Η ιδιαίτερη ξενάγηση στον «Μύλο των Ξωτικών» από τον δήμαρχο Τρικκαίων: Χάρη στις καραμέλες του, τα παιδιά κάνουν ρομποτική

Συνέντευξη στη Μαρία Νιάρχου

Πρόκειται για μία πόλη που συχνά πυκνά τραβά πάνω της όλα τα φώτα. Για το πόσο «φιλική» είναι σε κατοίκους και επισκέπτες, για το πόσο πολύ καινοτομεί σε θέματα περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών και προπάντων για τη συνήθεια που έγινε λατρεία. Τον φημισμένο «Μύλο των Ξωτικών».

Ο λόγος για τα Τρίκαλα, τα οποία σήμερα, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, βάζουν τα γιορτινά τους και ανοίγουν τις πύλες του περίφημου «Μύλου» για ένα μαγευτικό «Ταξίδι στα Χριστούγεννα

του κόσμου» το οποίο θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από έναν μήνα.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλά στο altsantiri και μας ξεναγεί με έναν δικό του τρόπο στον πιο γνωστό Μύλο, αναφερόμενος βέβαια και σε όσα λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Θεσσαλίας, τα οποία είναι ουκ ολίγα.

Για παράδειγμα στις ιδιαιτερότητες του φετινού Μύλου των Ξωτικών, στα γλυκά, στις σοκολάτες και στους μικρούς μαθητές της πόλης που χάρη σε όλα αυτά, φέτος διδάσκονται ρομποτική. Μας μίλησε επίσης για την ευρεία χρήση ποδηλάτων σε όλη την πόλη, τον αντικαπνιστικό νόμο, τα δημοτικά συμβούλια του δήμου, τα οποία χαρακτηρίζει και ως… παράδειγμα, και γενικά για τη συνολική «αύρα» που βγάζουν τα Τρίκαλα, ως μια πόλη που προχωρά μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Κλείνοντας, μας δήλωσε πως ελλείψει καλών ειδήσεων, τα όσα συμβαίνουν στα Τρίκαλα μοιάζουν φοβερά. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως δεν είναι.

Θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο ο Δήμος να φροντίζει τους κατοίκους του…

Πώς θα περιγράφατε τον Μύλο των Ξωτικών σε κάποιον που δεν τον γνωρίζει; Πόσο σημαντικό είναι για τον Δήμο η διοργάνωσή του;

Ακούγοντας για τον Μύλο των Ξωτικών, το μυαλό όλων πάει σε ένα πάρκο γεμάτο παιχνίδια λούνα παρκ. Ο Μύλος όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο Μύλος των Ξωτικών είναι ένας εξαιρετικός Μύλος, χτισμένος το 1887 και είναι ακόμα και σήμερα ο πιο καλοδιατηρημένος στα Βαλκάνια. Και σε επίπεδο οικοδομικό αλλά και σε επίπεδο μηχανημάτων. Με αφορμή αυτόν τον Μύλο χτίσαμε γύρω ένα χριστουγεννιάτικο θεματικό χωριό με σοκολάτες, γλυκίσματα, μαλλί της γριάς, ψωμί με κανέλα και ό,τι στο μυαλό, σας φέρνει Χριστούγεννα.

Σκεφτείτε λοιπόν, ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο από το οποίο περνάει το ποτάμι, είναι ο Μύλος, είναι και το λούνα παρκ. Σημαντικό πλεονέκτημα του Μύλου τον Ξωτικών είναι ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της Ελλάδας. Και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα και τα Γιάννενα μπορούν να έρθουν με μεγάλη ευκολία και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι έτσι κι αλλιώς πολύ όμορφη. Τα Τρίκαλα, αν εξαιρέσεις ότι δεν έχουν θάλασσα ακόμα, γιατί θα φέρουμε και θάλασσα (γέλια), είναι μια πολύ ωραία περιοχή έχοντας δίπλα τα Μετέωρα, την Ελάτη, το Περτούλι και τη λίμνη Πλαστήρα. Άρα είναι ένα γεμάτο τριήμερο για κάποιον που θέλει να αφήσει λίγο πίσω την ζωή στην πόλη και να πάρει οσμή… Χριστουγέννων σε μια ωραία πόλη και μια ωραία κοινωνία. Γιατί τις ωραίες πόλεις τις κάνουν οι κοινωνίες.

Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική. Εμείς το παραλάβαμε με 300 χιλιάδες επισκέψεις και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στις 1.200.000 επισκέψεις.

Πόσο έτοιμος είναι ο δήμος να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες που θα φτάσουν στην πόλη για τον Μύλο των Ξωτικών; Πόσο έτοιμα είναι τα καταστήματα και οι ιδιοκτήτες τους;

O Μύλος των Ξωτικών για εμάς είναι μικροί Ολυμπιακοί Αγώνες. Κάθε χρόνο μαζεύουμε διάφορα πράγματα που έχουμε να κάνουμε τα οποία δεν έχουν απαραίτητα σχέση με το γεγονός αυτό καθ’ αυτό, αλλά είναι μια καλή αφορμή να βάλουμε τα καλά μας και να ετοιμάσουμε πράγματα ή να διορθώσουμε πράγματα που έχριζαν βελτίωσης από την προηγούμενη περίοδο του χρόνου.

Ως προς τις επιχειρήσεις, κάνουμε το εξής ωραίο και πάλι διαφορετικό. Αυτό που είδαμε είναι ότι ενώ τα σχόλια για την πόλη και τη διοργάνωση ήταν πάρα πολύ θετικά, είδαμε παράπονα στα διάφορα sites εμπειριών, για κάποιους επιχειρηματίες. Ξεκινήσαμε λοιπόν πέρυσι για να προετοιμαστούν μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, ξενοδοχεία και δημιουργήσαμε την ακαδημία του Μύλου των Ξωτικών. Φέραμε ανθρώπους που έκαναν σεμινάρια επιχειρηματικότητας, διαχείρισης κρίσεων, διαχείρισης πελατών, social media, προκειμένου φέτος να είναι ακόμα πιο έτοιμοι και συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους. Δώσαμε και τα πρώτα πτυχία της Ακαδημίας με τα οποία πιστοποιούμε στην ουσία ότι αυτά τα μαγαζιά μπορούν ανεπιφύλακτα να τα εμπιστευθούν οι επισκέπτες μας.

Τι καινούριο έχει ο φετινός Μύλος που δεν είδαμε τα προηγούμενα χρόνια;

Κανένας Μύλος δεν είναι ίδιος με τους προηγούμενους. Είναι σαν το ποδήλατο, αν μείνεις στάσιμος και δεν κουνιέσαι θα πέσεις. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος αρέσκεται στο να δοκιμάζει καινούρια πράγματα και κυρίως νέες γεύσεις φαγητού και ποτού. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις γεύσεις και τις αισθήσεις. Βασισμένοι σε αυτό, φέτος φέραμε γεύσεις, οσμές και μουσικές από όλο τον κόσμο. Φέραμε τα Χριστούγεννα του κόσμου στα Τρίκαλα. Κάθε γωνιά είναι θεματοποιημένη διαφορετικά. Έχουμε δε και κάποια παλιά βαγόνια στα οποία έχουμε Χριστούγεννα από την Αυστραλία, από τη Γερμανία, από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και γιορτές από την Κίνα (γιορτές νέου χρόνου).

Όλος ο κόσμος έρχεται κυριολεκτικά και μεταφορικά στα Τρίκαλα για να γιορτάσουμε όλη μαζί την άφιξη του νέου έτους. Με πολλή μουσική, με διαφορετικά φαγητά και γλυκίσματα και σίγουρα με διαφορετικές εικόνες που δεν συναντάς σε ένα απλό πάρκο.

Ποια είναι η συνεισφορά του Μύλου στα προβλήματα του νομού; (ανεργία, επιστροφή των νέων στον τόπο τους).

Το ζήτημα της παραμονής αλλά και της επιστροφής των νέων είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σαν Δήμος. Λένε ότι οι δήμαρχοι και οι δήμοι κρίνονται από τα σκουπίδια, από τους δρόμους και από τις λάμπες. Ναι, πρέπει να τα κάνουμε και αυτά, και αποτελούν αν θες τη βάση των πραγμάτων. Για εμάς αυτή θα πρέπει να είναι η αφετηρία αλλά να δώσουμε αναπτυξιακές προοπτικές. Ο Μύλος των Ξωτικών είναι μια τέτοια, τα λουτρά του Ριζώματος είναι μια ακόμη προοπτική. Το σχέδιο «Ασκληπιός» είναι μια αφορμή επιστροφής των νέων στον πρωτογενή τομέα.

Αλλά μιας και μιλάμε για τον Μύλο των Ξωτικών, αυτός είναι μια φοβερή αφορμή και για να έρθουν επισκέπτες στην πόλη και να μας προτιμήσουν για 40 μέρες, αλλά αυτό είναι ίσως το πιο «μικρό». Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται, φεύγουν με πολύ καλές εντυπώσεις και είμαστε βέβαιοι και το βλέπουμε ότι ξανάρχονται μετά σε ανύποπτο χρόνο για ένα τριήμερο να δουν την πόλη, να περιηγηθούν σε σημεία που δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν λόγω και του κόσμου και της κίνησης το διάστημα των Χριστουγέννων και ίσως ακόμα πιο σημαντικό είναι τα πολύ μικρά παιδιά που έρχονται, να θυμούνται μία πόλη στην οποία περάσανε ωραία, με την ελπίδα ότι θα ξαναρθούν αργότερα ως φοιτητές, με τους φίλους τους, αργότερα με τις οικογένειές τους. Άρα να δημιουργούμε ένα καλό όνομα, διαχρονικά, για την περιοχή των Τρικάλων.

Όσον αφορά τα έξοδα του Μύλου, επιστρέφονται πίσω στον Δήμο;

Ο Μύλος των Ξωτικών είναι μια μικρή επιχείρηση. Έχει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος για φέτος είναι περίπου στις 700.000 ευρώ και παρότι τα χρήματα αυτά σίγουρα επιστρέφονται στην τοπική κοινωνία, για τον Δήμο θα ήταν αποτυχία αν «έμπαινε» μέσα. Δεν είναι ότι ο Δήμος είναι επιχειρηματίας αλλά επειδή όλα αυτά τα χρόνια ρισκάρει, παίρνει πρωτοβουλίες και επενδύει, είναι σημαντικό να κλείνει η χρονιά του Μύλου με κάποια κέρδη. Τα χρήματα αυτά εννοείται δεν τα θέλουμε για να τα βάλουμε στις τσέπες μας. Πέρυσι με ένα κομμάτι των κερδών του Μύλου αγοράσαμε 200 κιτ ρομποτικής τα οποία τα μοιράσαμε σε όλα τα σχολεία των Τρικάλων. Φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα παιδιά ξεκινήσανε να κάνουν ρομποτική, χάρη στις καραμέλες, στα γλυφιτζούρια και στις σοκολάτες του Μύλου.

Πώς αλλιώς χρησιμοποιούνται τα κέρδη πέρα από την εκπαίδευση;

Κάποια από τα έσοδα γυρίζουν πίσω στον ίδιο τον Μύλο. Ο Μύλος είναι ένα παλιό κτίριο που χρήζει συντήρησης. Ένα κομμάτι λοιπόν πηγαίνει στην εκπαίδευση και ένα άλλο κομμάτι πηγαίνει στον Μύλο τον οποίο βελτιώνουμε. Τώρα φτιάχνουμε πίσω από τον Μύλο ένα υπέροχο νησάκι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες των Ξωτικών αλλά και για ανάγκες αναψυχής και άθλησης των δημοτών της περιοχής. Πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στη γειτονιά την όχληση που δημιουργούμε. Αυτές οι 40 μέρες για τους γείτονες του Μύλου είναι δύσκολες μέρες. Πρέπει λοιπόν να επιστρέψουμε πίσω στον Μύλο αλλά και στον ίδιο τον Ματσόπουλο, που χάρισε στην πόλη τον Μύλο του, την αγάπη αλλά και τη φροντίδα του κτιρίου.

Μιας και αναφερθήκαμε στην εκπαίδευση, πείτε μας λίγα λόγια για τα τρία νέα τμήματα πανεπιστημίων που θα λειτουργήσουν στα Τρίκαλα.

Τα ΤΕΦΑΑ υπήρχαν. Το δεύτερο είναι το τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτητικής, που είναι ένα καινούριο τμήμα και η δημιουργία τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Άθληση, τα οποία και αυτά έχουν να κάνουν με την τοπική ανάπτυξη.

Δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με τα τρία αυτά τμήματα. Περιμέναμε και κάτι ακόμα που θα είχε σχέση με τουρισμό ή με τεχνολογία, με πράγματα που αναπτύσσουμε ούτως ή άλλως. Άλλα κάθε πράγμα στον καιρό του.

Χαιρόμαστε γιατί τα Τρίκαλα είναι μια πόλη που χαίρεσαι να ζεις. Και παρόλο που λένε πως ο κατακερματισμός των σχολών δεν είναι δίκαιος, είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα. Τα ΤΕΦΑΑ των Τρικάλων αποτελούν την πιο καλή σχολή φυσικής αγωγής στην Ελλάδα κι ένα από τα καλύτερα τμήματα πανευρωπαϊκά. Η πόλη είναι μια καλή πόλη, μια ασφαλής πόλη και μια φθηνή κοινωνία για κάποιον που θα στείλει το παιδί του για σπουδές.

Πέρα από τον Μύλο, τα Τρίκαλα απασχολούν συχνά το ενδιαφέρον της υπόλοιπης χώρας κυρίως για τις τεχνολογικές τους δράσεις. Τεχνολογία ή καινοτομία λοιπόν;

Δύο έννοιες που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Καινοτομία μπορούμε να έχουμε κάθε μέρα γύρω μας η οποία δεν θα περιλαμβάνει καθόλου την τεχνολογία. Καινοτομία είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Καινοτομία είναι ότι στα Τρίκαλα σταματάμε στις διαβάσεις πεζών. Καινοτομία είναι που χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας. Άρα η καινοτομία είναι το πώς μπορείς να σκεφτείς διαφορετικά και να δώσεις λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν.

Καινοτομία είναι η διαφορετική οπτική των πραγμάτων που πρέπει να ακολουθούμε για να βρούμε διέξοδο από την κρίση. Εκεί που όλες οι συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει, πρέπει να σκεφτείς αντισυμβατικά.

Τεχνολογία είναι ένα μέσο και όχι ο προορισμός, για να ζούμε καλύτερα και ασφαλέστερα. Τεχνολογία έχουμε παντού γύρω μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε λύση τεχνολογίας είναι καινοτόμα. Βαφτίσαμε καινοτόμο οτιδήποτε μας παρουσιάζει κάποιος. Το καινοτόμο φαίνεται στα αποτελέσματα που έχει στην κοινωνία.

Ποιες τεχνολογικές καινοτομίες συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στα Τρίκαλα;

Το πιο χρήσιμο από αυτά που κάναμε είναι το κέντρο λήψης των αιτημάτων των δημοτών μας. Μέχρι τώρα τα αιτήματα χανόντουσαν κάπου στον… δρόμο. Έπαιρναν σε οποιοδήποτε τηλεφωνικό αριθμό έβρισκαν μπροστά τους. Απαντούσαμε ή δεν απαντούσαμε, άλλα προβλήματα τα ξεχνούσαμε. Πλέον έχουμε ένα τηλεφωνικό νούμερο και μία βάση δεδομένων. Τα αιτήματα έρχονται είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω mail, είτε μέσω application. Στέλνει το αίτημά του ο δημότης και μετά περιμένει απάντηση για το πότε θα το λύσουμε και όταν το λύσουμε τηλεφωνούμε εμείς οι ίδιοι πίσω για να δούμε αν όντως λύθηκε και αν ο δημότης είναι ικανοποιημένος.

Είναι το πιο αποτελεσματικό και χρήσιμο εργαλείο που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια. Υπήρχε και παλιότερα μ’ ένα πολύ πιο κακό και πιο αργό πρόγραμμα αλλά στην ουσία δεν ήταν αποτελεσματικό. Έτσι μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε τον εαυτό μας για το πόσο καλοί είμαστε. Πόσο γρήγορα αλλάζουμε λάμπες, πόσο γρήγορα μαζεύουμε τα σκουπίδια.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η ρομποτική στα σχολεία που είπαμε και νωρίτερα. Από τα πιο αισιόδοξα πράγματα που κάναμε φέτος στον δήμο Τρικκαίων.

Σε μια «έξυπνη πόλη» σαν τα Τρίκαλα, πόσο εύκολο είναι για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, να εξοικειωθούν με τις τεχνολογικές υπηρεσίες του Δήμου;

Η συμπόρευση των δημοτών με τον δήμο είναι και το ζητούμενο. Καμία κοινωνία δεν θα πάει μπροστά αν μένει ο κόσμος πίσω και η αλήθεια είναι ότι αυτό το ψηφιακό χάσμα δεν καλύπτεται εύκολα. Άρα πρέπει να περπατάμε βήμα – βήμα, πάντα με τον δήμο λίγο μπροστά, για να μπορέσει να τραβήξει και την κοινωνία προς τα σημεία που θέλει. Δεν περιμένω λοιπόν από έναν μεγαλύτερο σε ηλικία δημότη να πάρει το app και να στείλει το αίτημά του. Περιμένω όμως να πάρει το τηλ του και να μιλήσει για τα προβλήματά του.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα η τεχνητή νοημοσύνη. Αρκεί και η απλή νοημοσύνη για να λύσεις προβλήματα. Βέβαια χρειάζεται η τεχνολογία χρειάζεται γιατί μετράς την απόδοσή σου, τους χρόνους σου και βελτιώνεις καταστάσεις.

Όταν αναλάβατε τον Δήμο ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι στόχοι σας. Κατά πόσο έχουν επιτευχθεί;

Σε μεγάλο βαθμό ναι, έχουν επιτευχθεί. Βέβαια όχι 100% γιατί αν το είχα κάνει γιατί να ξανακατεβώ;

Είχα σαν στόχο την αξιοποίηση του ιαματικού πόρου στο Ρίζωμα που ακόμα δεν υπάρχει βέβαια, ένας σωλήνας είναι, αλλά αναγνωρίσαμε την πηγή κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Το αν τώρα θα κάνουμε ένα σπα ή ένα ξενοδοχείο είναι το επόμενο.

Θέλουμε να αναδείξουμε τη συμβολή του Ασκληπιού, του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας και την καταγωγή του από τα Τρίκαλα και σε κάποιο βαθμό το έχουμε καταφέρει. Συνεργαζόμασταν και με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ομάδες παραγωγών, τις οποίες κοουτσάρει η αμερικανική ιατρική σχολή και το πανεπιστήμιο Rutgers για να παράγουμε νέα προϊόντα. Κι αυτό το πρόγραμμα τρέχει για τρία χρόνια. Έγινε μια καλή αρχή αλλά δεν μένουμε στάσιμοι.

Οι επόμενοι στόχοι έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με απασχολεί πολύ η ιστορία της χρήσης του πλαστικού, το βλέπω κάθε μέρα στα απορρίμματα που έχουμε την πόλη. Θέλω να δω πώς θα μπορέσουμε να πάμε σε νέες έξυπνες λύσεις ώστε να μαζεύουμε αυτό το πολύ πλαστικό αλλά και πώς θα το χρησιμοποιούμε λιγότερο.

Ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ είναι πώς θα κρατήσουμε νέους ανθρώπους και πώς θα γυρίσουμε κι άλλους πίσω. Σε όλο αυτό το κομμάτι παράγοντας είναι η παιδεία. Η παιδεία δεν έχει να κάνει μόνο με τη ρομποτική και τα σχολεία αλλά πώς θα αναπτύξει τη συλλογική ευθύνη των πολιτών που έχουν στον τόπο που ζουν.

Επόμενος στόχος που ελπίζω να τρέξω πριν μπει το 2019, είναι να δημιουργήσω έναν πόλο καινοτομίας σε έναν χώρο δημοτικό να αρχίζουν να συγκεντρώνονται κάποια λαμπερά μυαλά τα οποία κάνουν ιδιαίτερα πράγματα είτε στον τομέα της αγροδιατροφής, είτε στην τεχνολογία και γενικά με ανθρώπους που έχουν μια καλή ιδέα και θέλουν να την ωριμάσουν. Σαν ανταπόδοση θέλουμε να προσφέρουν κάτι στην πόλη. Ήδη με δύο παιδιά έχουμε φτιάξει δύο τέτοια για τον έλεγχο των αντλιών της ΕΔΕΗΑ και αισθητήρες που θα χρησιμοποιήσουν οι νέοι αγρότες. Να γυρίσουμε στην κοινωνία ωραίες, φρέσκες ιδέες και να βοηθήσουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν το όνειρό τους.

Ποια είναι η σχέση σας με την Περιφέρεια και κατά πόσο έχει σταθεί στο πλευρό σας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε;

Με την περιφέρεια Θεσσαλίας δουλεύουμε από κοινού και προσπαθούμε να τρέξουμε από κοινού τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Δουλεύουμε από κοινού και στο κομμάτι του τουρισμού. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Υπάρχουν φαινόμενα αμφισβήτησης του έργου σας στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων; Ποια η συνεργασία με τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις;

Το δημοτικό συμβούλιο των Τρικάλων είναι η χαρά του Κλεισθένη, παρότι διαφωνώ γενικά με τον τρόπο τον οποίο πάει να εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Αλλά αν θέλει κάποιος να δείξει για ποιον λόγο πρέπει να εφαρμοστεί ο Κλεισθένης και για ποιον λόγο θα λύσει προβλήματα, το ΔΣ των Τρικάλων θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα.

Αυτό θέλει και ώριμη συμπολίτευση αλλά και ώριμη αντιπολίτευση. Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια θέματα και είναι αντιληπτό αυτό σε θέματα γενικότερης πολιτικής, αλλά στα πολύ κρίσιμα και δύσκολα θέματα ήμασταν μαζί. Και οφείλω να παραδεχτώ ότι όποια κριτική γίνεται, γίνεται εποικοδομητικά.

Δεν θέλω απλώς να ακούω ότι δεν κάνω κάτι καλά. Προφανώς και δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Δεν θέλω να ακούω ότι τα πεζοδρόμια δεν είναι φτιαγμένα, γιατί ο δρόμος έχει λακούβες. Δε είναι φτιαγμένα γιατί ακόμα σκάβουμε για φυσικό αέριο, αποχετεύσεις, υδρεύσεις. Πρέπει να δούμε αν οι λίγοι πόροι που έχουμε είναι διαχειρίσιμοι με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω να πιστεύω και είμαι ήσυχος με αυτό. Κυνηγώ οποιαδήποτε πιθανότητα χρηματοδότησης υπάρχει για τον Δήμο.

Είμαστε πολύ αξιόμαχοι στις προτάσεις που καταθέτουμε κι αυτό νομίζω πως έχει αναγνωριστεί και πολύ πιο έξω από τον δήμο.

Συνεκτικοί δεσμοί στη δική σας παράταξη;

Σε μια ομάδα όπως και σε μία οικογένεια πάντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Στη δική μου παράταξη θεωρώ ότι είναι πολύ λίγες έως αμελητέες. Αν δεν υπήρχε αυτό το δέσιμο θα υπήρχαν και πολλές αντίρροπες τάσεις, διασπασμοί αλλά δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. Ο συνεκτικός δεσμός είναι το ηλικιακό για το μεγαλύτερο κομμάτι του συνδιασμού γιατί η αλήθεια είναι ότι πήγαμε λίγο αντισυμβατικά.

Φτιάξαμε μια ομάδα νέων ανθρώπων, πολλοί από αυτούς πήγαν πολύ καλά στις εκλογές. Σίγουρα μέσα στην ομάδα αυτοί υπήρχαν και άνθρωποι που είχαν μια εμπειρία στα κοινά. Και οι μεν είναι πολύ χρήσιμοι αλλά και οι δε.

Νομίζω πως τελικά η δροσιά και η ζωντάνια των νέων του συνδιασμού παρέσυραν και το μεγαλύτερο κομμάτι των υπολοίπων έμπειρων και μεγαλύτερων λίγο ηλικιακά.

Δεν είναι βεβαια μόνο ηλικιακό το ζήτημα. Αλλα η ηλικία έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεσαι κάποια πράγματα. Δεν περίμενα ποτέ πόσο ανοιχτά και με πόσο ζήλο θα ασχολιόντουσαν με το προσφυγικό οι μεγαλύτεροι του συνδιασμού. Το κοινό όραμα είναι να κάνεις αυτό που είναι σωστό. Το να μην κατεβαίνει με χρίσμα στις εκλογές σου αφήνει κι ένα περιθώριο να κάνεις αυτό που θεωρείς εσύ σωστό. Καλές οι κομματικές στηρίξεις αλλά δεν θα είναι τα κόμματα που θα μας πουν τι θα κάνουμε στον δήμο μας.

Μας έλεγαν «παιδική χαρά» αλλά όχι μόνο δεν είμαστε αλλά φτιάξαμε και 43 νέες παιδικές χαρές.

Keywords
παιδια, ριο 2016, τρικαλα, Χριστούγεννα, ελλαδα, αθηνα, θεσσαλονικη, πατρα, sites, media, άφιξη, θες, σχολεια, νέα, τεφαα, χαίρεσαι, σημαίνει, λύση, mail, τηλ, οφείλω, εκλογες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ολυμπιακοί αγώνες, σχεδιο αθηνα, γιορτη σημερα, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, μιλα, περτουλι, μυλος των ξωτικων, ποδηλατο, αυστραλια, βημα, γερμανια, γλυκα, γωνια, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, θαλασσα, ιατρικη, κινα, λιμνη πλαστηρα, μουσικη, μυλος, ξενοδοχεια, ονειρο, παιχνιδια, προγραμμα, τεφαα, φυσικο αεριο, ψωμι, mail, αγαπη, αγωνες, εξαιρεσεις, άφιξη, αφορμη, βαλκανια, βρισκεται, φαγητα, γεγονος, γειτονια, γινεται, γιαννενα, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δημος, δικη, δρομος, εγινε, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, εξυπηρετηση, εξοδα, επρεπε, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, τεχνολογια, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδιο, ηλικια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ησυχος, θες, ιδρυμα, κτιριο, λαμπες, λύση, λογια, λουνα παρκ, λογο, μπορεις, μαρια, μετεωρα, μυαλο, νεοι αγροτες, νοημοσυνη, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομορφη, ονομα, οραμα, ουσια, οφείλω, παιδι, παμε, περιβαλλον, πηγη, προβληματα, προγραμματα, πυλες, σεμιναρια, σιγουρα, σχεδιο, σχολια, ταβερνες, τηλ, τμημα, τρια, τριημερο, φυσικο, φορα, χασμα, χαίρεσαι, χαρα, ψηφιακο, δημητρης, δημοτικα, δωσεις, εφαρμογη, ειπαμε, γευσεις, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, media, μπροστα, μυαλα, ομαδες, σημαίνει, sites, σοκολατες, σωληνας, σωστο, θελω να, θεματα, θετικα, υπεροχο, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα