Guardian: Πώς ο κορονοϊός ξέφυγε από κάθε έλεγχο στην Ισπανία – Λάθη με χιλιάδες νεκρούς

Τα τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ισπανία που έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς, ξεπερνώντας σε αριθμό ακόμα και αυτούς στην Κίνα, επιχειρεί να φωτίσει άρθρο του Guardian.

Η χώρα έχει «γονατίσει» από τον κορονοϊό, καταγράφοντας σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου, 8.578 νέα κρούσματα και 655 θανάτους σε μία ημέρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το όριο των 4.000.

Σύμφωνα

με τον συγγραφέα του άρθρου η χώρα είχε ήδη το παράδειγμα της Κίνας, του Ιράν και της Ιταλίας, που αποτελούσε χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς και πόσο γρήγορα ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Όμως εφόσον η Ισπανία δεν συνόρευε με την Ιταλία, υπήρχε η λανθασμένη εκτίμηση ότι ο ιός είναι μακριά και ότι υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστεί. Παράδειγμα αυτής της λανθασμένης εκτίμησης είναι οι δηλώσεις στις 9 Φεβρουαρίου του επικεφαλής των ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ότι «η Ισπανία θα έχει μόνο μερικά κρούσματα».

Το παιχνίδι – «βόμβα»

Στις 19 Φεβρουαρίου συμβαίνει όμως κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί την αρχή του δράματος στην Ισπανία: Στις 19 Φεβρουαρίου, 2.500 οπαδοί της Βαλένθια συναντήθηκαν με περίπου 40.000 οπαδούς της Αταλάντα για έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ στο Μπέργκαμο, γεγονός που ο δήμαρχος της πόλης χαρακτηρίζει ως τη «βόμβα» που διέσπειρε τον ιό στη Λομβαρδία.

Επιστρέφοντας στην Ισπανία, οι οπαδοί της ομάδας, οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον αγώνα από κοντά και οι παίκτες της Βαλένθια ήταν οι πρώτοι που νόσησαν από τον κορονοϊό.

Μάλιστα κατά την επιστροφή τους δεν ελέγχθηκαν και βεβαίως, ουδέποτε μπήκαν σε καραντίνα προληπτικά, παρότι προέρχονταν από το ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας. Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ισπανία συνδέεται και χρονικά με την επιστροφή εκείνων των ταξιδιωτών (20 Φεβρουαρίου). 

Καθυστερημένη αντίδραση

Το Σάββατο 7 Μαρτίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσουν σε όλη την Ισπανία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και 9.000 οπαδοί του Vox φτάσουν στη Μαδρίτη για εκδήλωση του ακροδεξιού κόμματος, ενώ η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 430 κρούσματα του κορονοϊού.

Η καθημερινότητα κυλούσε κανονικά με την ανησυχία να κάνει την εμφάνισή της στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου, όταν, με 1.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η περιφερειακή κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, όπως και διάσημα μουσεία.

Το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε εντολή περίπου 70.000 άνθρωποι σε 4 δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το άρθρο, όλα τα παραπάνω δείχνουν καθυστερημένη αντίδραση από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, την ίδια στιγμή που η χώρα έχει βασικές ελλείψεις σε αναπνευστήρες και προστατευτικό ρουχισμό για τους γιατρούς.

Το μέγεθος του δράματος φαίνεται και από το γεγονός που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα: Ο υπουργός Άμυνας είπε ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους, μερικοί από τους οποίους είχαν πεθάνει στο κρεβάτι τους, μέσα σε γηροκομεία που επλήγησαν από την επιδημία του κορονοϊού.

Το άρθρο, στο τέλος, προβλέπει πως όταν όλο αυτό τελειώσει, η Ισπανία θα είναι εξαιρετικά ευάλωτη, εκτιμώντας πως η οικονομία της θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2008, όταν «έσκασε» η κρίση και η ανεργία της χώρας ανήλθε στο 27%.

Πηγή: Guardian: Πώς ο κορονοϊός ξέφυγε από κάθε έλεγχο στην Ισπανία – Λάθη με χιλιάδες νεκρούς - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα