Η Γαλλία απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα ενός σπάνιου πίνακα του Τσιμαμπούε, αξίας 24 εκατ. ευρώ (video)

Μ’ έναν… σπάνιο πίνακα, που έχει αξία 24 εκατομμύρια ευρώ, και τον είχε μια γυναίκα στην κουζίνα της, ασχολείται ξανά η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να παίρνει και αυτός θέση.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ανακοίνωσε ότι απαγορεύει να εξαχθεί από τη χώρα ένας πολύ σπάνιος πίνακας του Ιταλού, προαναγεννησιακού ζωγράφου Τσιμαμπούε, που πουλήθηκε τον Οκτώβριο σε δημοπρασία έναντι ποσού άνω των 24 εκατομμυρίων ευρώ. Το Παρίσι επιθυμεί να αγοραστεί

ο πίνακας από το δημόσιο και να ενταχθεί στις εθνικές συλλογές της Γαλλίας.

Το έργο «Ο Χριστός χλευαζόμενος» βρέθηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια μετακόμισης, στο σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας στο Κομπιέν. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες που πίνακας του Τσιμαμπούε (1272-1302) προτάθηκε σε δημοπρασία.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι κατόπιν εισήγησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εθνικών Θησαυρών, αποφάσισε να απαγορεύσει την έξοδο του έργου από τη χώρα. Νωρίτερα, είχε πάρει θέση και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η ταυτότητα του αγοραστή του πίνακα δεν έχει αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού Τύπου, πιθανότατα αγοράστηκε για να αποτελέσει μέρος της ιδιωτικής συλλογής «Αλάνα», που ανήκει σε ένα ζευγάρι Χιλιανών συλλεκτών, εγκατεστημένων στις ΗΠΑ. Με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού ξεκινά η διαδικασία, διάρκειας 30 μηνών, για τη συγκέντρωση του ποσού που θα απαιτηθεί για την αγορά του πίνακα.

Το έργο «Ο χλευαζόμενος Χριστός», διαστάσεων 25,8 x 20,3 εκατοστών, αποτελεί τμήμα ενός δίπτυχου του 1280, στο οποίο εικονίζονταν, σε οκτώ ταμπλώ παρόμοιου μεγέθους, σκηνές από τα Πάθη του Ιησού. Μέχρι τώρα ήταν γνωστά μόνο δύο από τα ταμπλώ αυτά: «Η μαστίγωση του Χριστού» (Συλλογή Φρικ, Νέα Υόρκη) και «Η Παρθένος με το Θείο Βρέφος περιστοιχιζόμενη από δύο αγγέλους» (Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο).

Η ηλικιωμένη κυρία στην οποία ανήκε, είχε κρεμάσει τον πίνακα στον διάδρομο ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα της και νόμιζε ότι ήταν μια απλή εικόνα, ενώ αγνοούσε πώς έφτασε στην κατοχή της οικογένειάς της.

France wants to keep an extremely rare masterpiece by Cimabue https://t.co/5EnQIhwGp1 pic.twitter.com/VoRE2dub96

— FR24 News (@FR24news) 23 Δεκεμβρίου 2019

Ο πίνακας είχε βρεθεί στο σπίτι 90χρονης στο Παρίσι – Πουλήθηκε για 24 εκατ. ευρώ

Το σπάνιο αριστούργημα του ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε (1272-1302), «Η χλεύη στον Χριστό» ή «Ο Χριστός χλευαζόμενος», κατοχυρώθηκε έναντι 24.180.000 ευρώ (των εξόδων περιλαμβανομένων) σε μια ιστορική δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σενλί, κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών «Acteon».

Η τιμή έφθασε στη δημοπρασία τα 19,5 εκατομμύρια χωρίς τα έξοδα. Ο Acteon δεν διευκρίνισε ποιο είναι το προφίλ του αγοραστή του πίνακα αυτού, ο οποίος είχε εκτιμηθεί μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που έβγαινε σε δημοπρασία πίνακας του Τσιμαμπούε.

Δε γνώριζε την αξία του η ηλικιωμένη

Ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια της 90χρονης Γαλλίδας η οποία τον κληρονόμησε από τον παππού της, χωρίς να γνωρίζει την αξία και το δημιουργό του. Την αληθινή ταυτότητα της ανυπόγραφης τέμπερας, εκτελεσμένης πάνω σε ξύλινο πινάκιο από λεύκα, ανακάλυψε τον Ιούνιο η ειδική στις δημοπρασίες Φιλομέν Βολφ κατά την εκκαθάριση μίας κατοικίας στην Κομπιάνη, βόρεια του Παρισιού.

«Ο πίνακας πάντοτε θεωρείτο ιδιαίτερο κομμάτι για την οικογένεια, όμως πίστευαν πως επρόκειτο για μία εικόνα», τόνισε η Βολφ. «Είμαι τόσο τυχερή. Βρίσκομαι στην αρχή της σταδιοδρομίας μου, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μία ολόκληρη ζωή για να κάνεις μία τέτοια ανακάλυψη», πρόσθεσε.

Paris blocks the export of Cimabue from all records, sold 24 million euros in October https://t.co/mEz38hgtZB

— En24 News (@En24Newsy) 23 Δεκεμβρίου 2019

Ποιος είναι ο Τσιμαμπούε

Ο Τσιμαμπούε (Σεπτέμβριος 1240-Ιανουάριος 1302) θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός ιταλός καλλιτέχνης που ακολούθησε τη βυζαντινή τεχνοτροπία, η οποία κυριάρχησε στην πρώιμη μεσαιωνική ιταλική ζωγραφική. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά που φιλοτέχνησε, ενώ ο ίδιος θεωρείται ως ο καλλιτέχνης που ανακάλυψε τον Τζιότο του οποίου υπήρξε πιθανά δάσκαλος.

Το έργο του έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν μεταγενέστεροι ζωγράφοι, όπως ο Τζιότο και ο Ντούτσιο, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Ο σύγχρονός του Δάντης εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του και τον είχε κατατάξει ανάμεσα στους μείζονες ιταλούς ζωγράφους της εποχής, όπως έκανε πολύ μεταγενέστερα και ο Τζόρτζιο Βαζάρι.

Φωτογραφία: Crónica

Φωτογραφία: Crónica

Πηγή: Η Γαλλία απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα ενός σπάνιου πίνακα του Τσιμαμπούε, αξίας 24 εκατ. ευρώ (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα