«Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών», τονίζει ο Βίτσας

«Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα», τονίζει για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βίτσας στην πρώτη του συνέντευξη με την ιδιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής μιλά στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για τις προτεραιότητες, τη φιλοσοφία του όσον αφορά τη νέα

του θέση, και με αφορμή αυτό, μιλά και για τη στάση της Άγκυρας αλλά και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ένα υπουργείο που θα το αποκαλούσα «ώριμο τέκνο της ανάγκης». Από ‘κει και πέρα, ήδη, έχει αρχίσει να περνάει στη φάση της ωρίμανσής του, τόσο ως δομή όσο και ως φιλοσοφία και ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και διαχείρισης- επίλυσης προβλημάτων.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση, είναι να θέσουμε εμείς τις προτεραιότητες και να μην ακολουθούμε τα γεγονότα όταν και αν ποτέ αυτά υπάρξουν. Δηλαδή οι παρούσες συνθήκες σχετικής ηρεμίας γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις δομές του Υπουργείου και να κάνουμε είτε διορθωτικές είτε ενισχυτικές κινήσεις. Με άλλες λέξεις πρέπει να έχουμε σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μεν μια αυτοτελής δομή της κρατικής διοίκησης αλλά ταυτόχρονα, είναι και ένα κομβικό σημείο, ένα πεδίο όπου συναντώνται λειτουργίες από όλον τον κρατικό μηχανισμό και πρέπει να συνυπάρξουν και να συμπαράγουν αποτέλεσμα. Συναντώνται σε διάφορες φάσεις διαχείρισης του προσφυγικού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, το Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όλη η κυβέρνηση.

Η δημιουργική συνύπαρξη όλου του κρατικού μηχανισμού για έναν σκοπό συντελείται μέσα στο πεδίο που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην ουσία αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή επιμέρους λειτουργίες, ίσως και με διαφορετικούς βηματισμούς, να συμπορευτούν χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα