#free_Irianna: Όχι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων (εικόνες – video)

Πάνω από 20.000 κόσμου βρέθηκαν στη συναυλία αλληλεγγύης για την Ηριάννα. Σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, φωνάζοντας ότι ο φόβος τελείωσε.

Στη συναυλία συμμετείχαν: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Manu Chao, Γιάννης Χαρούλης, Νατάσσα Μποφίλιου, VIC (Villagers of Ioannina City), Φοίβος Δεληβοριάς, Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Δημήτρης Μυστακίδης, Σπύρος Γραμμένος,

Social Waste.

Η βραδιά άνοιξε λίγο μετά τις 8 με τον Σπύρο Γραμμένο να καλωσορίζει το κοινό, το οποίο περίπου από τις 9 και μετά έφτανε «κατά κύματα». Η σκυτάλη δόθηκε στον Φοίβο Δεληβοριά και στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν οι Social Waste, με το κοινό να παραληρεί τραγουδώντας «ένα του Άρη και ένα του Χρόνη».

Η Ματούλα Ζαμάνη αφού συνέπραξε με τον Εισβολέα στην «Μπανιστιρτζού» πήγε στα πιο «θανασικά», τραγουδώντας τον «Τρυγητή» και το «Αερικό», τραγούδια που έδωσαν το σύνθημα στο κοινό για δυναμικά συνθήματα. «Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοίος στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό, πάντα θα δραπετεύει», ο στίχος που έγινε φωνή στα χείλη των χιλιάδων αλληλέγγυων και σκέψη για την Ηριάννα στο μυαλό όλων.

Το «Εν λευκώ» της Νατάσας Μποφίλιου που βροντοφώναξε «Για την Ηριάννα» έδωσε «πάσα» στον σπουδαίο Μανού Τσάο, ο οποίος ανέβηκε μόνος με την κιθάρα του για να τραγουδήσει για τους «Clandestino» αλλά και για τη «Mala Vida», ευχαριστώντας το κοινό (και την Αθήνα) για τη στήριξή του.

Μετά τα ισπανικά η συνέχεια ήταν… κρητική, με Γιάννη Χαρούλη και τον «Χαϊνη» Δημήτρη Αποστολάκη, να πιάνουν λύρες και λαούτα και να τραγουδούν την «Ουρά του αλόγου» και την «Τίγρη».

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε με τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Δημήτρη Αποστολάκη και τον Δημήτρη Μυστακίδη και δήλωσε:

«Αμφιταλαντεύτηκα στην αρχή για να παίξω ρεμπέτικα, θεωρώντας ότι δεν θα ταιριάζουν στη βραδιά, όταν το ξανασκέφτηκα είπα ότι ταιριάζουν και μάλιστα πολύ. Γιατί όμως η Ηριάννα, έτσι και τα ρεμπέτικα κυνηγήθηκαν από τις δομές εξουσίας».

Κάτι τέτοιο βέβαια ήταν ουσιαστικά η «μισή» εμφάνιση του Θανάση, αφού μετά από κάποια κομμάτια -σαν ρεμπέτικη κομπανία- «έπιασαν» τα γνωστά αγαπημένα, όπως «Καλά που έγινα σπουδαίος και τρανός», «Όταν χαράζει» και τον λατρεμένο «Πεχλιβάνη» όπου ζήτησε τη βοήθεια του κοινού λόγω της έλλειψης πολλών μουσικών οργάνων. Και το κοινό δεν χαλάει χατίρια στον Θανάση!

Το τέλος ανήκε στους VIC, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή λίγο μετά τις 2, για να συνεπάρουν το ούτως ή άλλως «ζεσταμένο» κοινό, με τους ψυχεδελικούς ήχους τους, κλείνοντας μία βραδιά για την αλληλεγγύη, για την αδικία, για τον άνθρωπο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα χρήματα που μαζεύτηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, υπερκάλυψαν τα δικαστικά έξοδα της Ηριάννας και το πλεονάζον ποσό θα διατεθεί για τις ανάγκες κρατουμένων και προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα