Μπήκε με χιόνια και κρύο ο Απρίλιος: Στα «λευκά» ο Χορτιάτης και πολλά μέρη στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από αργά το βράδυ της Τετάρτης (01/04), στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως ανέφερε και το δελτίο της ΕΜΥ. Το χιόνι στον Χορτιάτη ξεπέρασε τα 30 εκατοστά μέσα στο χωριό, ενώ 11 εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη επιχειρούν ασταμάτητα από τα μεσάνυχτα, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Σύμφωνα με

την Αστυνομία, ο επαρχιακός δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη παραμένει κλειστός, όπως επίσης και ο δρόμος Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου, εξαιτίας της χιονόπτωσης. Επιπρόσθετα και στο επαρχιακό δίκτυο Λαγκαδά – Ηρακλείου έχει απαγορευτεί η διέλευση των οχημάτων λόγω υπερχείλισης υδάτων.

«Επιχειρούν έντεκα εκχιονιστικά μηχανήματα από τις 12 το βράδυ, ενώ σε επιφυλακή έχουμε αλλά 10 οχήματα για τον αποχιονισμό της περιοχής. Έχουμε μοιράσει σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα 300 σακιά με αλάτι για τα δύσκολα σημεία των δρόμων, ενώ οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν αλάτι από τα κοινοτικά καταστήματα», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας- Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Ιωάννης Ντίτσιος.

Κάτοικοι του Χορτιάτη επισημαίνουν ότι αν και είναι συνηθισμένοι στα χιόνια, τόσο έντονη χιονόπτωση μέσα στον Απρίλιο, σπάνια έχουν ζήσει στην περιοχή και δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από το ακραίο για την εποχή φαινόμενο. «Δέκα χρόνια ζω στον Χορτιάτη, πρώτη φορά βλέπω τόσο χιόνι, τον Απρίλιο», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Στη Φλώρινα εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης το ύψος του χιονιού μέσα στην πόλη ξεπέρασε τα 20 εκατοστά, ενώ στις ορεινές περιοχές έχει φτάσει σχεδόν στο μισό μέτρο.

Από νωρίς τα συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, κάτι που επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης. Η θερμοκρασία έχει κάνει βουτιά υπό το μηδέν και το θερμόμετρο δείχνει -1.

Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (01/04) η χιονόπτωση ήταν έντονη στον Νομό Κοζάνης. Στην περιοχή Βλαστή επικρατούσαν συνθήκες χιονοθύελλας για ένα διάστημα, με το τοπίο να είναι κατάλευκο από νωρίς. Ακόμη και στο κέντρο της πόλης η χιονόπτωση ήταν έντονη τη νύχτα, με το τοπίο να είναι λευκό τα ξημερώματα, με την θερμοκρασία να αγγίζει το μηδέν.

Χιόνια έπεσαν και στα ορεινά του νομού της Λάρισας, αλλά και στην Ημαθία…

Στον Πλαταμώνα (Πιερία) το χιόνι έφτασε μέχρι την παραλία, με τον Όλυμπο να είναι, βέβαια… κοντά:

Χιόνισε στην ορεινή ζώνη της Ξάνθης

Και στην Ξάνθη στα λευκά ντύθηκαν ορεινοί οικισμοί όπως η Σταυρούπολη, ο Κένταυρος και η Πάχνη. Άσπρισαν τα βουνά του θρακιώτικου νομού.

Οι δρόμοι, τα οχήματα και οι σκεπές των σπιτιών σκεπάστηκαν από χιόνι και το θέαμα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Μεγάλες ήταν οι ποσότητες χιόνι που έπεσαν στον Κένταυρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ και σε άλλους ορεινούς οικισμούς το χιόνι ήταν πυκνό.

Μέσα στην πόλη σημειώθηκαν ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπήρξαν και αναφορές για χιονόνερο.

Δείτε το εντυπωσιακό σκηνικό του καιρού στον Κένταυρο στις φωτογραφίες του Xanthinea.gr:

Δείτε βίντεο και εικόνες και από άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας (Φλώρινα, Καστοριά, Σέρρες):

Πηγή: Μπήκε με χιόνια και κρύο ο Απρίλιος: Στα «λευκά» ο Χορτιάτης και πολλά μέρη στη Βόρεια Ελλάδα (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα