Επίθεση Τεχεράνης σε Ουάσινγκτον: Οι «απάνθρωπες» κυρώσεις δε θα λυγίσουν το «μεγάλο ιρανικό έθνος»

O πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατήγγειλε τις νέες «σκληρές και απάνθρωπες» κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να σπάσουν την «αντίσταση» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη (08/10), κυρώσεις σε βάρος των 18 «κύριων» ιρανικών τραπεζών για να «σταματήσει την παράνομη πρόσβαση στα αμερικανικά δολάρια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν έτσι να

λυγίσουν το Ιράν ολοκληρώνοντας την ασφυξία της οικονομίας του, ενώ η εκστρατεία τους της «μέγιστης πίεσης» δεν επέτρεψε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποσπάσει την «καλύτερη συμφωνία» για την πυρηνική ενέργεια που ήλπιζε ότι θα είχε με την Τεχεράνη.

It is. USA can't stop Covid-19. How in the hell they can stop China & Iran? @realDonaldTrump @SecPompeo @UN_Iran @UN @HouseDemocrats @JZarif @khamenei_ir @HassanRouhani @AP @abc @TheFinalCall showcases anti-ship ballistic missile to threaten US carriers https://t.co/GbB8j55bBw

— Grady Muhammad (@muhammad_grady) October 9, 2020


«Οι Αμερικανοί έκαναν ήδη ό,τι μπορούσαν εναντίον του μεγάλου ιρανικού έθνους», αντέδρασε ο πρόεδρος Ροχανί, σύμφωνα με δηλώσεις που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του. «Δε θα καταφέρουν να σπάσουν την αντίσταση του ιρανικού έθνους με αυτές τις απάνθρωπες (ενέργειες)», δήλωσε.

Παρατηρητές και διπλωμάτες φοβούνται μήπως αυτές οι νέες κυρώσεις μειώσουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα για το Ιράν να αποκτά «ανθρωπιστικά» αγαθά, ακόμη και αν η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει ότι αυτά τα αγαθά υπόκεινται σε εξαιρέσεις.

Για τον ιρανό πρόεδρο, αυτές οι κυρώσεις αποσκοπούν «στη δημιουργία σοβαρών εμποδίων στις μεταφορές κεφαλαίων για τα φάρμακα και τα τρόφιμα». Καταγγέλλει «σκληρά, τρομοκρατικά και απάνθρωπα» τιμωρητικά μέτρα.

President @HassanRouhani in a telephone conversation with Governor of Central Bank of #Iran (CBI) Abdolnasser Hemmati termed US attempts to create serious obstacles and problems on transferring currency for supplying food and drug as cruel, terrorist and inhumane action pic.twitter.com/CXnWTh4rRh

— IranGov.ir (@Iran_GOV) October 9, 2020


«Μεσούσης της πανδημίας Covid-19, το αμερικανικό καθεστώς θέλει να καταστρέψει τους τελευταίους διαύλους μας για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χθες στο Twitter. «Οι Ιρανοί θα επιβιώσουν από αυτήν την τελευταία σκληρότητα, αλλά η συνωμοσία για να λιμοκτονήσει ένας λαός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα