Η καραντίνα και η… τέχνη – Ο Πούσκιν, ο Τσέχωφ και άλλοι συγγραφείς σε καιρούς επιδημιών
Ο κορονοϊός έκανε ξανά δημοφιλή βιβλία όπως το «Η πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ και «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Γενικότερα τέτοιες καταστάσεις στην ανθρώπινη πολιτισμική εμπειρία δεν είναι ξένες. Στην Αγγλία λόγου χάρη οι μαθητές διδάσκονται στο σχολείο ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας για την επιδημία της πανούκλας του 1606, ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Βασιλιά Ληρ». Ωστόσο τα πρωτεία στο γράψιμο… σε καραντίνα τα έχουν οι Ρώσοι.
Εκεί οι μαθητές διδάσκονται ότι το φθινόπωρο του
Στη διάρκεια της αναγκαστικής απομόνωσης, περνούσε τον καιρό του γράφοντας γράμματα στην αγαπημένη του Ναταλία, ο γάμος με την οποία αναβλήθηκε για έξι μήνες λόγω της καραντίνας. Αυτές οι γεμάτες αγάπη επιστολές είναι ένα παράδειγμα για το πώς η καραντίνα μπορεί να ξεπερνιέται δημιουργικά και ευχάριστα. Η καραντίνα στο χωριό Μπόλντιν το 1830 θεωρείται ο πιο παραγωγικός και δημιουργικός χρόνος στη ζωή του ποιητή!
Ο Πούσκιν δεν φοβόταν πολύ τη λοίμωξη: «Τι, έχετε χολέρα; Μη φοβάστε. Αυτή είναι η ίδια ιστορία με την πανούκλα. Οι αξιοπρεπείς άνθρωποι δεν πεθαίνουν από αυτήν, όπως είπε η μικρή Ελληνίδα [σ.σ. πιθανόν αναφέρεται στην Ελληνίδα Καλυψώ Πολυχρόνη (1804-1827), με την οποία, πριν από τρία χρόνια, είχε σχέση στην Οδησσό). Ελπίζουμε ότι η επιδημία δεν θα είναι πολύ ισχυρή, ακόμη και μεταξύ των απλών ανθρώπων. Η Πετρούπολη έχει πολύ αέρα και τη θάλασσα…», έγραφε.
Στη ρωσική λογοτεχνία συναντά κανείς πολλές καραντίνες, που καταγράφηκαν από συγγραφείς. Ανάμεσά σε αυτούς τους συγγραφείς ήταν και ο διπλωμάτης, συγγραφέας, ποιητής και πιανίστας Αλεξάντερ Γκριμπογέντοφ (1795-1830). Στην Ανατολή (Ιράν), όπου υπηρετούσε το 1920, είχε αποκλειστεί από καραντίνες τύφου, πανώλης και χολέρας και συνέχεια κήδευε φίλους που πέθαναν από τη λοίμωξη.
Οι τακτικές καραντίνες είχαν κουράσει τους ρώσους συγγραφείς, που στο τέλος έφτασαν σε σημείο να τις αγνοούν. Ο ποιητής και φιλόσοφος Φιόντορ Τιούτσεφ (1803-1873) παραπονέθηκε για την καραντίνα του Μονάχου, γιατί «στερήθηκε τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία». Ο λογοτέχνης και κριτικός λογοτεχνίας Ιβάν Γκοντσαρόφ (1812-1891) απολάμβανε μόνος του τα λουτρά στη διάρκεια της «καραντίνας της Μπολόνια» και μόνο ο Αντόν Τσέχωφ (1860-1904) πέρασε ηρωικά από μια τέτοια κατάσταση, εργαζόμενος ως γιατρός, ενώ δεν είχε γράψει σχεδόν τίποτα δημιουργικό.
Ο ήδη γνωστός στη Ρωσία συγγραφέας, το φθινόπωρο του 1892 επιστρατεύτηκε από τις αρχές της χώρας ως «γιατρός χολέρας» χωρίς αμοιβή. Ο Τσέχωφ, ο οποίος ήταν γιατρός στο επάγγελμα, υπέστη όλη την ταλαιπωρία την καραντίνας. Έγραφε ότι ευτυχώς έβρισκε λίγο χρόνο μόνο για επιστολογραφία. Ήταν η ανακούφισή του, γιατί υπέφερε από έλλειψη αποδοχών και χρόνου για συγγραφή.
«Η ψυχή μου είναι κουρασμένη», γράφει σε ένα γράμμα σε φίλο του ο Τσέχωφ. «Πλήξη. Να μην ανήκεις στον εαυτό σου, να σκέπτεσαι μόνο για διάρροιες και τη νύχτα να τινάζεσαι από το γάβγισμα ενός σκυλιού ή από το χτύπημα της καγκελόπορτας (μήπως έρχονται για μένα!), να ταξιδεύεις (από χωριό σε χωριό) με αδύναμα άλογα σε άγνωστους χαλασμένους δρόμους, να διαβάζεις μόνο για τη χολέρα και να περιμένεις μόνο τη χολέρα και να είσαι συγχρόνως εντελώς αδιάφορος σε αυτή την ασθένεια και σε εκείνους τους ανθρώπους τους οποίους υπηρετείς -αυτό, κύριέ μου, είναι μια τέτοια “σαλάτα”, από την οποία δεν γλυτώνεις», έγραφε από την πόλη Σέρπουχοφ, κοντά στη Μόσχα, που ξέσπασε η επιδημία.
Παρά την έλλειψη βοηθών, την απίστευτη κούραση στους κακοτράχαλους δρόμους του νομού Σέρπουχοφ, όπου κινούνταν με αδύναμα άλογα, την κακή υγεία (ο ίδιος πέθανε από φυματίωση) και την έλλειψη χρημάτων, έγραφε: «Δεν έχω περάσει ούτε ένα καλοκαίρι τόσο καλό όσο αυτό… Μου άρεσε και ήθελα να το ζήσω… Νέες γνωριμίες και νέες σχέσεις. Οι πρώην φόβοι μας για τους χωρικούς φαίνονται τώρα παράλογοι, υπηρετούσα και από το υγειονομικό συμβούλιο, πήγαινα στα εργοστάσια. Όλο αυτό μου άρεσε, έγινε δικό μου…».
Όπως «δικό τους» θεωρούσαν τον μεγάλο ρώσο συγγραφέα οι ντόπιοι γιατροί και οι γύρω χωρικοί, μετά τη θυσία που έκανε ο Αντόν Παύλοβιτς Τσέχωφ στην καταπολέμηση της επιδημίας.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)
Πηγή: Η καραντίνα και η… τέχνη – Ο Πούσκιν, ο Τσέχωφ και άλλοι συγγραφείς σε καιρούς επιδημιών - altsantiri
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα μελέτη δείχνει σε ποια θερμοκρασία ο κοροναϊός αντέχει στο περιβάλλον
- Κορωνοϊός: Τις επόμενες μέρες θα δείξει τα «δόντια» του, λέει ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας
- Τι σημαίνει η μερική απασχόληση για 6 μήνες που αποφάσισε η κυβέρνηση
- Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου από κορωνοϊό
- Ο κοροναϊός διαλύει την ελληνική οικονομία – Πολύ δυσάρεστες εξελίξεις
- Άγριες Μέλισσες: Το σκίτσο που πέφτει στα χέρια του Νέστορα φέρνει τη μεγάλη αποκάλυψη (photos)
- Κοροναϊός: Οι κινήσεις που δεν κάνουμε όταν πλένουμε τα χέρια μας αλλά είναι… σωτήριες
- Ηράκλειο: Ένας 20χρονος νεαρός το 8ο επίσημο κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη
- Μητέρα 3 παιδιών η 41χρονη που έφυγε από τη ζωή λόγω κορονοϊού
- Νέο ιαπωνικό τεστ για τον κορωνοϊό δίνει αποτέλεσμα σε 10 λεπτά!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους (video)
- Η καραντίνα και η… τέχνη – Ο Πούσκιν, ο Τσέχωφ και άλλοι συγγραφείς σε καιρούς επιδημιών
- Κορονοϊός: Ερωτηματικά για τον θάνατο της 41χρονης στην Καστοριά (video)
- Κορονοϊός: Το Τόκιο αποτελεί πλέον το κέντρο της πανδημίας στην Ιαπωνία
- Κορονοϊός: 25η Μαρτίου με σημαίες στα μπαλκόνια και πτήσεις μαχητικών (video)
- «Ρίχνει» χρήμα στην οικονομία το Eurogroup μέσω του ESM – Εγκρίθηκαν ενισχύσεις έως και 13% του ΑΕΠ
- Ο κορονοϊός έφτασε στην εμπόλεμη Λιβύη – Πρώτο κρούσμα
- Κορονοϊός: Δύο τρισ. δολάρια ρίχνουν οι ΗΠΑ για την ενίσχυση της Οικονομίας

- Τελευταία Νέα altsantiri
- Η καραντίνα και η… τέχνη – Ο Πούσκιν, ο Τσέχωφ και άλλοι συγγραφείς σε καιρούς επιδημιών
- Κορονοϊός: Το Τόκιο αποτελεί πλέον το κέντρο της πανδημίας στην Ιαπωνία
- Κορονοϊός: Δύο τρισ. δολάρια ρίχνουν οι ΗΠΑ για την ενίσχυση της Οικονομίας
- Ο κορονοϊός έφτασε στην εμπόλεμη Λιβύη – Πρώτο κρούσμα
- «Ρίχνει» χρήμα στην οικονομία το Eurogroup μέσω του ESM – Εγκρίθηκαν ενισχύσεις έως και 13% του ΑΕΠ
- Κορονοϊός: Ερωτηματικά για τον θάνατο της 41χρονης στην Καστοριά (video)
- Κορονοϊός: 25η Μαρτίου με σημαίες στα μπαλκόνια και πτήσεις μαχητικών (video)
- Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους (video)
- Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα στην Εργάνη για τις επιχειρήσεις (video)
- «Πάρτι» στη Wall Street – O Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 90 χρόνια (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Google Doodle: Την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 τιμά η Google
- Τα νέα μέτρα για να σωθούν οι θέσεις εργασίας - Τι αλλάζει στους εργαζόμενους
- Κορονοϊός: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας αναμένεται την επόμενη εβδομάδα
- Κουρίλες Νήσοι: Σεισμός 7,5 Ρίχτερ και προειδοποίηση για τσουνάμι
- Τι θα κερδίσω αν κάνω share το post σου;
- Κορονοϊός: Αυτά που λέγονται κι αυτά που δεν τολμάμε να σκεφτούμε
- Ο κορονοϊός και οι συνέπειες στο εμπόριο
- Εισπρακτικές εταιρείες: Συνεχίζουν να καλούν απτόητες παρά τον κορονοϊό
- Το μυστικό της Zoey Deutch για φωτεινό βλέμμα, απαλλαγμένο από ρυτίδες
- Αύξηση 1.000% στις βιντεοκλήσεις μέσω Facebook στην Ιταλία λόγω κορωνοϊού