Γερμανία: Συμφωνία για το πακέτο 130 δισ. ευρώ ενίσχυσης της οικονομίας

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και οι κυβερνητικοί εταίροι, συμφώνησαν την Τετάρτη (03/06) σε ένα πακέτο ενίσχυσης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι κυβερνητικοί σύμμαχοι επίλυσαν διαφορές ως προς τα κίνητρα εξαγοράς νέων αυτοκινήτων και την βοήθεια σε υπερχρεωμένους δήμους, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα φορολογικό πρόγραμμα που είναι

σημαντικά μεγαλύτερο συγκριτικά με παρόμοια πακέτα των εταίρων της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.

Τώρα η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων που αποσκοπούν στην επανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού. Οι γερμανοί οικονομολόγοι αναμένουν φέτος τη χειρότερη οικονομική ύφεση μετά τον πόλεμο. Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται, ωστόσο, σταδιακή ανάκαμψη.

Lufthansa: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη κρατική διάσωση στη Γερμανία

Στα τέλη Μαΐου έγινε γνωστό ότι το γερμανικό κράτος προσέφερε «σωσίβιο» ύψους 9 δισ. ευρώ στη «Lufthansa», σε μια συμφωνία διάσωσης που δίνει στην κυβέρνηση του Βερολίνου το δικαίωμα άσκησης βέτο στην περίπτωση μιας εχθρικής προσφοράς για την εξαγορά του γερμανικού αερομεταφορέα. Στο πλαίσιο της έως τώρα μεγαλύτερης κρατικής διάσωσης στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα αποκτήσει το 20% της Lufthansa, με ανοικτό το ενδεχόμενο το μερίδιο να αυξηθεί στο 5% συν μία μετοχή στην περίπτωση που γίνει απόπειρα εξαγοράς του αερομεταφορέα, με βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να προστατευθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ της «Lufthansa» και της γερμανικης κυβέρνησης διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες για τους όρους της κρατικής διάσωσης που διασφαλίζει την επιβίωση του αερομεταφορέα μπροστά σε συνθήκες παρατεταμένης επιβράδυνσης της τουριστικής δραστηρότητας. «Αγκάθι» στις συζητήσεις αποτελούσε το ποσοστό που θα περνούσε στον έλεγχο του γερμανικού κράτους.

Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες η γερμανική κυβέρνηση να ιδιωτικοποίησε μεγάλο αριθμό εταιρειών, παραμένει όμως βασικός μέτοχος σε πρώην κρατικά μονοπώλια, όπως τα Γερμανικά Ταχυδρομεία και η Deutsche Telekom. Παράλληλα, διατηρεί μερίδιο 15% στην Commerzbank.

Η συμφωνία διάσωσης της «Lufthansa» θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και να λάβει και το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πακέτο € 5 δισ. για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει πλήξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τη Δευτέρα (01/06) έγινε γνωστό η Γερμανία είναι έτοιμη να ανακοινώσει ένα πάκετο ύψους € 5 δισ. για την στήριξη του κλάδου. Το ποσό αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο ύψους με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει καίριους τομείς της οικονομίας της.

Η ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει να κάνει με την πριμοδότηση αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων, δίχως όμως να διαχωρίζει αυτά με συμβατικό κινητήρα από τα ηλεκτρικά ή τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά.

Έτσι υπάρχουν αντιδράσεις από πλευράς του SPD με τον Norbert Walter-Borjans να δηλώνει πως είναι είναι λάθος η παροχή κινήτρων για αγορά συμβατικων αυτοκινήτων. Τα κίνητρα, δήλωσε, πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά για την αγορά αυτοκινήτων με εναλλακτικούς κινητήρες.

Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τα μέτρα θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ώρες, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει μια βασική έκπτωση της τάξης των € 2.500 για κάθε αγορά καινούργιου αυτοκινήτου, έκπτωση που θα προσαυξάνεται κατά € 500 αν επιλεγεί αυτοκίνητο με χαμηλούς ρύπους.

Σημειώνεται πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα στη Γερμανία σημείωσαν την χαμηλότερη επίδοση από το 1991.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι πρότειναν μείωση φόρων, αύξηση δημοσίων επενδύσεων

Η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) είχε προτείνει πριν από μερικές ημέρες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα πρόγραμμα οκτώ σημείων για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα τόνωσης της γερμανικής οικονομίας, κυρίως με φορολογικές ενισχύσεις και δημόσιες επενδύσεις.

«Η κρίση του κορονοϊού υπήρξε η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», αναφέρει έγγραφο της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) στο οποίο περιέχοντια προτάσεις προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την τόνωση της οικονομίας και το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου «Reuters».

«Συνολικά, η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25%. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο. Επίσης, η εισφορά αλληλεγγύης πρέπει να καταργηθεί για όλους», αναφέρουν οι γερμανοί βιομήχανοι. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει ήδη απορρίψει και τα δύο.

Για την αυτοκινητοβιομηχανία, η «BDI» τάσσεται υπέρ των κινήτρων αγοράς για την αντικατάσταση και των παλαιότερων μοντέλων και δεν περιορίζει τα κίνητρα μόνο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Η ανανέωση του στόλων των οχημάτων θα συμβάλει στην αύξηση του συνολικού ποσοστού των οχημάτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων», τονίζεται στο εν λόγω έγγραφο.

Η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων επαναλαμβάνει επίσης το αίτημά της για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις. «Ένας όγκος 450 δισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις σε βάθος δέκα χρόνων είναι απαραίτητος για τους τομείς των μεταφορών, των δημοτικών υποδομών, της εκπαίδευσης, της στέγασης, της ψηφιοποίησης και της προστασίας του κλίματος. Αυτές οι δημόσιες επενδύσεις θα ανοίξουν επίσης την πόρτα για ιδιωτικές επενδύσεις», όπως επισημαίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, drive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα