Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Δυο νεκροί και πολλά προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές (video)

Ένα ζευγάρι, αμφότεροι ηλικίας 70 ετών, έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε και ανατράπηκε από χείμαρροΗ κακοκαιρία «χτύπησε» την ανατολική πλευρά της χώραςΠοτάμια υπερχείλισαν ενώ σχολεία παρέμειναν κλειστά…Στην Οντινιέντ σημειώθηκαν οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις από το 1917

Η ανατολική Ισπανία πλήττεται τις τελευταίες ώρες από φονικές πλημμύρες… Ένα ζευγάρι, αμφότεροι ηλικίας 70 ετών, έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε και ανατράπηκε από χείμαρρο που

δημιουργήθηκε εξαιτίας καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Ποτάμια υπερχείλισαν ενώ σχολεία παρέμειναν κλειστά. Στην Οντινιέντ σημειώθηκαν οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις από το 1917.

«Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο προσώπων, ενός ζευγαριού ηλικίας και οι δύο 70 ετών, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα νερά στην Καουντέντε», ένα χωριό της περιφέρειας Καστίλλη – Λα Μάντσα, ανέφεραν μέσω του «Twitter» οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας της περιφέρειας αυτής. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και το αναποδογύρισε, με συνέπεια να βρουν τραγικό θάνατο.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού παραμένουν τέσσερις περιοχές. Οι κάτοικοι σε Αλμερία, Αλικάντε, Μούρθια και Βαλένθια πέρασαν πολύ δύσκολη νύχτα με δεκάδες σπίτια να εκκενώνονται. Στην επαρχία της Μούρθια, υπερχείλισαν τουλάχιστον δύο ποταμοί και δεκάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας πολλά σχολεία έκλεισαν στις επαρχίες της Βαλένθια και της Μούρθια. Οι αρχές της Βαλένθια είχαν κλείσει προληπτικά σχολικά ιδρύματα που υποδέχονται συνολικά περισσότερους από 255.000 μαθητές σε 84 δήμους.

Οι αρχές της Μούρθια έκλεισαν όλα τα σχολεία, τα κολέγια της επαρχίας, αλλά και το πανεπιστήμιο. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν προβλέψεις για νέες καταιγίδες. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ειδικά στα σημεία όπου το ύψος του νερού έχει ξεπεράσει το όριο ασφαλείας.

Η μετεωρολογική ένωση της Βαλένθια AVAMET έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τοίχων που έχουν καταρρεύσει στην πόλη Οντινιέντ (35.000 κάτοικοι), όπου υπερχείλισε ο ποταμός Κλαριάνο, αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί από τα νερά σ’ έναν δρόμο του Μόισεντ (4.000 κάτοικοι), καθώς και σιδηροδρομικών γραμμών «που έχουν μεταμορφωθεί σε ποταμό» στο Φοντ ντε λα Φιγκέρα (2.000 κάτοικοι). Σύμφωνα με την AVAMET, στην πόλη Οντινιέντ, μία απ’ αυτές που επλήγησαν περισσότερο, σημειώθηκαν οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις από το 1917 που άρχισε η καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων.

VÍDEO | Así bajaba la desembocadura de la rambla de El Rubial en Águilas esta tarde #DANARMurcia . Vía @JaimeZaragoza3 pic.twitter.com/w2T5bSBM59

— Onda Regional (@ORMurcia) September 12, 2019


Στην πόλη Οριουέλα καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ βροχόπτωσης, με τις αρχές να δίνουν μάχη για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. «Έχουμε εκκενώσει με ασφάλεια τουλάχιστον 50 ανθρώπους και αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Με τα στοιχεία που έχουμε για τα τελευταία 100 χρόνια, πρόκειται για την μεγαλύτερη βροχόπτωση που έχει δει η πόλη τον τελευταίο αιώνα. Συνεπώς αυτό έχει δημιουργήσει κάποιες πολύ απρόβλεπτες καταστάσεις» είπε ο Χόρχε Ροντρίγκεθ, δήμαρχος της Οριουέλα.

Οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε πολλά σπίτια είναι σχεδόν καταστροφικές όπως λένε οι κάτοικοι. «Διαλύθηκαν όλα, όλα» λέει ένας κάτοικος και άλλη συμπληρώνει: «Ξύπνησα στις 7 το πρωί και το ποτάμι είχε ξεχειλίσει».

Ampliación | Tras azotar Almería y Murcia, hoy se espera que la DANA vuelva a dirigirse al norte, con lo que volverá a dejar importantes lluvias en Valencia y Alicante https://t.co/c1yiCxlMHY pic.twitter.com/6iBO6oMw4m

— EL PAÍS (@el_pais) September 13, 2019

Στην πόλη Οντιγέντ της Βαλένθια, η πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για να απεγκλωβίσει ανθρώπους τόσο από τα σπίτια τους όσο και από λασπωμένους δρόμους. «Το σπίτι καταστράφηκε τελείως, δεν μπορέσαμε να πάρουμε ούτε ένα πράγμα» είπε μία γυναίκα και άλλη συμπληρώνει: «Το νερό ξεχυνόταν στους δρόμους και κάποια στιγμή έφτασε μέχρι τη μέση μας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη Μαδρίτη.

GOTA FRÍA | Rescatan a una bebé con un barreño que estaba refugiada junto con otros miembros de su familia en un tejado de una casa en la huerta de Lorquí (Murcia). Las autoridades alertan de la crecida del río. pic.twitter.com/piUEHJFyx3

— eldiariomurcia (@eldiariomurcia) September 12, 2019

Llevamos casi 300 litros por metro cuadrado desde que empezó la lluvia⛈️

Keywords
Τυχαία Θέματα