Η πρώτη μάχη των αρχηγών στη Βουλή στην εποχή του κορονοϊού – Τι είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας

Την πρώτη τους μάχη στη Βουλή στην εποχή του κορονοϊού και της καραντίνας είχαν σήμερα, Πέμπτη οι πολιτικοί αρχηγοί, με αφορμή τη συζήτηση και την κύρωση της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Για ακόμη μια φορά, τα βλέμματα στράφηκαν στις τοποθετήσεις των δύο «μονομάχων», του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα,

οι οποίοι αναφέρθηκαν δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές ο ένας για την πολιτική του άλλου, αν και οι πολιτικοί τόνοι είναι σαφώς χαμηλότεροι, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Τον λόγο πήραν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βερουφάκη, ο οποίος επέλεξε να μην παραστεί στη συζήτηση, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής οι συνεδριάσεις να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων.

Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν παρθεί, υπογράμμισε πως το Πάσχα θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της Πολιτείας. Απειλώντας… ότι η κυβέρνηση έχει και μπορεί να πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Ο Απρίλιος, είπε ότι «ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον». Ο Πρωθυπουργός τόνισε, λοιπόν, ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

«Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του. «Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για την «παροχή ηθικής αναγνώρισης» που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους «αγωνιστές της πρώτης γραμμής», δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι που για τη χώρα μας, που βρισκόταν σε ειδικό καθεστώς, δεν ήταν δεδομένο. «Μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενταχθήκαμε επιτέλους και εμείς στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα του έτους 2020. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις».

Τσίπρας: Η κρίση του κορονοϊού δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, από όπου έστειλε το μήνυμα ότι «η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών».

Σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Σημείωσε ότι η κρίση «μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχαν υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία». «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με τον λόγο και την πράξη του «παρών» από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γεννηματά: Απαιτείται οπωσδήποτε ενίσχυση του ΕΣΥ

«Η κυβέρνηση ολιγώρησε κι έτσι είχαμε τις ουρές στις τράπεζες, το ίδιο έκανε και με τα σούπερ μάρκετ και τις εκκλησίες», είπε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής. «Υπάρχει απόσταση από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, που όντως υπάρχει, με αυτό της πολιτικής ευθύνης. Απαιτείται οπωσδήποτε ενίσχυση του ΕΣΥ», υπογράμμισε, ακόμα, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενισχύοντας την άποψή της πως η κυβέρνηση ολιγώρησε, τόσο στο θέμα των τραπεζών, όσο σε αυτό των σούπερ μάρκετ και των εκκλησιών.

«Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να προβλέπει και να προλαμβάνει», επισήμανε η κ. Γεννηματά, κάτι που, όπως συμπλήρωσε, δε συνέβη από την πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να έχουμε συνωστισμούς και προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό.

«Είναι δυνατόν να μην έχουν ληφθεί μέτρα για τις τράπεζες; Να μην έχει γίνει διευκόλυνση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις οφειλές τους, ιδίως όσον αφορά στους λογαριασμούς τους; Διανοείται κανείς πως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα μπορούσε να κοπεί το νερό, το ρεύμα ή το τηλέφωνο σε πολίτη;», διερωτήθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Επιπλέον, οι συντάξεις θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί νωρίτερα, πρόσθεσε.

«Επιβάλλεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, πρόληψη και γρήγορα αντανακλαστικά», συνέχισε η κ. Γεννηματά, που – όπως είπε – «ο πόλεμος γίνεται σε τρία μέτωπα:

– Καθυστέρηση και συγκράτηση της διασποράς του ιού για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Ελπίζουμε κι εύχομαι να τα έχουμε καταφέρει,
– αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας που απαιτεί ενίσχυση του ΕΣΥ,
– τρίτον, το μέτωπο της οικονομίας. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη, αλλά χρειάζεται από την πλευρά μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης που θα προστατεύει τους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό και στα μέτρα της κυβέρνησης.

Κουτσούμπας: Η πανδημία είναι ο καταλύτης της νέας κρίσης – Βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα

«Για στρατηγική που όλα ανάγονται στην ατομική ευθύνη κρύβοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης. Βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα», έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας για να μείνουμε δυνατοί, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Αυτές τις μέρες βάζετε σε καραντίνα τη συνδικαλιστική δράση μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Μία είναι η λύση αυτή τη στιγμή, να παγώσουν τα αντεργατικά σχέδια, όπως αυτό για τη ΛΑΡΚΟ», ανέφερε.

«Δική σας ευθύνη είναι να μην ξεροσταλιάζει ο κόσμος στις ουρές έξω από τις τράπεζες. Πάρτε μέτρα να ανασταλούν οι υποχρεώσεις πληρωμής να δείτε πώς θα σταματήσουν οι ουρές», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ στη συνέχεια επανέλαβε ότι «απαιτείται άμεσα επίταξη ιδιωτικών μονάδων, υποχρεωτική ένταξη γιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών, επίταξη υλικών, προμήθεια νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ. Τα μεγάλα νοσοκομεία που χρόνια τώρα λειτουργούν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές κλπ είναι δικό σας έργο».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, πρόκειται για μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού” (Α΄ 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του” (Α΄ 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19” (Α΄ 64)».

Βελόπουλος: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποδομήσατε το ΕΣΥ και τώρα τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις

 «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχατε την διάθεση να αποδομήσετε το εθνικό σύστημα υγείας, το πράξατε και τώρα τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις», είπε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και υποστήριξε ότι η χρονική μετάθεση των πληρωμών, όπως είναι τα δώρα του Πάσχα και η κάλυψη των μεταχρονολογημένων επιταγών, δεν αποτελεί λύση, γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Αναφερόμενος στην αγροτική οικονομία διερωτήθηκε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα βρει τα 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή της, όπως εξήγγειλε. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να διανείμει κουπόνια μόνο για αγορά ελληνικών προϊόντων και να επεκτείνει το επίδομα των υγειονομικών στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και τους δασκάλους, να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες courier, καθώς και να ληφθεί πρόνοια για τους μακροχρόνιους ανέργους.

Πηγή: Η πρώτη μάχη των αρχηγών στη Βουλή στην εποχή του κορονοϊού – Τι είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας - altsantiri

Keywords
βουλη, τσιπρας, ειπαν, εποχη, μητσοτακης, συριζα, πασχα, χρεος, τραπεζες, ΚΚΕ, δραση, λύση, λαρκο, επιταξη, επιδομα, courier, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, βημα, δωρα, εργασια, θεμα, οικονομια, προγραμμα, τηλεφωνο, το βημα, υγεια, ωρα, αγορα, αγροτικη, απριλιος, αφορμη, βελοπουλος, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, δεδομενο, δειτε, δειχνει, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ερχονται, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδιο, υπηρεσιες, ομιλια, κυβερνηση, λύση, λογο, ματια, νερο, νοσοκομεια, οπωσδηποτε, πεμπτη, πειθαρχια, προβληματα, ρευμα, συζητηση, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδια, σχεδιο, τρια, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, courier, δημητρης, εθνικο, χωρα, κυριακου, μια φορα, ομαδες, υγειας
Τυχαία Θέματα