικό φαινόμενο από τη χώρα που γεννάει ταλέντα στις τέχνες, έρχεται αύριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο λόγος για την Γιούλια Λέζνιεβα (Julia Lezhneva), τη νεαρή σοπράνο κολορατούρα από τη Ρωσία που εξυμνεί ο διεθνής τύπος. Η πορεία της είναι γεμάτη από διακρίσεις και βραβεία, ενώ έχει τραγουδήσει σε μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα και μέγαρα μουσικής παγκοσμίως (Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών,

Κοντσέρτχεμπαου στο Άμστερνταμ, Theater an der Wien στη Βιέννη, Αίθουσα Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα, Bozar στις Βρυξέλλες κα.).

Η καριέρα της εκτοξεύτηκε ήδη στα 20 χρόνια της, όταν η Ντέιμ Κίρι τε Κάναουα την έχρισε προστατευόμενή της. Τώρα, στα 28 της χρόνια η ρωσίδα υψίφωνος, γεννημένη στη μακρινή νήσο Σαχαλίνη του Ειρηνικού, με εντυπωσιακή δισκογραφία (και με τη δική μας Armonia Atenea υπό τον Γιώργο Πέτρου) και συνεργίες με μαέστρους όπως οι Μαρκ Μινκοφσκί, Σερ Αντόνιο Παπάνο και Σερ Ρότζερ Νόρρινγκτον, σκοπεύει να μαγεύσει και τους έλληνες λάτρεις της ανώτερης αυτής τέχνης.

Η διάσημη λυρική τραγουδίστρια, στη συναυλία της με τους Μουσικούς της Καμεράτας στο Μέγαρο, θα παρουσιάσει μερικές από τις ωραιότερες άριες του προκλασικού ρεπερτορίου που την έκαναν διάσημη ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα θα ερμηνεύσει μπαρόκ άριες από όπερες των Βιβάλντι, Χαίντελ και Γκράουν, έχοντας στο πλευρό της τον τακτικό συνεργάτη της ανερχόμενο μαέστρο και πιανίστα Μιχαήλ Αντονένκο.

Αύριο λοιπόν, το δημοφιλές ελληνικό σύνολο θα απολαύσει αριστουργηματικές ορχηστρικές σελίδες από τη χρυσή εποχή της μπαρόκ όπερας, σε όργανα εποχής του 18ου αιώνα.

Εμείς την εντοπίσαμε και τις κάναμε κάποιες ερωτήσεις τόσο για την καριέρα της, όσο και την ίδια.

–Οι γονείς σου Alfiya και Mikhail, είναι διακεκριμένοι γεωφυσικοί που δεν κατάφεραν να σε πείσουν να ακολουθήσεις τον δρόμο τους. Τώρα, μετά και την παγκόσμια αναγνώριση του ταλέντου σου, τι σκέφτονται για την κόρη τους;

Με αγαπάνε και είναι περήφανοι για μένα. Η μητέρα μου, μου έχει πει ότι αγαπάω τη μουσική από μωρό καθότι πάντα έδειχνα ενδιαφέρον όταν έπαιζε τους δίσκους της στο σπίτι. Είναι αυτή άλλωστε που με πήγε σε μουσικό σχολείο όταν έγινα πέντε χρόνων, κάτι που άλλαξε τη ζωή μου για πάντα.

-Αν και έχεις ρωσικό υπόβαθρο και καταγωγή, ήταν το ευρωπαϊκό μπαρόκ και η κλασική περίοδος που σε κέρδισε. Πώς συνέβη αυτό;

Όταν σπουδάζεις μουσική, σπουδάζεις τα πάντα και μπορείς να επιλέξεις αυτό που είναι πιο κοντά στη φωνή και στην καρδιά σου.

-Έχεις ήδη κερδίσει μια πλειάδα βραβείων. Τι άλλο περιμένεις από τον εαυτό σου;

Να γίνομαι όλο και καλύτερη.

-Έχεις ερμηνεύσει σε πολλά και σπουδαία μουσικά μέρη και όπερες ανά τον κόσμο. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο που θα ήθελες να βρεθείς και δεν έχεις τραγουδήσει ακόμα;

Όλα τα μέρη που δεν έχω τραγουδήσει ακόμα φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα σε μένα και κοιτάω πάντα ποια θα είναι η επόμενη πρόκληση, κάπου μακριά. Βέβαια, κάποια αξιέπαινα και διάσημα Music Halls μπορούν να βοηθήσουν να προωθήσεις την καριέρα σου, αλλά ενδιαφέρομαι περισσότερο για το κοινό που ζει μακριά από τέτοια κέντρα.

-Έχεις συνεργαστεί με μεγάλους μαέστρους και ερμηνευτές. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μια μουσική στιγμή που πάντα θυμάσαι με αγάπη;

Είναι πολλές αυτές οι στιγμές για να τις περιγράψω και δεν θα ήθελα να αφήσω κάποια έξω. Αλλά αγαπώ όλες τις συνεργασίες που έχω κάνει. Η τελευταία, με την Armonia Atenea και τον Γιώργο Πέτρου, είναι μέσα στην καρδιά μου.

-Εκτός από κλασική μουσική, ακούς άλλα είδη; Και αν ναι, πες μας έναν καλλιτέχνη που προτιμάς.

Πάλι, είναι τόσοι πολλοί οι καλλιτέχνες… Έχω μεγάλη αγάπη στην μπαρόκ μουσική.

-Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις ταξίδι και δουλειά όλη την ώρα, με την οικογένεια, την προσωπική ζωή και τους φίλους; Η ζωή ως μία παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια, έρχεται με ένα κόστος;

Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς τόσο πολύ δεν φαίνεται να είναι δύσκολο. Είναι η ζωή μου, η επιλογή μου και απολαμβάνω κάθε λεπτό της.

-Είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι σκέψεις σου όταν ακούς για εμάς;

Είναι πάντα αισθήματα αγάπης, όπως και θαυμασμός για την σπουδαία ιστορία σας. Επίσης, έχω μία αίσθηση οικειότητας μετά και τη συνεργασία μου με την Armonia Atenea* και τον Γιώργο Πέτρου, που είναι πολύ αφοσιωμένοι μουσικοί. Αν κρίνω από την ορχήστρα αυτή, οι Έλληνες είναι παθιασμένοι άνθρωποι γεμάτοι χαρά.

*Armonia Atenea είναι η γνωστή πλέον διεθνώς επωνυμία της Καμεράτας Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που θεωρείται σήμερα διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα σύνολα με ειδίκευση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας με όργανα εποχής.

Η σοπράνο-φαινόμενο Γιούλια Λέζνιεβα

με τους Μουσικούς της Καμεράτας – Oρχήστρας των Φίλων της Μουσικής

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα