Η σειρά της χρονιάς ακούει στο όνομα «Chernobyl» με τη Ρωσία να «αντεπιτίθεται» (video)

Από τη Ναταλία Κάππα

Και εκεί που τελειώνει –έστω και αμφιλεγόμενα- το Game Of Thrones και αναρωτιέσαι τι να δεις που θα σε συναρπάσει, η βιομηχανία του θεάματος δείχνει ότι έχει πάντα έναν κρυφό άσο στο μανίκι.

Δεν θα μιλήσω για τα διάφορα ενδιαφέροντα που πετυχαίνουμε συχνά πυκνά στο Netflix (όπως τώρα τελευταία την πραγματική δραματική ιστορία «Όταν μας βλέπουν») αλλά για το τελευταίο talk of the (tv-series) town,

που ακούει στο όνομα Τσερνομπίλ.

Η νέα δραματική σειρά της ΗΒΟ, αφηγείται τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας, αυτή που όλοι κάποιας ηλικίας (σίγουρα άνω των 40) θυμόμαστε χαρακτηριστικά. Βέβαια, κάποιοι υποστηρίζουν ότι όσα ακολούθησαν το σεισμό της Φουκοσίμα το 2011 που έπληξε ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρεις αντιδραστήρες μολύνοντας γη και νερό, ξεπερνάει σε μέγεθος το τότε ατύχημα αλλά διαγωνισμό καταστροφής εδώ δεν θα κάνουμε.

Η πυρηνική ή ατομική ενέργεια άλλωστε, αναμφίβολα οικονομική και αποδοτική (πέραν των πυρηνικών αποβλήτων που δεν ξέρουμε ακριβώς τι να τα κάνουμε), είναι αυτή που μπορεί μαζικά να μας στείλει στον άλλο κόσμο.

Κάτι τέτοιο παρά λίγο να πάθουμε εδώ στας Ευρώπας το 1986, όταν έγινε το πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (σημερινή Ουκρανία). Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, με δραματικές συνέπειες στην υγεία και ασφαλώς στο περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά, όπως βλέπουμε και στη σειρά, μέσα σε μερικές εβδομάδες, πέθαναν 28 πυροσβέστες που βρέθηκαν στο χώρο για την κατάσβεση και εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, όπως τα επόμενα χρόνια και πολλές άλλες χιλιάδες ανθρώπων από καρκίνο και λευχαιμία που προκλήθηκαν εξ αυτής.

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, η σειρά δείχνει ότι πρόκειται για μία πολύ καλογυρισμένη και δουλεμένη ιστορία που σε κάνει να αισθάνεσαι τη γεύση του μετάλλου στο στόμα. Η καθηλωτική ρεαλιστική προσέγγιση του δημιουργού της Craig Mazin, κατάφερε τόσο να μας ταξιδέψει στα μέσα του ’80 της τότε Σοβιετικής Ένωσης όσο και να μας κάνει προσωρινά να ξεχάσουμε την κατάληξη, αγωνιώντας τελικά για την επόμενη σκηνή. Δεν σας κρύβω ότι είναι ιδιαιτέρως τρομαχτικό να μαθαίνεις λεπτομέρειες από ένα πραγματικό γεγονός που θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι πολύ αλλά πολύ πιο καταστροφικό, μετρώντας εκατομμύρια θύματα.

Η ιστορία από μόνη της έχει ενδιαφέρον, αν και η μεταφορά της στην μικρή οθόνη κατάφερε να την απογειώσει. Ωραιότατα πλάνα και σκηνοθετικές πινελιές, αρτιότατη υποκριτική από το σύνολο των ηθοποιών.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε τον ιδιαίτερα συμπαθή Jared Harris που υποδύεται τον πυρηνικό επιστήμονα Valery Legasov που προσπαθεί να μας γλιτώσει από το απόλυτο χάος, τον εξίσου αγαπητό Stellan Skarsgård στο ρόλο του συμβούλου του Γκορμπατσόφ Boris Shcherbina και την κλασικά υπέροχη Emily Watson ως Ulana Khomyuk, μία πυρηνική φυσικό/ερευνήτρια που αντιλήφθηκε από τους πρώτους το μέγεθος της καταστροφής και προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς προκάλεσε το μοιραίο ατύχημα.

Για καλύτερη απόδοση των γεγονότων, μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες με αυτούς του Τσερνομπίλ. Όσο για τις πληροφορίες, βασίστηκαν σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή από πρώτο χέρι, όπως καταγράφονται στο βιβλίο”Voices from Chernobyl“, της νομπελίστα συγγραφέως Svetlana Alexievich .

Η εν λόγω σειρά, των μόλις 5 επεισοδίων, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει σημειωθεί ποτέ στο IMDb (παγκόσμια βάση δεδομένων/πληροφοριών που αφορά σε κινηματογράφο και τηλεόραση) με 9.7/10 (!!!), ξεπερνώντας τα κλασικά αγαπημένα «Breaking Bad», «Game of Thrones» κ.α.

Η HBO Home Entertainment μάλιστα θα κυκλοφορήσει τη σειρά και σε ψηφιακή μορφή στις 24 Ιουνίου, με bonus σκηνές και συνεντεύξεις πρωταγωνιστών και συντελεστών.

Όλο αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους άμεσα εμπλεκόμενους Ρώσους (τότε Σοβιετικούς) που φαίνεται να ενοχλήθηκαν από τον τρόπο που παρουσιάζονται τα γεγονότα. Η κρατική τηλεόραση της χώρας σκοπεύει να δώσει τη ρωσική βερσιόν, ίσως λιγότερο δραματική και σίγουρα περισσότερο πατριωτική, ικανοποιώντας το ρωσικό κοινό αίσθημα.

Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτήν την εκδοχή θα δούμε έναν πράκτορα της CIA, ο οποίος εκείνη τη μέρα βρισκόταν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τα πυρηνικά της Σοβιετικής Ένωσης (κάτι τέτοιο εντύπωση δεν θα μας έκανε βέβαια). Αυτή τη θεωρία, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς Αλεξέι Μουράντοφ, δεν την αμφισβητούν αρκετοί ιστορικοί, οπότε πιθανόν να έχει ενδιαφέρον –και ιστορικό- να δούμε και αυτήν την εκδοχή.

Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο από το Insider που έχει μαζέψει όλα τα μυθοπλαστικά στοιχεία της σειράς, όλα αυτά δηλαδή που δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα. Εννοείται και υπάρχουν Spoilers, που σημαίνει βλέπετε με δική σας ευθύνη!

Keywords
Τυχαία Θέματα