Γεγονός η πρώτη δικαστική αναγνώριση non – binary ατόμου στην Ελλάδα

Η πρώτη δικαστική αναγνώριση μη δυϊκού ως προς το φύλο ατόμου στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός, καθώς το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου αναγνώρισε την ιδιότητα του Jason – Αντιγόνη ως «non – binary», προχωρώντας στη διόρθωση της σχετικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Αναλυτικότερα, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος:

«Μια νέα

σελίδα για τα δικαιώματα του αυτοπροσδιορισμού ανοίγει η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου με την οποία διατάσσεται η ληξίαρχος του Δήμου Αμαρουσίου να προβεί στην διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος, ώστε το όνομα πλέον να είναι “Ιάσων – Αντιγόνη”!

Το δικαστήριο σε αυτή την πρώτη ιστορική απόφαση αναγνώρισε την ιδιότητα του Jason – Αντιγόνη ως “NON BINARY” δηλαδή, ως μη δυϊκού ως προς το φύλο ατόμου. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει για το Jason – Αντιγόνη:

‘από την εφηβεία του αισθανόταν έλξη για άτομα και των δύο φύλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούσε να βιώσει μια τέτοια σχέση ως αμφιφυλόφιλος άνδρας, αλλά ως άρρεν και θήλυ ταυτόχρονα, δηλαδή ως ένα άτομο μη εντασσόμενο στην μία πλευρά του διπόλου των φύλων (“NON BINARY” ή μη δυικό ως προς το φύλο άτομο). Έτσι, με σταθερή και συγκεκριμένη επιλογή του, ήδη από το έτος 2013, ζήτησε από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του να χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα “Ιάσων” και το όνομα “Αντιγόνη”, ταυτόχρονα ως “Ιάσων – Αντιγόνη” και κυρίως στην Αγγλική γλώσσα ως “Jason – Antigone”. Τούτο αποτελεί απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους, εξασφαλίζοντας επίσης ασφάλεια στις συναλλαγές του τόσο με το κράτος όσο και με ιδιώτες. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει δεκτό ως ουσιαστικά βάσιμο το αίτημα διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος ως προς το κύριο όνομα αυτού και να αναγραφεί αντί του ονόματος “Ιάσων” το όνομα “Ιάσων – Αντιγόνη”, σε συμφωνία και με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και εφόσον η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες συνέπειες για τον αιτούντα ως προς την προσωπική και κοινωνική του κατάσταση και εικόνα’».

Στην ίδια ανάρτηση σημειώνεται πως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για διαγραφή του φύλου του αιτούντος από το ληξιαρχείο, λόγος για τον οποίο η απόφαση θα προσβληθεί με έφεση.

Τι δήλωσε το Jason – Αντιγόνη:

«Η νομική αναγνώριση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός τρανς μη δυϊκού ως προς το φύλο ατόμου είναι αναμφίβολα μεγάλη στιγμή τόσο γενικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα φύλα στην Ελλάδα, όσο και για εμένα προσωπικά ως άφυλο άτομο. Είμαι πλέον και για την Πολιτεία το Jason – Αντιγόνη. Προχωράμε όμως σε έφεση για στο σκέλος του αιτήματος που δεν ικανοποιήθηκε, την διαγραφή τοviralυ φύλου».

Η σχετική ανάρτηση:

Keywords
Τυχαία Θέματα