Η Οικονομία μετά την καραντίνα – Τι θα γίνει με την απασχόληση και τον τουρισμό (video)

Μαζί με το σχέδιο για την επιστροφή στην… κανονικότητα σε μαγαζιά, σχολεία και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωή μας, μετά την άρση των αυστηρών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχει αρχίσει και η η αντίστροφη μέτρηση για να βρεθεί και η οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς. Με έμφαση τον τουρισμό…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι πρώτες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, πάντα σε συνεννόηση με τους επιστήμονες για την συμπεριφορά του κορονοϊού. Το σίγουρο είναι πως ο δρόμος

θα είναι μακρύς και το ζητούμενο πλέον είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Για την οικονομία το ζητούμενο είναι να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες, οι οποίες θα κάνουν μικρότερη την ύφεση. Την Τρίτη (21/04) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι το βασικό σενάριο βλέπει την ύφεση στο 4% και στο ακραίο στο 8%. Ουσιαστικά διαψεύδει όλους εκείνους που θέλουν την ύφεση να φτάνει ή και να υπερβαίνει το 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τελικά η ύφεση θα είναι πολύ μικρότερη από το 10% που έχει εκτιμήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά για λόγους πολιτικής και ισορροπιών δε το διατυμπανίζουν.

Το βασικό σενάριο της ΤτΕ είναι για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε διάρκεια πανδημικής κρίσης ενάμιση μήνα και μπορεί να αλλάξει αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο. Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε, ωστόσο, ως ακραία απαισιόδοξα τα σενάρια για ύφεση 10%.

Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να κάνουν σχέδια για την επόμενη ημέρα η οποία είναι και πολύ πιο δύσκολη από την σημερινή. Βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να πέσει όσο περισσότερο χρήμα στην αγορά όταν η οικονομία θα είναι ανοικτή.

Με βάση αυτό το πλάνο γίνονται οι σχεδιασμοί και κινούνται στους εξής άξονες:

Στήριξη της απασχόλησης στο μέγιστο βαθμό.Ενέσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις που είτε παρέμειναν κλειστές, είτε έχει μειωθεί δραματική ο τζίρος τους.Ειδικό σχέδιο ενίσχυσης της τουριστικής.

Το τελευταίο είναι ίσως και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Τουριστικοί παράγοντες και κυβέρνηση αρνούνται πως έχει χαθεί η εφετινή τουριστική περίοδος και επεξεργάζονται σχέδια ώστε να σώσουν ότι σώζεται.

Με βάση στοιχεία της Eurostat για την απασχόληση, η Ελλάδα, η όποια παραμένει στην τελευταία θέση της εργασιακής πανευρωπαϊκής βαθμολογίας η νέα, πρωτοφανής κρίση θα δοκιμάσει τις αντοχές χιλιάδων νοικοκυριών.

Γεραπετρίτης: Η άρση των μέτρων θα διαρκέσει δύο μήνες

Θα ανοίξουν όλα σταδιακά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Γεραπετρίτης, στον ΣΚΑΪ, δίνοντας έμφαση και στον τουρισμό.

«Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή για επανέλθουμε σταδιακά. Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα», είπε ο υπουργός.

Σε πρώτη φάση ανοίγουν, όπως είπε, ειρηνοδικεία υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου. Από 4 Μαΐου θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πώς «η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο», δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο.

Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, προσέθεσε, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αμόλυντοι και θα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς το καλοκαίρι, υποστήριξε ο υπουργός.

Eurostat: Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» χρέους και το 2019

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει το υψηλότερο τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης όσο και ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέρχεται στα 331,1 δισ. ευρώ. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου συνεχίζουν να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ, με την Ιταλία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση(134,8%), ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία(117,7%). Σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 100% και το χρέος Βελγίου και Γαλλίας, ενώ σε Ισπανία και Κύπρος, το χρέος ανέρχεται στο 95,5% του συνολικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 1,5% του ΑΕΠ από 1% του 2018 και 0,7% το 2017. Η χώρα μας εμφάνισε πέρυσι το τέταρτο υψηλότερο πλεόνασμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το υψηλότερο κατέγραψε το Λουμεμβούργο(στο 2,7% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθούν η Κύπρος και Μάλτα με 1,7% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα της Γερμανίας ανηλθε στο 1,4% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα, δύο χώρες – μέλη της ΕΕ, είχαν έλλειμμα στο 3% ή και υψηλότερο: Η Γαλλία(3%) και η Ρουμανία(4,3%).

Το έλλειμμα τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε πέρυσι σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018, ενώ υποχώρησε το κρατικό χρέος. Το έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε στο 0,6% του ΑΕΠ από 0,5% του 2018, ενώ το χρέος υποχώρησε στο 84,1% του ΑΕΠ από 85,8% στα τέλη του 2018.

Οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι -με βάση τα στοιχεία του 2019- η Εσθονία(8,4%), Βουλγαρία(20,4%), Λουξεμβούργο(22,1%), Τσεχία(30.8%) και Δανία(33,2%). Ένδεκα χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ.

Πηγή: Η Οικονομία μετά την καραντίνα – Τι θα γίνει με την απασχόληση και τον τουρισμό (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα