Έρευνα του Economist: Χωρίς σχέδιο δράσης η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του πιο θανατηφόρου καρκίνου

Κενά και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, διαπιστώνει έρευνα του Economist, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στις 28 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί κύρια αιτία καρκινικού θανάτου παγκοσμίως. Το 2018 σύμφωνα με τον

Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) διαγνώστηκαν 2,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και καταγράφηκαν 1,76 εκατ. θάνατοι. Στην Ευρώπη την ίδια χρονιά διαγνώστηκαν 470.000 άτομα με καρκίνο πνεύμονα και 388.000 πέθαναν από τη νόσο. Στην Ελλάδα το 2018 διαγνώστηκαν 9.964 άτομα, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων (7.862) να αφορούν στους άνδρες. Πρόκειται για την πρώτη αιτία καρκινικού θανάτου στη χώρα μας, καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρά μόνο όταν πια η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Η έρευνα «Breathing in a New Era: a comparative analysis of lung cancer policies across Europe» που εκπονήθηκε από το Τμήμα Πληροφοριών του Economist, με επικεφαλής την Δρ. Mary Bussell, αφορά σε 27 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο) και εστίασε σε 17 δείκτες αξιολόγησης.

Σύμφωνα με αυτούς προκύπτει ότι:

– Η Ελλάδα βρίσκεται στο 52% των χωρών που δεν έχει ανανεώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο την τελευταία 5ετία. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Γαλλία, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται εννέα χώρες μεταξύ των οποίων Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Αυστρία και Ιρλανδία.

– Εκτός από την Πολωνία, οι άλλες 27 χώρες – και η Ελλάδα – που δεν έχουν στοχευμένο πλάνο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ελλάδα και Γερμανία δεν περιλαμβάνουν αναφορές για την παρηγορητική φροντίδα, ενώ Ισραήλ και Ελβετία δεν έχουν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρκίνο του πνεύμονα.

– Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με χρονικά καθορισμένο σύστημα διαγνωστικού ελέγχου, ούτε φυσικά και σε αυτές με γρήγορο πλαίσιο παραπομπής σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

– Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ και Πορτογαλία είναι μεταξύ των κρατών που έχουν εθνικό σύλλογο ασθενών ειδικά για τον καρκίνο του πνεύμονα, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, τη Σλοβενία, Σλοβακία, την Τσεχία, το Βέλγιο κ.α.

– Το 67% των χωρών δεν περιλαμβάνουν τους συλλόγους ασθενών στη διαδικασία σύνταξης των εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το 56% των χωρών δεν περιλαμβάνουν τους ασθενείς στην Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Στην Ελλάδα, αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωση Ασθενών Ελλάδας η συμμετοχή στα κέντρα λήψη αποφάσεων. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή επαναδιατύπωσε το αίτημά της προς το υπουργείο Υγείας να συμπεριληφθεί εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στην επιτροπή για την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη δημιουργία μητρώων ασθενών και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

– Σε 12 χώρες δεν υπάρχει πρόβλεψη για την από κοινού λήψη αποφάσεων, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Φινλανδία.

– Σε 10 χώρες στις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες δεν γίνεται ρητή αναφορά στον διαγνωστικό έλεγχο, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Τσεχία.

«Καμιά χώρα δεν τα πάει καλά σε όλους τους δείκτες αξιολόγησης διότι κάθε χώρα είναι αντιμέτωπη με τις δικές της προκλήσεις. Συνεπώς κάθε χώρα πρέπει να κάνει βελτιώσεις για γρήγορη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, αφού πλέον αν διαγνωστεί έγκαιρα δεν οδηγεί στον θάνατο. Επείγει να γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικής υγείας με έμφαση στη γρήγορη έγκριση και ορθή αποζημίωση των φαρμάκων ως μια επένδυση για το μέλλον και τον παραγωγικό πληθυσμό της Ευρώπης. Η μελέτη αναδεικνύει λύσεις βάσει της κατάστασης που ισχύει σήμερα σε κάθε χώρα για την ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας για την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου του πνεύμονα και τελικά τη βελτίωση των ζωών όσων ζουν με μια σοβαρή ασθένεια. Στον πυρήνα όλης αυτής της προσπάθειας φυσικά βρίσκεται η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης», ανέφερε η Δρ. Bussell.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο (Europe Beating Cancer Plan), προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τελικά σε εφαρμογή από τις χώρες-μέλη.

Πηγή: Έρευνα του Economist: Χωρίς σχέδιο δράσης η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του πιο θανατηφόρου καρκίνου - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα