Κομοτηνή: Λεπτό προς λεπτό η τραγωδία με την συντριβή του αεροσκάφους

08:44 23/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
Άνδρες της 4ης ΕΜΑΚ και της ΠΥ επιχειρούν έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες

Η προσπάθεια για εκείνους που συμμετείχαν ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η απόκρημνη πλαγιά, η πυκνή βλάστηση, η καταρρακτώδης βροχή και οι λιγοστές ελπίδες να εντοπίσουν ζωντανά τα δύο άτομα του πληρώματος του αγνοούμενου αεροσκάφους δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τις κινήσεις όλων. Στόματα κλειστά. Πρόσωπα σκυθρωπά, σφιγμένα από την ένταση, καταπονημένα από την κούραση.

Ωστόσο, όλοι λειτούργησαν με εξαιρετικό επαγγελματισμό και με σεβασμό στην τραγωδία

που έβλεπαν να είχε γραφτεί μπροστά τους. Ο θάνατος για μια ακόμη φορά τους είχε προλάβει. Εκείνο που έμενε ήταν με σεβασμό να εντοπίσουν και να ανασύρουν τα θύματά του. Ένα άγνωστο ζευγάρι Ουκρανών, που αν όλα είχαν πάει καλά θα έπινε το κρασί του στην Ρουμανία διηγούμενο τις όμορφες εντυπώσεις του από την Ελλάδα. Όμως, τίποτα δεν είχε πάει καλά…

Πετούσε από την Αλεξανδρούπολη, με προορισμό τη Ρουμανία. Όταν πάνω από τον οικισμό Κερασιά ο Χασάν Ρετζέπ, ένας κτηνοτρόφος που φύλαγε το κοπάδι του, το είδε να εκρήγνυνται στον αέρα προκαλώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο. 12 ώρες μετά, έστεκε τρέμοντας στο σημείο που είχε καταπέσει το αεροπλάνο, μην μπορώντας ακόμη να σβήσει από τα αυτιά τον ήχο της έκρηξης και το σοκ της συντριβής.

Το χρονικό του δυστυχήματος
Τα συντρίμμια υπερελαφρού αεροσκάφους, με πλήρωμα δύο ατόμων, το οποίο απογειώθηκε χθες Παρασκευή στις 12:37, από την Αλεξανδρούπολη, με προορισμό τη Ρουμανία, εντοπίστηκαν στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Νωρίς σήμερα τα ξημερώματα έπεσαν και οι τίτλοι τέλους…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πρώτη ότι βρέθηκαν νεκροί οι δύο επιβάτες του μικρού αεροσκάφους. Πρόκειται για ένα ζευγάρι από την Ουκρανία, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή σε έναν άγνωστο σ’ αυτούς τόπο, μετά την πρόσκρουση στο έδαφος.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Ο κύριος Χασάν Ρετζέπ είδε πρώτος την συντριβή του αεροσκάφους

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος, τύπου CT2K, είχε απογειωθεί μαζί με ένα πανομοιότυπο, επίσης με πλήρωμα δύο ατόμων, όταν, στις 14:50, το ένα αεροσκάφος ανέφερε στο FIR Σόφιας (Βουλγαρία) ότι δεν έβλεπε το άλλο αεροσκάφος.

Στις 16:45 και αφού προσγειώθηκε στη Ρουμανία, το δεύτερο αεροσκάφος ανέφερε ότι σταμάτησε να βλέπει το άλλο αεροσκάφος 50 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης δηλαδή 15 ναυτικά μίλια πριν από το FIR Σόφιας.

Στις 17:00, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έθεσε το αεροσκάφος σε φάση κινδύνου, καθώς η βουλγαρική πλευρά είπε ότι δεν θα κάνει τίποτα και στις 17:20 απογειώθηκε το Super Puma της Λήμνου, σε αναζήτηση του αγνοούμενου αεροσκάφους.

Στο αεροσκάφος, τα συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν στην Κερασιά Ροδόπης, επέβαινε ζευγάρι Ουκρανών, οι έρευνες για τον εντοπισμό ξεκίνησαν αμέσως και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αρκετές ώρες οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επιχειρούν υπό καταρρακτώδη βροχή. Στο πλευρό τους είχαν άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, άρτια εκπαιδευμένη ομάδα της 4ης ΕΜΑΚ, αλλά και εθελοντές πολίτες που συνέδραμαν, καθώς γνώριζαν βήμα- βήμα την περιοχή. Επικεφαλής όλων ο αντιπύραρχος, Κώνσταντίνος Παπάζογλου, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής.Μια ακόμη αποστολή, νωρίς τα ξημερώματα, είχε φτάσει στο τέλος της. Κανείς,ωστόσο, από όλους όσοι πήραν μέρος δεν θα μπορέσει να την ξεχάσει…

Φώτο:Στιγμιότυπα από το σημείο όπου κατ έπεσε το αεροσκάφος Ρεπορτάζ-Κείμενο- Φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομοτηνή, Λεπτό,komotini, lepto