Επίθεση Κουτσούμπα: Θα παραδώσετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό στις εταιρείες – Ενισχύετε τον νόμο Κατρούγκαλου

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό εξαπέλυσε από τη βήμα της Βουλής ο γενικός γραμμετέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης της Παρασκευής (14/2).

«Έχετε δημιουργήσει μια ψεύτικη πραγματικότητα, για να πουλήσετε την πραμάτεια, για να παραδώσετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους επιχειρηματίες της υγείας», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Περιέγραψε, επίσης,

τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, με την εντατικοποίηση και γιγάντωση των ευέλικτων μορφών της εργασίας, την κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, την παντελής έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επέκτεινε το αντεργατικό πλαίσιο στις συλλογικές συμβάσεις «που αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, σχεδόν τους 9 στους 10, εκτός οποιασδήποτε ΣΣΕ».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όχι μόνο δεν καταργεί αλλά ότι συνεχίζει τον νόμο Κατρούγκαλου. «Το αρχιτεκτονικό περιεχόμενο του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει αναλλοίωτο. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε, ως και τις μέρες μας, την ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι «σήμερα έρχεται η ΝΔ να ισχυροποιήσει το πνεύμα και το σώμα αυτού του νόμου, να ανοίξει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσετ, όπου η σύνταξη θα σπάει σε ένα μικρό τμήμα που θα εγγυάται το κράτος -και αυτό πάντα υπό αίρεση, με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας – η ονομαζόμενη εθνική σύνταξη κι από κει και πέρα θα υπάρχει η ανταποδοτική σύνταξη η οποία θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο. Οι συντάξεις θα τιτλοφορούνται πλέον ως χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού-μεσαίου και υψηλού ρίσκου».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλωσόρισε την κυρία Γεννηματά στην υιοθέτηση «–έστω και στα λόγια- της θέσης του ΚΚΕ», επισημαίνοντας ότι πράγματι πρόκειται για νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση.

«Τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας παραμένουν κολλημένα σταθερά πάνω από 17%, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο ανέργους. Η ευέλικτη απασχόληση, δηλαδή για να μιλάμε απλά ελληνικά, η δουλειά λάστιχο με 380 ευρώ μισθό μεικτά, έχει εκτιναχθεί. Μετεξελίσσεται σε μόνιμης διάρκειας ευέλικτη εργασία και όχι προσωρινού χρόνου, χαμηλά αμειβόμενη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, που μεταξύ των άλλων, ουσιαστικά αποκρύπτει και την πραγματική ανεργία. Και φέτος η πλειοψηφία των νέων προσλήψεων είναι με ευέλικτες μορφές εργασίας. Με τα δικά σας στοιχεία πάνω από 55%», συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη δευτερολογία του.

«Τα επίσημα στοιχεία του κράτους, αποτυπώνουν με τρόπο χαρακτηριστικό, βασικές πλευρές της ζούγκλας που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, στη σημερινή φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «αυτή η εργασιακή ζούγκλα, έχει την κοινή σφραγίδα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ ζήτησε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, ενώ επιτέθηκε στον κ. Βρούτση, λέγοντας ότι «επιδίδεται σε ένα αντιΚΚΕ παραλήρημα με χρυσαυγίτικη μάλιστα φρασεολογία, διαστρεβλώνοντας επιπλέον τις θέσεις του ΚΚΕ».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο σύνθημα «σύνταξη μόνο στους Έλληνες» της Χρυσής Αυγής, που υιοθέτησε ο κ. Βρούτσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις διακρίσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε βάρος των ομογενών Ελλήνων της Αλβανίας και των μεταναστών.

Πρόταση νόμου

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει στις 18 Οκτωβρίου του 2016 για τις συλλογικές συμβάσεις και η οποία υπογράφεται από 513 εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Στην πρόταση νόμου, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

– Η κατάργηση όλων των διατάξεων των μνημονίων, που ψηφίστηκαν από όλες τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση.

-Διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

-Επανέρχεται η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους.

-Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και καταργείται η διάκριση για τους νέους εργαζόμενους.

-Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

-Οι όροι των κλαδικών συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Πηγή: Επίθεση Κουτσούμπα: Θα παραδώσετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό στις εταιρείες – Ενισχύετε τον νόμο Κατρούγκαλου - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα