Η Ιταλία διαψεύδει τον Ερντογάν για κοινές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Πήρε θέση το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων» και διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο. Κάτι που απέρριψε εκ μέρους της Ελλάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης,

στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης», τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Τι είπε ο Πέτσας για το ίδιο θέμα

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέρριψε πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ για κοινές γεωτρήσεις Τουρκίας – Ιταλίας, όπως και τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Ρωσία. Σημείωσε πως για το δεύτερο υπάρχει σχετική διάψευση από τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο.

«Όσον αφορά στην Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα η Τουρκία έχει στείλει το «Yavuz» για να κάνει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο «οικόπεδο 8», δηλαδή μέσα στην κυπριακή AOZ. Εκεί, που είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL, εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες η Λευκωσία. Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιμένει για μοίρασμα κοιτασμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή…

Πηγή: Η Ιταλία διαψεύδει τον Ερντογάν για κοινές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα