Η Δημοκρατία νίκησε, αλλά ο πολιτικός λόγος ηττήθηκε ξανά – Όλη η αλήθεια για τον νέο ΠΚ

Ο πολιτικός λόγος βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη χώρα μας στο «βωμό» της ψηφοθηρίας. Έχουμε δεκάδες παραδείγματα τα τελευταία χρόνια, με τελευταίο αυτό της «Συμφωνίας των Πρεσπών» που χαρακτηρίστηκε ως «προδοτική» και «μειοδοτική» από τα κόμματα της Δεξιάς και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, αλλά που τελικά οι βουλευτές της θα ψηφίσουν μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο των καλών σχέσεων των δύο χωρών.

Τώρα, συμβαίνει το ίδιο και σε ό,τι αφορά στην έκδοση μιας εκ των σημαντικότερων στη μεταπολίτευση δικαστικών αποφάσεων. Αυτή για τη Χρυσή Αυγή,

η οποία χαρακτηρίστηκε ως «εγκληματική οργάνωση» και τα ηγετικά της στελέχη θα οδηγηθούν πίσω από τα σίδερα. Κι αν Δημοκρατία νίκησε, σίγουρα ο πολιτικός λόγος υπέστη άλλη μία ήττα.

Πρέπει να πέρασαν μόλις μερικά λεπτά της ώρας για να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στα ΜΜΕ και τα social media ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία.

Το αφήγημα αυτή τη φορά ακουμπά στον νέο Ποινικό Κώδικα και στα όσα προβλέπει για εγκληματικές οργανώσεις.

Μειώθηκε η προβλεπόμενη ποινή για εγκληματικές οργανώσεις;

Με τον νέο Ποινικό Κώδικά μειώθηκε το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης για όλα τα κακουργήματα – και όχι μόνο για την εγκληματική οργάνωση – από τα 20 χρόνια στα 15 χρόνια. Άρα μία απόφαση καταδίκης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 χρόνια. Σε ό,τι αφορά στην προβλεπόμενη ανώτατη ποινή για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ήταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικά 5 έως 10 χρόνια και παρέμεινε έτσι, με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Κι αυτό, υπενθυμίζουμε, χωρίς να υπολογίζονται άλλα αδικήματα που έχουν συμβεί το ίδιο διάστημα και για το οποίο ο κατηγορούμενος θα τιμωρηθεί περαιτέρω.

Κάποιος που καταδικάστηκε τελεσίδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα βγει πιο γρήγορα με τον νέο Ποινικό Κώδικα;

Αν είχε τιμωρηθεί κάποιος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με τον παλιό Ποινικό Κώδικα με 15 χρόνια κάθειρξης, μπορεί ν’ απολυθεί (υπό όρους) αφού έχει εκτίσει το 1/3 της ποινής του, δηλαδή 5 χρόνια. Με τον νέο Ποινικό Κώδικά και με την ίδια ποινή κάθειρξης, μπορεί κάποιος ν’ απολυθεί (υπό όρους) αφού έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, δηλαδή έξι χρόνια.

Δηλαδή, ναι μεν ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει μείωση του ανωτάτου ορίου (το οποίο έτσι και αλλιώς δεν επιβαλλόταν ποτέ), αλλά ταυτόχρονα έχουμε αυστηρότερο ελάχιστο όριο εκτιτέας ποινής για την υπό όρους απόλυση.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας ρίχνει στα «μαλακά» τα στελέχη της ΧΑ;

Ο παλιός Ποινικός Κώδικάς δίνει τη δυνατότητα ελαφρυντικών σε κατηγορούμενο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς να έχει διαπράξει άλλο αδίκημα. Με τον νέο Ποινικό κώδικα η διάταξη αυτή καταργήθηκε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, για να στερηθεί κάποιος τα πολιτικά του δικαιώματα (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) απαιτείται αμετάκλητη απόφαση και όχι απλά πρωτόδικη ή εφετειακή. Άρα με τη σημερινή καταδικαστική απόφαση οι χρυσαυγίτες δεν θα έχαναν αύριο τα πολιτικά τους δικαιώματα, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στον Άρειο Πάγο.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπεται έκπτωση απ’ οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. Ο λόγος της κατάργησης της συγκεκριμένης διάταξης από τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι ότι η ποινή παρέλκει αφού ούτως ή άλλως το θέμα μπορεί και πρέπει να ρυθμίζεται από την εκλογική νομοθεσία. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, κατατέθηκε σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετική τροπολογία στην εκλογική διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα