Φτηνό επικοινωνιακό σόου από τη ΝΔ – Αποχώρησε από το ΕΣΕΠ

Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία είχε ως βασικό θέμα συζήτησης τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαΐδης, ζήτησαν, ενώ γνώριζαν από τα μέσα Αυγούστου τα όσα επρόκειτο να συζητηθούν, τη διεύρυνση της ατζέντας και στη συνέχεια αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η επιστολή που είχε αποσταλεί πριν περίπου έναν

μήνα σε όλα τα κόμματα, πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής, καλούσε τους αρμόδιους εκπροσώπους να προσέλθουν, ενημέρωνε για τη σχετική ατζέντα και καλούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, για σχετικές προτάσεις. Παρ’ όλα αυτά οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Σαββαΐδης επέλεξαν ν’ αποχωρήσουν προς έκπληξη των υπόλοιπων εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι φυσικά παρέμειναν.

Φεύγοντας ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Δεν νομιμοποιούμε με τη σημερινή διαδικασια την απουσία ενημέρωσης όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, ο Κοτζιάς αρνήθηκε διεύρυνση της ατζέντας των προς ενημέρωση θεμάτων γι αυτο και η ΝΔ αποχωρεί».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά με την παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνου Δουζίνα, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα το «παρών» έδωσαν Μαρία Τριανταφύλλου και Πάνος Τριγάζης (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Λοβερδος και Σιλβάνα Ράπτη (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Κακλίκης (Ποτάμι), Κωνσταντίνος Κατσίκης και Ελευθέριος Καραγιάννης (ΑΝΕΛ) και Ελένη Μαρτσούκου (Ένωση Κεντρώων).

Τι δήλωσε ο Κουμουτσάκος μετά την αποχώρησή του

«Μετά την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα εθνικά θέματα σε έναν θεσμό, τον οποίο εμείς σεβόμαστε απολύτως, η ΝΔ αποφασισε από την παρούσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να αποχωρήσει», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας», κάνοντας αναφορά στα σχετικά αιτήματα -για ενημέρωση και συζήτηση- της ΝΔ και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκκίνηση του σημερινού ΕΣΕΠ, όπως εξήγησε ο κ. Κουμπουτσάκος «η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.».

«Αυτή τη διεύρυνση της συζήτησης αρνήθηκε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών» τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της ΝΔ- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα».

«Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητηματα» υπογράμμισε, εξηγώντας τον λόγο της αποχώρησής του.

Σχετικά με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο κ. Κουμουτσάκος αποσαφήνισε ότι το έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό η ΝΔ, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και κοινοποίησε στη Βουλή τη βούληση της ΝΔ να συσταθεί ένα τέτοιο όργανο, ενώ έγινε επίσης και προγραμματική θέση στο συνέδριο του κόμματος που ακολούθησε.

Λοβέρδος: Εμπαιγμός της κυβέρνησης

Ως «εμπαιγμό» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, εξερχόμενος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα» δήλωσε, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη σύσταση του Συμβουλίου εφόσον, όπως είπε, υπάρχει το ΚΥΣΕΑ και θα μπορούσε να διευρυνθεί.

«Διαφωνούμε με την πρόταση για την ίδρυση αυτού του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι κατά βάση η πρόταση της ΝΔ, γιατί δεν χρειάζεται πια η Ελλάδα άλλο κράτος» τόνισε ο βουλευτής και επισήμανε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλες προσλήψεις -περί αυτού πρόκειται- δεν χρειαζόμαστε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τέσσερις βοηθούς που θα εμπλέκονται στα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να βοηθούν. Δεν δεχόμαστε πια να συζητάμε με προσχήματα αντί να συζητάμε με ειλικρίνεια για θέματα που αφορούν την πατρίδα μας. Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα».

Ο κ. Λοβέρδος εστίασε στην ύπαρξη του ΚΥΣΕΑ, εξηγώντας ότι αυτό «χρειάζεται μία διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, ώστε πέρα από όργανο επιτελικό να γίνει και ένα όργανο που μπορεί να κάνει και την επεξεργασία και μελέτη διαφόρων θεμάτων». «Όταν έχεις το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να σκέφτεσαι τη δημιουργία οργάνων που οδηγούν απλά και μόνο στην αύξηση των κρατικών δαπανών, στο πελατειακό κράτος και στην έλλειψη βοήθειας προς την ελληνική δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν επικριτικός και στο θέμα της ενημέρωσης από το υπουργείο Εξωτερικών: «Είμαστε εδώ μετά από πάρα πολλούς μήνες. Δεν συζητήθηκαν σε κατάλληλους χρόνους θέματα ελληνοαλβανικών σχέσεων, αναζητούσαμε πηγές πληροφόρησης από τις εφημερίδες και από παλιότερους διπλωμάτες, όπως ο κ. Σαβαϊδης και ξαφνικά πέρνουμε μία πρόσκληση για να συμμετάσχουμε σε αυτό το ΕΣΕΠ για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπάρχουν θέματα πολύ σοβαρά που μας κάνουν να λέμε ότι αυτή η συνεδρίαση είναι μία συνεδρίαση εμπαιγμός».

Keywords
Τυχαία Θέματα