Ευρωπαϊκό «ράπισμα» κατά της Ουγγαρίας – «Ναι» στην επιβολή κυρώσεων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλουςΗ ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας θα στερήσει από το κράτος μέλος τη δυνατότητα ψήφου στους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΟι περισσότερες πολιτικές ομάδες είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας

για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Στρασβούργου και αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σκληρής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ασκεί η Ουγγαρία.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για μια κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία στόχο έχει να επισημάνει τη σπουδαιότητα του κράτους δικαίου και τις αρχές που διέπουν την Ένωση.

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας θα στερήσει από το κράτος μέλος τη δυνατότητα ψήφου στους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμφανιζόταν διαιρεμένο.

Ωστόσο η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Όρμπαν στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τον «τιμωρεί» για την άρνησή του να δεχθεί έστω και έναν μόνο πρόσφυγα από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκάλεσαν την οργή στελεχών της ίδιας της πολιτικής του ομάδας.

Τι ψήφισαν οι ευρωβουλευτές

Το ερώτημα που τέθηκε στη σημερινή ψηφοφορία είναι εάν το Ευρωκοινοβούλιο θα προτείνει την ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας γνωστής ως Άρθρο 7 κατά της ουγγρικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια η πρόταση θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου για να εγκριθεί απαιτείται πλειοψηφία 4/5 των χωρών-μελών. Στη θεωρία η διαδικασία μπορεί να καταλήξει στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου για την Ουγγαρία, σενάριο μάλλον απίθανο, αφού γι αυτό απαιτείται έγκριση των υπολοίπων εταίρων.

«Βράζει» η Ουγγαρία με την Ε.Ε. – «Θα αμφισβητήσουμε την απόφαση»

Η σημερινή απόφαση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρχίσουν μια τιμωρητική διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας είναι η «μικροπρεπής εκδίκηση» σε βάρος της Ουγγαρίας από την πλευρά των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης σε βάρος της Ουγγαρίας, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης», δήλωσε ο Σιγιάρτο. «Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Keywords
Τυχαία Θέματα