Γλαύκωμα: Παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γλαυκώματος, το γλαύκωμα «καλπάζει» τυφλώνοντας κάθε χρόνο πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως.

Το γλαύκωμα δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια και όταν διαγνωστεί η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.

«Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στη συνέχεια η τακτική παρακολούθηση του ασθενή μπορούν να αποτρέψουν την τύφλωση από γλαύκωμα» τονίζει ο διαπρεπής ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.

Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς της τρίτης ηλικίας, αν και σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους καθώς επίσης και σε παιδιά.

Παράγοντες που ενοχοποιούνται

Βασικοί παράγοντες κινδύνου του γλαυκώματος είναι οι εξής:

H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,Tο οικογενειακό ιστορικό,Oλεπτός κερατοειδής,H μυωπίαO σακχαρώδης διαβήτηςΙστορικό οφθαλμικού τραύματοςΜακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η μόνη άμυνα που έχουν κυρίως τα άτομα της τρίτης ηλικίας απέναντι στο γλαύκωμα είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να γίνεται με μια τουλάχιστον εξέταση το χρόνο.

Αντιμετώπιση – θεραπεία

«Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος, όταν αυτό διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει είτε με φαρμακευτική αγωγή (κολλύρια), είτε με ειδικό laser, αλλά και με χειρουργική επέμβαση» τονίζει ο κ Κοζομπόλης.

Από μελέτες που έχουν γίνει, το περπάτημα και η αερόβιος άσκηση δρουν ευεργετικά στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ αντίθετα η συστηματική άρση βαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της.

Είναι σημαντικό για όλους η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση και κρίνεται επιβεβλημένη σε όσους έχουν κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος.

Το οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις του γλαυκώματος είναι τεράστιο και ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λ.π.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 – 20.000 Ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα