«Θύμα» της κρίσης ο πληθυσμός στην Ελλάδα – Δραματικά στοιχεία του ΔΝΤ για τις γεννήσεις (εικόνα)

Ο δείκτης γονιμότητας μειώθηκε από το 1,5 το 2008 στο 1,3 περίπου το 2016, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθανε το 1,6 το 2016«Τη δεκαετία πριν από την κρίση, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, για να υποχωρήσει αργότερα», αναφέρει το ΔΝΤ

Τα αποτελέσματα της κρίσης δεν έχουν χτυπήσει μόνο την ελληνική οικονομία. Όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή

του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) συρρίκνωσε και την ελληνική οικογένεια περιορίζοντας σημαντικά τον δείκτη γονιμότητας.

Το Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα στα ευρωπαϊκά κράτη που δοκιμάστηκαν από διπλή ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, το τμήμα της έκθεσης στο οποίο φαίνεται ότι ο δείκτης γονιμότητας (δηλαδή, ο μέσος αριθμός παιδιών που φέρνει στη ζωή κάθε γυναίκα) μειώθηκε από το 1,5 το 2008 στο 1,3 περίπου το 2016, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθανε το 1,6 το 2016.

Μάλιστα, από το σχετικό γράφημα που περιλαμβάνεται στην έκθεση φαίνεται ότι ενώ ο δείκτης είχε σταθερά ανοδική πορεία από το 2000 έως το 2008, φθάνοντας το 1,5, στη συνέχεια έκανε ελεύθερη πτώση, καταλήγοντας στο 1,29 το 2013 και παρουσιάζοντας έκτοτε ισχνή μόνο ανάκαμψη.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), πάντως, κάνουν πιο δραμματική την εικόνα για τον αριθμό των γεννήσεων στην Ελλάδα: από το ρεκόρ των 118.302 γεννήσεων το 2008, κατρακυλήσαμε στις 88.553 πέρυσι, δηλαδή 25% χαμηλότερα, ποσοστό σχεδόν ίσο με τη σωρευτική ύφεση στα χρόνια της κρίσης. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι οι γεννήσεις υποχώρησαν κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 (που ήταν 92.898), ενώ αντιθέτως οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,8%, φθάνοντας τους 124.501.

«Τη δεκαετία πριν από την κρίση, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, για να υποχωρήσει αργότερα», αναφέρει το ΔΝΤ κάτι το οποίο οφείλεται στην εκτίναξη της ανεργίας που προκάλεσε η κρίση.

Ο περιορισμός του δείκτη, αναφέρουν αναλυτές του Ταμείο, οφείλεται και σε κοινωνιολογικούς παράγοντες, όπως η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η επιθυμία για οικογένειες μικρότερου μεγέθους.

Keywords
Τυχαία Θέματα