ΕΠΟ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές ΠΑΟΚ, Ξάνθη για την πολυϊδιοκτησία – Έμειναν οι τιμωρίες αφαίρεσης βαθμών

Απορρίφθηκαν, τελικά, από την δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ οι προσφυγές των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, κατά των αποφάσεων που είχε λάβει το μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι έμειναν οι τιμωρίες αφαίρεσης βαθμών,

δηλαδή το -7 στον «Δικέφαλο του Βορρά» και συνολικά το -12 στους ακρίτες.

Αμφότερες είχαν τιμωρηθεί πρωτόδικα με αφαίρεση βαθμών, βάσει της εισήγησης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. ΠΑΟΚ και Ξάνθη κατέθεσαν προσφυγές, αμέσως μετά, στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, αλλά, δε δικαιώθηκαν κι ως εκ τούτου παραμένει η ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών από το «Δικέφαλο του Βορρά», ενώ από την ακριτική ομάδα αφαιρούνται 12 συνολικά, 7 εξαιτίας της πολυϊδιοκτησίας και 5 λόγω μη δήλωσης της αλλαγής στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Με την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να δέχεται και αυτή την εισήγηση της ΕΕΑ…

Το μοναδικό σημείο κατά το οποίο η επιτροπή εφέσεων διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση, ήταν ότι δέχθηκε τις πρόσθετες παρεμβάσεις των ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΑΕΛ και Πανιώνιος.

Η εκδίκαση της υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έγινε στις 12 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο ομάδες τιμωρήθηκαν από τον δικαστή της Super League, πρωτόδικα, από την χρήση του νόμου 1999 (προβλέπει και υποβιβασμό) που άλλαξε με την πρόσφατη τροπολογία, για τιμωρία 5-10 βαθμών, που πέρασε η κυβέρνηση, καθώς η ΕΠΟ φαίνεται να έχει… αποσύρει από το καλοκαίρι όλο το άρθρο 30 του Πειθαρχικού Κώδικα που αφορά την πολυιδιοκτησία. Τότε που η ΕΠΟ επιχείρησε να κάνει αλλαγές στο θέμα της πολυιδιοκτησίας, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από FIFA και UEFA.

Το σκεπτικό της Πειθαρχικής Επιτροπής της Superleague, ανέφερε, άλλωστε για την απόφαση: «…αντλεί τη δικαιοδοσία του αποκλειστικά εν προκειμένω εκ του άρθρου 69 παρ. 12 Ν. 2725/1999, ενόψει και του ότι ο Κανονισμός και ο Πειθαρχικός Κώδικας ΕΠΟ, όπως προαναφέρθηκε, δεν προβλέπουν διατάξεις σχετικές με ζητήματα πολυϊδιοκτησίας».

Διαφορετικά η… αντικατάσταση της ποινής του υποβιβασμού μ’ αυτή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών για την πολυιδιοκτησία και άλλες παραβάσεις όπως στο μετοχολόγιο, θα πρέπει να έχει και τη… σφραγίδα των FIFA και UEFA, εφόσον έχει ισχύ ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ.

Ακολούθησαν εφέσεις από ΠΑΟΚ και Ξάνθη, οπότε η υπόθεση εξετάστηκε και από τη δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, που δέχτηκε και αυτή την εισήγηση της ΕΕΑ. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές και στο CAS.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ για τις αποφάσεις της Επιτροπής εΦΈΣΕΩΝ αναφέρει:

Η Επιτροπή Εφέσεων, κατά την τελευταία της συνεδρίαση, έλαβε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αποφάσεις.

Απόφαση 20/2020: Συνεκδικάζει την με αριθ. πρωτ. 8660/9.3.2020 έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ», την με αριθμ. πρωτ. 8674/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΟΚ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8707/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8648/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.», την υπ’ αριθμ. 9012/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 9013/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Απορρίπτει ομόφωνα τις ως άνω παρεμβάσεις της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα τύποις τις ως άνω εφέσεις. Απορρίπτει, κατά πλειοψηφία, ως κατ΄ ουσίαν αβάσιμες τις ως άνω εφέσεις της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ» και της «ΠΑΕ ΠΑΟΚ». Δέχεται ομόφωνα ως κατ΄ ουσίαν βάσιμες τις ως άνω εφέσεις της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και της «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.». Εξαφανίζει εν μέρει την υπ’ αριθμ. 95/5.3.2020 οριστική απόφαση του Πρωτοβαθμίου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE 1 ΕΛΛΑΔΑ καθ΄ο μέρος απερρίφθησαν οι κύριες παρεμβάσεις που άσκησαν πρωτοδίκως οι «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.». Κρατεί και δικάζει επί των ως άνω παρεμβάσεων. Δέχεται κατά πλειοψηφία ως εν μέρει κατ΄ουσίαν βάσιμες τις ως άνω κύριες παρεμβάσεις των «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.

Απόφαση 21/2020: Συνεδικάζει την με αριθ. πρωτ. 8661/9.3.2020 Έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ», την με αριθμ. πρωτ. 8705/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8714/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ» και την υπ’ αριθμ. 9011/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Απορρίπτει ομόφωνα την ως άνω παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα τύποις τις ως άνω εφέσεις. Απορρίπτει κατά πλειοψηφία ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη την έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ» και ομόφωνα ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη την έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα ως κατ΄ ουσίαν βάσιμη την ως άνω έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ». Εξαφανίζει εν μέρει την υπ’ αριθμ. 93/5.3.2020 οριστική απόφαση του Πρωτοβαθμίου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE 1 ΕΛΛΑΔΑ καθ΄ο μέρος απορρίφθηκε η κύρια παρέμβαση που άσκησε πρωτοδίκως η «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ». Κρατεί και δικάζει επί της ως άνω παρεμβάσεως. Δέχεται κατά πλειοψηφία ως εν μέρει κατ΄ουσίαν βάσιμη την ως άνω κύρια παρέμβαση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ».

Απόφαση 16/2020: Απορρίπτει την έφεση του κ. Ευάγγελου Αγγελάκη κατά της υπ. αριθμ. 2/2020 απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Πηγή: ΕΠΟ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές ΠΑΟΚ, Ξάνθη για την πολυϊδιοκτησία – Έμειναν οι τιμωρίες αφαίρεσης βαθμών - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα