«Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι υπό έλεγχο» – Τι ανακοίνωσε η Μόσχα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (31/08) ότι η κατάσταση στη γείτονα Λευκορωσία είναι, πλέον, υπό έλεγχο και θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν τον ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδέα ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο έχει συγκροτήσει μια εφεδρική αστυνομική δύναμη κατά παράκληση του Λουκασένκο,

διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει ανενεργή και θα χρησιμοποιηθεί εφόσον η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε τη Δευτέρα (31/08) στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας και η ηγεσία της χώρας έχουν με αρκετή σιγουριά την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν αφήνουν περιθώρια για προβοκάτσιες, οι οποίες μπορούν να υπάρξουν κατά την διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων ατόμων.

BBC News – Svetlana Tikhanovskaya: Belarus opposition leader to address UN Security Council https://t.co/15aTnyRBTQ

— andy moore (@dalkeyhead) August 31, 2020

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταλλάξει με την Λευκορωσία εμπειρίες σε σχέση με την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά όπως είπε προς το παρόν από το Μινσκ δεν υπήρξε κάποιο παρόμοιο αίτημα.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Belta», «ειδικοί», ανάμεσά τους δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο, εργάζονται αυτή τη στιγμή για μια αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου που θα τεθεί στη συνέχεια «σε δημοψήφισμα».

Ο Λουκασένκο αναφέρεται στην ιδέα ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος

Νωρίτερα, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο αναφέρθηκε στην ιδέα ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος προκειμένου να κατευναστεί το πρωτόγνωρο, τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους όρους, το χρονοδιάγραμμα ή το περιεχόμενό του.

Quiz: Belarus or United States? pic.twitter.com/xqewqZjxiI

Scott Shapiro (@scottjshapiro) August 30, 2020


Την Κυριακή (30/08), η αντιπολίτευση κατέβασε στους δρόμους του Μινσκ δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της για τρίτο Σαββατοκύριακο στη σειρά για να καταγγείλουν την επανεκλογή του αρχηγού του κράτους στις 9 Αυγούστου, την οποία θεωρούν αποτέλεσμα νοθείας.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, «ειδικοί», ανάμεσά τους δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο, εργάζονται αυτή τη στιγμή για μια αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου που θα τεθεί στη συνέχεια «σε δημοψήφισμα».

«Θα ήθελα αυτές οι αλλαγές να κάνουν την κοινωνία μας να προχωρήσει μπροστά. Θα επιμείνουμε στις αλλαγές αυτές και θα προτείνουμε τέτοιες αλλαγές στον λαό μας», δήλωσε ο Λουκασένκο σε μια συνάντηση εργασίας.

Ο πρόεδρος δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια για αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, στο οποίο είχε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν και το οποίο η Μόσχα χαρακτήρισε μια υποσχόμενη διαδρομή για την έξοδο από την κρίση.

Head of the Catholic Church of Belarus Tadeusz Kondrusiewicz was denied entry to #Belarus. Firstly, he is a Belarusian citizen and has the right to come back to the country. Secondly,this is clearly an attack on the Catholic Church that openly criticised police brutality pic.twitter.com/nCGiXcpXw4

Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) August 31, 2020


Παραδέχθηκε πως η Λευκορωσία διέπεται από ένα «λίγο αυταρχικό σύστημα» και έκανε λόγο για μια ενδεχόμενη δικαστική μεταρρύθμιση. Όπως είπε, πρόκειται να διασφαλιστεί πως «το σύστημα λειτουργεί χωρίς να συνδέεται με ένα άτομο, περιλαμβανομένου του Λουκασένκο».

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, 66 ετών, εκ των οποίων τα 26 στην ηγεσία της Λευκορωσίας, αντιμετωπίζει ένα πρωτόγνωρο κίνημα αμφισβήτησης μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του στις 9 Αυγούστου. Ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής οποιαδήποτε παραχώρηση και καταγγέλλει μια δυτική συνωμοσία. Ένας από τους συμβούλους του απέκλεισε το ενδεχόμενο η συνταγματική μεταρρύθμιση να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

#Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο αναφέρθηκε σήμερα στην ιδέα ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος προκειμένου να κατευναστεί το πρωτόγνωρο, τεράστιο κίνημα αμφισβήτησής τουhttps://t.co/nxNPksFNNF#BELARUS #Lukashenko pic.twitter.com/Oh8z9zm7Ks

ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) August 31, 2020

Να «καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου» κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση το Συμβούλιο της Ευρώπης την Πέμπτη (27/08), ενώ πριν είχε γίνει γνωστό ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ήταν έτοιμος να στείλει τον στρατό απέναντι στους διαδηλωτές.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν την Πέμπτη (27/08) να επιβληθούν κυρώσεις (είχε ανάψει το «πράσινο φως» από την ΕΕ) σε βάρος της Λευκορωσίας ώστε να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για να πραγματοποιήσει νέες εκλογές…

#Belarus Many people left the area of the Palace of Independence due to heavy rain,but chanted to riot police,“We will be back”. It’s another massive rally of at least 100,000 people. Despite mass detentions,Belarusians showed they are not done with the protest and their demands pic.twitter.com/fwqMVmfw97

Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) August 30, 2020


Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για την κατάσταση στη Λευκορωσία στις 19 του μήνα, η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα και αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις για νοθεία και βία.

The whole world admires you, Belarus Women!

Keep fighting! pic.twitter.com/GKtJgYqUvV

— Franak Viačorka (@franakviacorka) August 29, 2020

Lesen Sie das zu #Belarus. https://t.co/LssjeBK4bj

— NEUE DEBATTE (@neuedebatte) August 31, 2020

Belarus President Hunkers Down as Crowds Demand He Leave https://t.co/qMRmwD9Fom

Grant Swanson (@GrantSwanson88) August 31, 2020

What a fantastic photo from yesterday’s #protest in #Minsk, #Belarus: darkness vs light.

Photo by @maxim_nm pic.twitter.com/S3MHGnoy37

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) August 31, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tass, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα