«Φλέγεται» η Λέσβος: Πολίτες με όπλα στα χέρια – Αστυνομικοί «ταμπουρωμένοι» σε στρατόπεδο

Εντελώς ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στη Λέσβο – νωρίτερα και στη Χίο, όταν κάτοικοι των νησιών και ΜΑΤ συγκρούστηκαν, ενώ έχουν κορυφωθεί οι αντιδράσεις για το προσφυγικό. Πολίτες με όπλα στα χέρια τραυμάτισαν νωρίς το απόγευμα δυο αστυνομικού στα πόδια με σκάγια.

Στη Λέσβο από το απόγευμα εγκλωβισμένες στο στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παναγή βρίσκονται έξι διμοιρίες των ΜΑΤ. Το συγκεντρωμένο πλήθος έχει ανάψει φωτιές, κάποιοι έσπασαν την πύλη του στρατοπέδου,

ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ακούγονται και πυροβολισμοί. Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν ενώ τα ΜΑΤ αποχωρούσαν από τις περιοχές που έγιναν νωρίτερα τρομερά επεισόδια και την κυβέρνηση να προσπαθεί την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, νησιώτες εισέβαλαν σε ξενοδοχείο όπου έμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ και στην Λέσβο έγινε στις 6:30 το απόγευμα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ατόμων μπήκε σε ξενοδοχείο στη Γέρα την ώρα που οι αστυνομικοί έλειπαν καθώς βρίσκονταν σε υπηρεσία, άνοιξαν τα δωμάτια και έβγαλαν τα προσωπικά τους είδη έξω στο δρόμο όπου τους έβαλαν φωτιά.

Στη Χίο κάτοικοι εισέβαλαν το μεσημέρι της Τετάρτης (26/02) στο ξενοδοχείο που έμεναν ΜΑΤ και τους ξυλοκόπησαν.

Υπό πολιορκία οι αστυνομικοί στο στρατόπεδο Κυριαζή

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (26/02) συνέβησαν έντονα επεισόδια έξω από το Στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παναγή, κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, κατά την αποχώρηση των ΜΑΤ.

Και αυτό γιατί το εξαγριωμένο πλήθος έφτασε στην Παγανή εκεί που στεγάζεται το στρατόπεδο Κυριαζή και που σύμφωνα με πληροφορίες εκεί βρίσκονταν εγκλωβισμένες έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση από το πλήθος και ακούγονται πυροβολισμοί από καραμπίνες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πολίτες έσπασαν την πύλη του στρατοπέδου, άναψαν φωτιές και σημειώνονται επεισόδια.

Όπως αναφέρει το «grtimes» οι άνδρες των ΜΑΤ βγήκαν κάποια στιγμή από το στρατόπεδο και πέταξαν δακρυγόνα, κάτι που έτρεψε τους περισσότερους πολίτες σε φυγή. Αυτοί που έμειναν οργισμένοι άναψαν φωτιές στη μέση του δρόμου. Κάποιοι είναι με ρόπαλα και φωνάζουν συνθήματα και άλλοι απλά δίνουν το «παρών» στην διαμαρτυρία καθώς δεν θέλουν να αποκτήσει η Λέσβος κλειστές δομές φιλοξενίας. Έγιναν και ρίψεις νερού με το όχημα τύπου «Άτλας», κάτι που απομάκρυνε τους διαδηλωτές.

Κατά τις συγκρούσεις, προκλήθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση έξω από το στρατόπεδο του στρατιωτικού σχηματισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Αυτή τη στιγμή, μεγάλος όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει, ενώ σε απόσταση περί τα 1500 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου, διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούονται με μικρές ομάδες νεαρών που επιχειρούν να προσεγγίσουν ξανά το στρατόπεδο.

Στο στρατόπεδο Κυριαζή φέρεται να υπάρχουν οι κλούβες των ΜΑΤ γι’ αυτό και οι διαδηλωτές προτίμησαν να διαμαρτυρηθούν σ’ αυτό το σημείο και η Λέσβος ετοιμάζεται να ακόμη ένα δύσκολο βράδυ. Στο σημείο υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για παν ενδεχόμενo.

Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια στο στρατόπεδο

Λίγο μετά το μεσημέρι, τέσσερις διμοιρίες, που αποχωρούσαν από το Διαβολόρεμα, συναντήθηκαν με μεγάλη ομάδα κατοίκων που πήγαιναν να ενισχύσουν τα μπλόκα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η οργή των πολιτών και οι λεκτικές προκλήσεις οδήγησαν σε μια απρόβλεπτη σύγκρουση. Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση και τελικά οι άνδρες των ΜΑΤ μπόρεσαν να μπουν στο στρατόπεδο της Παγανής όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρει φιλοξενία… Οι κάτοικοι άναψαν φωτιές σε λάστιχα έξω από το στρατόπεδο.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας αποχώρησαν από την περιοχή Διαβολόρεμα. Ακολούθως έγινε το ίδιο και με τις δυνάμεις από την περιοχή της Καράβας.

Τραύματα από καραμπίνα έχουν οι δυο από τους 43 τραυματίες αστυνομικούς

Νωρίς το απόγευμα από τους 43 τραυματίες αστυνομικούς των ΜΑΤ, δυο δέχτηκαν σκάγια από καραμπίνα. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πολίτες.

Στη Λέσβο, αν και υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες για πυροβολισμούς τουλάχιστον επισήμως από την Αστυνομία δεν έχει προκύψει αστυνομικοί να έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

Οι δυο αστυνομικοί που έχουν τραύματα από σκάγια, είναι χτυπημένοι στα πόδια από πυρά κυνηγετικού όπλου, ενώ από τις σφοδρές συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 10 πολίτες.

Ενδεικτικό επίσης της κατάστασης που επικρατεί από το πρωί με πάνω από 1.000 κατοίκους να συμπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα στην περιοχή του Διαβολορέματος και του Καράβα, είναι ότι από τα δακρυγόνα και τις χειροβομβίδες κρότου – λάμψης προκλήθηκαν αρκετές μικρές εστίες πυρκαγιών στο δάσος.

Αποχώρηση των ΜΑΤ από Λεσβο pic.twitter.com/FrPqgx16IK

nikos christofakis (@ChristofakisN) February 26, 2020


Κάτοικοι της Χίου εισέβαλαν σε ξενοδοχείο και ξυλοκόπησαν τους αστυνομικούς

Στην Χίο ομάδα κατοίκων που συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση, εισέβαλαν στο Ξενοδοχείο «Ερύθα» και στη συνέχεια στα δωμάτια που φιλοξενούνται αστυνομικοί που εστάλησαν στο νησί, ξυλοκόπησαν με αποτέλεσμα να τραυματίσουν εννιά αστυνομικούς και πέταξαν τα πράγματά τους από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα.

Για το περιστατικό συνελήφθη ένας 27χρονος, έγιναν 11 προσαγωγές ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμη ατόμου και αναζητείται.

Νωρίς το μεσημέρι, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο έγιναν εξέλιξη αντίστοιχες διαμαρτυρίες στα κέντρα των πόλεων για το προσφυγικό και τη βία του κράτους, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr, intimenews.gr

Πηγή: «Φλέγεται» η Λέσβος: Πολίτες με όπλα στα χέρια – Αστυνομικοί «ταμπουρωμένοι» σε στρατόπεδο - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα