«Έτοιμο να σπάσει» το σχοινί μεταξύ Τουρκίας και ΉΠΑ – Αυστηρές προειδοποιήσεις από Πομπέο και Πέινς

Ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ με αφορμή τους S-400Eκατέρωθεν τελεσίγραφα για «τελικές επιλογές»Ανοικτή η πόρτα της εξόδου από το ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Συνέχεια στις αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία πως η αγορά των ρωσικών S-400 θα βλάψει τα τουρκικά συμφέροντα, και μάλιστα ακόμα και με αποβολή τους από τη Βορειοαντλαντική συμμαχία, έκανε το βράδυ της Τετάρτης 3 Απριλίου ο

υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Μάικ Πομπεο, συνεχίζοντας ουσιαστικά το τελεσίγραφο του Μάικλ Πενς.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι έδωσε παραπλανητική εικόνα για τη συζήτηση που είχαν οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών και αναφώνησε πως με τη σειρά του καλεί τις ΗΠΑ να επιλέξουν «ή τους τρομοκράτες ή εμάς».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο του NATO, του οποίου οι δύο χώρες είναι μέλη, ο Πομπέο «εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ζήτημα της βορειοανατολικής Συρίας», ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν μετά την αναγγελία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, καθώς οι εξοπλισμένες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που αγωνίστηκαν εναντίον των τζιχαντιστών, ενόχλησαν ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία απειλεί πλέον ανοικτά να τους επιτεθεί.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε ήδη δηλώσει τον Ιανουάριο ότι θέλει να εξασφαλίσει ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφαγιάσουν τους Κούρδους στη Συρία» .

Ουάσινγκτον και Άγκυρα έχουν αναφερθεί στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα τουρκοσυριακά σύνορα, όπου οι YPG δεν θα έχουν δικαίωμα να επιχειρούν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για αυτή την ουδέτερη ζώνη μένουν να διευκρινιστούν και αποτελούν αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξάλλου ανακοίνωσε εντέλει ότι θα διατηρήσει μια μικρή δύναμη στη συριακή επικράτεια.

Ωστόσο, κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης υπήρξε η αγορά των ρώσικων πυραύλων S-400 από την Τουρκία. Η διαφωνία για το ζήτημα αυτό πυροδοτεί έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Αν η Τουρκία θέλει τα F-35, να αγοράσει και τους Patriot

O Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος ασκεί χρέη υπουργού άμυνας για τις ΗΠΑ, στην Τουρκία, είχε ξεκαθαρίσει πως η αγορά των F-35 είναι ασύμβατη με τους a-400,εντείνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των πάλαι ποτέ συμμάχων.

Ο αμερικανός πολιτικός υπογράμμισε πως εάν η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα των μαχητικών αεριωθουμένων F-35, θα πρέπει να αγοράσει και πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot.

Το τελεσίγραφο δόθηκε κατά τη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο όπου και ο Σάναχαν, όταν ρωτήθηκε για το εάν οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στο πρόγραμμα του F-35 απάντησε «αναμφίβολα τη θέλουμε· είναι ανάγκη η Τουρκία να αγοράσει τους Patriot», απάντησε.

Με μια λίστα που περιείχε το σύνολο των ακανθωδών θεμάτων που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις προσήλθε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στείτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί δημόσια ομιλία του κ. Τσαβούσογλου, κατά την οποία είχε υποστηρίξει ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 αποτελεί ένα τελικό γεγονός, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να παίρνει την σκυτάλη στη συνέχεια της εκδήλωσης και να καλεί την Τουρκία να επιλέξει αν θέλει να διακινδυνεύσει την εταιρική της σχέση με το ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του κ. Τσαβούσογλου και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός έθεσε τα εξής θέματα:

Αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την ΤουρκίαΑποφυγή μονομερών στρατιωτικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας στη ΣυρίαΤαχεία επίλυση των υποθέσεων που αφορούν την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών στην ΤουρκίαΠιθανές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία

(Με πληροφορίες από AFP, dpa, ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα