Η διαμάχη Κράτους – Εκκλησίας κρατάει χρόνια: Όταν ο Τρίτσης συγκρουόταν με Χριστόδουλο και Άνθιμο (video)

Ένα ακόμα κεφάλαιο, ίσως ένα από τα πιο καθοριστικά, στις διαχρονικές σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, διαδραματίστηκε χθες, Τρίτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσαν το σχέδιο συμφωνίας για την ουδετερότητα της Εκκλησίας. Η σχέση αυτή έχει δοκιμαστεί πολλάκις στο παρελθόν, με τις «μάχες» που έχουν πραγματοποιηθεί να είναι επίσης πολλές.

Μία εξ αυτών έγινε το μακρινό 1987 όταν σε εκπομπή της ΕΡΤ1,

με παρουσιαστή τον Βίκτωρα Νέτα, εκπρόσωποι του κράτους και της εκκλησίας διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους, όταν η τότε κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να λύσει το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Παιδείας Αντώνης Τρίτσης και οι μητροπολίτες Άνθιμος (τότε Αλεξανδρούπολης) και ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (τότε μητροπολίτης Δημητριάδος), είχαν μία έντονη συζήτηση σχετικά με το θέμα.

Ο Αντώνης Τρίτσης στην κρίσιμη συνάντηση είπε στους μητροπολίτες ότι «δεν εξαρτάται η νομοθετική ευθύνη της κυβέρνησης από την έγκριση της εκκλησίας» ενώ ο Χριστόδουλος τον εγκάλεσε για «άκρατη πολιτειολογία». Έτσι η επιτροπή δεν κατέληξε πουθενά και λύση δεν βρέθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα