Η Super League απέρριψε την πρόταση Βασιλειάδη – Mε 14 ομάδες το 2019-2020

Δεν έγινε δεκτή από την Super League η πρόταση του Υφυπουργού Αθλητισμού για πρωτάθλημα με 12 ομάδες τη μεθεπόμενη σεζόν. Αυτό αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Λίγκας την Παρασκευή. «Ο Υφυπουργός θα δεχθεί την πρότασή μας», είπε ο πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μπαταγιάννης. Η επιτροπή παρακολούθησης που έχει ορίσει η FIFA

για την ΕΠΟ θα παραμείνει για να εποπτεύει το έργο και τη λειτουργία της oμοσπονδίας για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.

Στη συνεδρίαση της Super League φάνηκε η πρόθεση της Λίγκας να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 14 ομάδες την αγωνιστική σεζόν 2019-2020 και όχι με 12 που πρότεινε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Το πώς θα μειωθεί ο αριθμός από τις 16 ομάδες και θα πάμε στις 14 είναι κάτι που θ’ αποφασιστεί μετά από συζητήσεις που θα γίνουν με την Football League και την ΕΠΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Super League θα είναι να υποβιβαστούν 3 ομάδες και ν’ ανέβει 1 από το πρωτάθλημα της Stoiximan Football League την προσεχή σεζόν.
Να σημειωθεί ότι αποχωρώντας από το συμβούλιο ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε ότι η Λίγκα περιμένει από τον υπουργό να δεχτεί τη δική της απόφαση, καθώς σέβονται μεν την άποψή του, αλλά ένα πρωτάθλημα με 12 ομάδες είναι εκτός ποδοσφαιρικής λογικής.
Αξίζει ν’ αναφερθεί, πάντως, πως από την συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Βασιλειάδη και των ΠΑΕ προέκυπτε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί πρωτάθλημα με πάνω από 12 ομάδες για την σεζόν 2019-2020.

Μπαταγιάννης: «Ο Υφυπουργός θα δεχθεί την πρότασή μας»

Την αισιοδοξία του για θετική απάντηση του Υφυπουργού, Γιώργου Βασιλειάδη, στις αντιπροτάσεις της Super League για την αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εξέφρασε μετά το Δ.Σ. της Παρασκευής, ο πρόεδρος της λίγκας, Βαγγέλης Μπαταγιάννης.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, μετά το Δ.Σ. της Παρασκευής:
«Εγώ θα σας πω τι αποφάσισε η Super League. Αυτό μπορώ να σας πω μόνο, αλλά και πότε το αποφάσισε. Το ΔΣ της Super League αποφάσισε, λοιπόν για την περίοδο 2019-2020 τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14. Αυτό το πώς θα γίνει, θα το αποφασίσει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Δεχόμαστε τη δημιουργία τριών κατηγοριών όπως και αν ονομαστούν αυτές και άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα πιο οργανωμένο πρωτάθλημα.
Δεν υπάρχει ούτε η πρόταση Βασιλειάδη, ούτε η δική μας. Δεχθήκαμε τη δημιουργία τριών κατηγοριών ώστε να μπουν έλεγχοι και να σχεδιαστεί ένα πλάνο. Θεωρούμε πως ο υφυπουργός θα δεχθεί την πρότασή μας. Το να μιλάμε για μία βίαιη προσαρμογή σε ένα πρωτάθλημα δεν υπάρχει λόγος. Ο υφυπουργός δεν έχει το οποιοδήποτε έρεισμα να μην την αποδεχθεί.
Το 14 είναι ένας αριθμός που αποφασίστηκε και μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να αλλάξει. Είναι μία κίνηση που δείχνει, πως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέλει να προχωρήσει μπροστά. Τώρα αν ο υφυπουργός αποφασίσει για δύο ομάδες να τινάξει το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, τότε θα βρούμε και πάλι τρόπο να κάνουμε πρωτάθλημα.
Είναι μία ομόφωνη απόφαση όλων των ΠΑΕ. Δεν με απασχολεί η επιστολή της NOVA. Για να στείλει η NOVA επιστολή πρέπει να έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της και να μην προκαλεί προβλήματα σε ομάδες. Εμείς θα επιδιώξουμε να αρχίσει το πρωτάθλημα όταν και έχει καθοριστεί. Αν θέλει η NOVA κάποιες ομάδες να μην έχουν τηλεοπτική στέγη να μας το πει. Όλες οι ομάδες θέλουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα.
Φέτος δεν θα έχουμε πλέι οφ, αλλά ούτε και πλει άουτ. Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Όταν θα εφαρμοστεί το μοντέλο των 14 ομάδων θα δούμε τι θα συμβεί με τα πλει οφ και πλέι άουτ. Συμφωνούμε πως πρέπει να είμαστε καθαροί να μη χρωστάμε. Και δεχόμαστε και τον έλεγχο και την άποψη πως πρέπει να φτιάξουμε το προϊόν μας. Αυτά και μόνο τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε».

Επίσης, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, πήρε επίσημα θέση σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών που επιχειρείται και ξεκαθάρισε τους λόγους για τους οποίους τάχθηκε στο πλευρό όλων των υπολοίπων ΠΑΕ της Super League και εξήγησε τους λόγους που προέβη στην κίνηση αυτή, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Το δίλημμα που έθεσε η κυβέρνηση είναι εκβιαστικό».
Αναλυτικά όσα αναφέρει αυτή:
«Το δίλημμα που έθεσε η κυβέρνηση είναι εκβιαστικό. Εκβιάζει τις ομάδες και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ το ψηφίζει μην έχοντας άλλη εναλλακτική λόγω των ζημιών που θα υποστούν οι μικρές ομάδες».

****
Όπως αναφέραμε, η επιτροπή παρακολούθησης που έχει ορίσει η FIFA για την ΕΠΟ θα παραμείνει για να εποπτεύει το έργο και τη λειτουργία της oμοσπονδίας για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη. Το ανακοίνωσε στην ομιλία του, στη διάρκεια της Γ.Σ. της ΕΠΟ, ο διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών της FIFA, Μπιορν Βασάλο, ο οποίος μέμφθηκε την προσπάθεια μείωσης των ποινών του Πειθαρχικού Κώδικα.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί επιχειρήθηκε να ελαχιστοποιηθούν οι ποινές. Ήταν μια πολύ θολή συμπεριφορά. Έλαβα φτηνές και εύθραυστες απαντήσεις που δεν ήταν ικανοποιητικές. Κάποιοι από τη διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν κατανοήσει τι πρέπει να γίνει για να πάμε μπροστά», σχολίασε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
«Εμείς δεν θα φύγουμε μέχρι να θεωρήσουμε ότι η ΕΠΟ λειτουργεί σωστά. Δεν θα προτείνω μόνο να παραταθεί η θητεία μας εδώ, αλλά θα φέρουμε και έναν ειδικό, όπως θα ξέρετε, που θα βοηθήσει την διοίκηση να λειτουργήσει καλύτερα σε ότι αφορά την διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου. Δεν θα επέμβουμε στα εσωτερικά ζητήματα, αλλά θα συνεχίσουμε να σας καθοδηγούμε για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Βασάλο.
Και κατέληξε: «Το να φύγουμε δεν είναι επιλογή για τη FIFA. Αλλά υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος κυρώσεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν το δικό τους ρόλο και τη θέση τους στη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου και να αφήσουν πίσω τις πιέσεις, το μπούλινγκ και τις προσωπικές ατζέντες, γιατί θα αποκρουστούν από την εποπτεία της FIFA».

ΕΠΟ: Υπερψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός

Η τακτική γενική συνέλευση της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας υπερψήφισε τόσο τον διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό της διοίκησης του Ευάγγελου Γραμμένου. Συγκεκριμένα, ο διοικητικός απολογισμός πέρασε με 51 – 14 ψήφους, ενώ να σημειωθεί ότι από τις ΠΑΕ της Super League τον καταψήφισε μόνο ο Ολυμπιακός.
Ως προς τις Ενώσεις που επίσης τον καταψήφισαν, αυτές ήταν οι: Δυτικής Αττικής, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Κεφαλονιάς, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πειραιά, Ρεθύμνου, Τρικάλων και Χανίων. Αντίθετα, υπέρ ψήφισαν οι Ενώσεις Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας και Έβρου, οι οποίες στις εκλογές του περασμένου Αυγούστου ήταν απέναντι στον πρόεδρο της ΕΠΟ.
Ο οικονομικός απολογισμός έλαβε 45 «ναι», τρία «όχι» και οκτώ «παρών». Τον καταψήφισαν οι ΕΠΣ Ηλείας, Πειραιά και Ηρακλείου, ενώ «παρούσες» δήλωσαν οι ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, Εύβοιας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λακωνίας, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Πηγές: sdna.gr/(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα