«Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα», τόνισε ο Σεντένο

Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του EurogroupΜόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικάΤόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσειΜοσκοβισί: Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα
και υλοποιήθηκε το 99% των προαπαιτούμενων«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Τσακαλώτου – Ντράγκι

Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και το χρέος στο σημερινό Eurogroup

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.

Δείτε επίσης: Σεντένο: Εξαιρετικά νέα η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι οι θεσμοί θα το αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει, από νομικής πλευράς, τις αναγκαίες δράσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρέπει να αξιολογηθεί πώς θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών, ο Μάριο Σεντένο απάντησε ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη σήμερα. Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.

Δείτε επίσης: «Δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους», υποστηρίζει ο Λε Μερ

Μάλιστα, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τέλος, ο Μάριο Σεντένο, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε: «Καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος».

Good news on #Greece. They acted on all agreed measures & #eurogroup is now turning to the final review of the #ESM programme. The reform agenda should outlive the programme

— Mário Centeno (@mariofcenteno) 19 Φεβρουαρίου 2018

Δείτε επίσης: Bloomberg: Σε εκκρεμότητα δύο προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup

Μοσκοβισί: Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα και υλοποιήθηκε το 99% των προαπαιτούμενων

Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα και το 99% των προαπαιτούμενων (τα 108 από τα 110) υλοποιήθηκαν, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Το Eλληνικό και η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών.

«Είμαι πεπεισμένος πως τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως για το επόμενο Eurogroup, επιτρέποντας τη λήψη απόφασης για εκταμιεύσεις», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί από τα 110 προαπαιτούμενα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 108 και τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως, ενώ η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. «Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως πριν το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των δανείων προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου. το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης τη στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά στις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Δείτε επίσης: «H Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της», τόνισε ο Μοσκοβισί

Ρέγκλινγκ: Μετά τα μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να αποδεσμευτεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου. Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Τσακαλώτου – Ντράγκι

Ένταση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup με αφορμή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Δείτε επίσης: Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου – Ντράγκι στο Eurogroup (εικόνες)

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση.

Ο κ. Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε εκείνο το σημείο, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ ύψωσε τους τόνους, ακολούθησε ένταση, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του προέδρου της ΕΚΤ από την αίθουσα για λίγα λεπτά.Τα δύο τελευταία προαπαιτούμεναΤα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.
Keywords
Τυχαία Θέματα