Ερντογάν εκτός ορίων: Δε θα επιτρέψουμε πειρατείες σε Αιγαίο και Μεσόγειο (video)

Σε νέες ακραίες και προκλητικές δηλώσεις προχώρησε τη Δευτέρα (31/08) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε εγκαίνια στο λιμάνι της Κερασούντας σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Άγκυρα συντηρεί, λοιπόν, την ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα μηνύματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δε θα επιτρέψουμε

ληστείες και πειρατείες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Τη χώρα μας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Όσοι κάνουν τους μάγκες, επειδή τους ξεσηκώνουν οι πρώην αποικιοκράτες, τους συστήνω να μελετήσουν την πρόσφατη ιστορία του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι το «Orus Reis», θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις ενέργειες του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε αναφέρει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγες ώρες. «Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα ευχάριστα νέα (σ.σ. από τις έρευνες)», ήταν τα λόγια του «Σουλτάνου».

Balıkçılık sezonunu Giresun’daki balıkçı kardeşlerimizle birlikte açıyoruz. Vira Bismillah… https://t.co/hmkUtMM1pp

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) August 31, 2020

Γαλλικό «χαστούκι» στην Τουρκία: Απολύτως απαράδεκτη η στάση της, να απαντήσει συλλογικά η ΕΕ

Νωρίτερα, καταγράφηκε νέο γαλλικό «χαστούκι» στην Τουρκία. «Απολύτως απαράδεκτη η στάση της Άγκυρας, να απαντήσει συλλογικά η ΕΕ», επισήμανε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».

Η Γαλλία «σφίγγει τον κλοιό» στον Ερντογάν: Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βάζει… ρότα προς την αν. Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, το «βαρύ πυροβολικό» της ρίχνει στη… μάχη της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία. Διαρροές από το Παρίσι θέλουν να αποφασίστηκε να σταλεί στην περιοχή το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ». Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, το «κόσμημα» του γαλλικού ναυτικού να κινείται στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να έχει προκαθορισμένη αποστολή.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κίνηση ισχύος προς την Τουρκία. Ουσιαστικά, η Γαλλία με τον τρόπο αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι δεν θα ανεχθεί άλλα… παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι o πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε πει πριν από μερικές ημέρες ότι η Άγκυρα σέβεται μόνο τις πράξεις και όχι τα λόγια… Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» είχε μεταβεί και στο παρελθόν στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα προστατεύσω τη Γαλάζια Πατρίδα από τους εισβολείς», είχε τονίσει ο τούρκος πρόεδρος, βάζοντας Ελλάδα και Γαλλία στους εχθρούς της Άγκυρας, τονίζοντας: «Υπεύθυνοι οι ανίκανοι ηγέτες σας για ό,τι συμβεί».

Συνεχίζει την ένταση η Τουρκία: Προκλητικές οι ενέργειες της Ελλάδας στο Καστελόριζο

«Η Τουρκία δε θα επιτρέψει προκλητικές ενέργειες στο Καστελόριζο», ανέφερε νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, σε ανακοίνωσή του αναφερόμενος σε δημοσιεύματα στον Τύπο της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τα οποία έλληνες στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο νησί. Η Άγκυρα συντηρεί, λοιπόν, την ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα μηνύματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις αναφορικά με συσσώρευση στρατιωτών από την Ελλάδα.

«Με βάση τη συνθήκη του Παρισιού του 1947 το Καστελόριζο διέπεται από αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Εάν αληθεύουν οι ειδήσεις στον Τύπο, αυτό αποτελεί μια νέα ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και των πραγματικών της προθέσεων για την ανατολική Μεσόγειο. Απορρίπτουμε τυχόν παράνομες ενέργειες που επιχειρούνται για τροποποίηση του καθεστώτος του νησιού. Τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια πρόκληση ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας. Τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα», δήλωσε ο Ακσόι.

Πρόσθεσε ότι «εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή χαμένη θα είναι η ίδια. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δίκαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και τα συμφέροντά της». Αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Statement of the Spokesperson of Ministry of Foreign Affairs, Mr. Hami Aksoy, in Response to a Question Regarding the Media Reports on Military Deployment of Greece to the Island of Kastellorizo https://t.co/LQIpGvUGYM

Turkish MFA (@MFATurkey) August 31, 2020

Τσελίκ: Πειρατικές οι ενέργειες της Ελλάδας στο Καστελόριζο

Νωρίτερα, είχαμε και άλλες δηλώσεις σε προκλητικούς τόνους από την πλευρά της Τουρκία, την ώρα που τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας επιχειρούν να καταλογίσουν στην Ελλάδα την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι οι αναρτήσεις στο Twitter του εκπρόσωπου του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να στρέφεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

συνεχίζει τις προκλήσεις δηλώνοντας πως η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

«Το ελληνικό νησί, Καστελόριζο, είναι μια νέα πρωτοβουλία πειρατείας. Είναι ανόητο να στρέφεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα σε αυτά τα βήματα θα είναι εξαιρετικά σκληρή», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να οπλίσει το νησί είναι ένα νέο παράδειγμα πειρατείας. Λαμβάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα, η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Αντί να επιλύει προβλήματα μέσω της διπλωματίας και βάσει του νόμου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας με πειρατικές συμφωνίες. Η συνέπεια αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι σοβαρή αποτυχία», σημειώνει σε άλλη ανάρτηση.

«Η Ελλάδα θέλει η Τουρκία να λύσει προβλήματα μέσω του νόμου και είναι ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής. Εάν προτιμάτε να ασκείστε με τη Γαλλία αντί να μιλάτε με την Τουρκία, θα δείτε πως ήταν λάθος. Η Ελλάδα θα μάθει ότι έχουμε μια ισχυρή απάντηση σε κάθε της βήμα», κατέληξε.

Yunanistan hukuk yoluyla sorunları çözmek istiyorsa Türkiye en güvenilir muhataptır. Türkiye ile konuşmak yerine Fransa ile tatbikat yapmayı tercih ediyorsa bunun ne kadar yanlış olduğunu görecektir.
Yunanistan her adımına verecek güçlü bir cevabımız olduğunu öğrenecektir.

— Ömer Çelik (@omerrcelik) August 31, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα