Η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει να λειτουργούν οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών

Να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ζητούν με επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος.

Κάτι που σε πολλούς ναούς γίνεται τις τελευταίες ημέρες, παρά τις απαγορεύσεις τόσο από την Εκκλησία όσο και από την Πολιτεία, ενώ είναι σε ισχύ και η απόφαση της

κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το «ethnos.gr», αυτές ακριβώς οι επιστολές που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη (26/03) από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος αντικατοπτρίζουν και αντανακλούν ακριβώς την εισήγηση με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος «κατέβηκε» στην έκτακτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 16 Μαρτίου 2020, αλλά τότε πολλοί Ιεράρχες σιώπησαν.

Η εισήγηση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, σύμφωνα με το «ethnos.gr», περιελάμβανε την αναστολή όλων των λοιπών ακολουθιών, όπως Προηγιασμένων Θείων Λειτουργιών, Κατανυκτικών Εσπερινών και Αποδείπνων, η οποία έγινε-τότε- δεκτή.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε τη διεξαγωγή της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας και των Ακολουθιών των Χαιρετισμών, παρουσία μόνον ιερέων και ψαλτών, δηλαδή του ελάχιστου αριθμού ατόμων για την τέλεσή τους.

«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας…», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί».

Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο. Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις ιερών ακολουθιών.

Με δεύτερη επιστολή της, την οποία υπογράφει ο αρχιγραμματέας της, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπουν έξοδο από τα σπίτια, η «ατομική προσευχή», όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Πάτρα λειτούργησε ναός την 25η Μαρτίου με περίπου 30 πιστούς μέσα στην εκκλησία, υπόθεση για την οποία έχει ενημερωθεί εισαγγελέας.

Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ τέλεσε στο νησί λειτουργία για τους χαιρετισμούς την Παρασκευή (21/03), κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και έδωσε εξηγήσεις, ενώ με ανακοίνωση του το Σάββατο (22/03) τόνισε ότι η Εκκλησία θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Πολιτείας.

Επίσης, την «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως» στην Ηλιούπολη ιερέας κλειδώθηκε με πιστούς μέσα σε ναό, ενώ στο Αγρίνιο κόσμος πήγε έξω από εκκλησία που οι ιερείς έκαναν Λειτουργία με τις πόρτες κλειστές. Αυτά συνέβησαν πριν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Την προηγούμενη Παρασκευή (20/03) συγκίνησε ιερέας στη Θεσσαλονίκη, όταν έψαλε «Τη Υπερμάχω» στο προαύλιο του ναού χωρίς πιστούς, κατά τη διάρκεια των Γ’ Χαιρετισμών.

(πληροφορίες από ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει να λειτουργούν οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα