Επιστήμονες κατάφεραν να φέρουν… πίσω τη μνήμη σε ηλικιωμένους

Λύση σε ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τη μνήμη τους έσωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έφερε θετικά αποτελέσματα με τη διέγερση με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς μιας περιοχής του εγκεφάλου. Μιλάμε για περιοχή που συνδέεται με τη μνήμη. Αυτή η διέγερση είχε ως αποτέλεσμα η μνήμη των ηλικιωμένων να «ξανανιώσει»

και να επανέλθει στα επίπεδα που είχαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όταν ήταν ενήλικες και σε νεαρή ηλικία.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Τζόελ Βος, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, χρησιμοποίησε τη Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση (TMS) με στόχο τον ιππόκαμπο, την περιοχή που θεωρείται υπεύθυνη για τις μνημονικές ικανότητες. Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology».

“In addition to their use in clinical trials, there are many reasons to be enthusiastic about the potential for EVs to markedly affect the way we detect, monitor, and treat neurologic disease.” Read more in this #editorial https://t.co/4iEIr9vUpp

— JAMA Neurology (@JAMANeuro) 19 Απριλίου 2019

Να αναφέρουμε πως η μνήμη φθίνει σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους, καθώς μεγαλώνουν και ιδιαίτερα η μνήμη που αφορά τη συσχέτιση δυο φαινομενικά άσχετων πραγμάτων (π.χ. το μέρος που άφησα τα κλειδιά, το όνομα του γείτονα κλπ). Αυτή η έρευνα έδειξε, όμως, ότι μετά τη στοχευμένη διέγερση του εγκεφάλου, «η μνήμη των ηλικιωμένων βελτιώθηκε σε σημείο που δεν μπορούσες να την ξεχωρίσεις από εκείνη των νεότερων ανθρώπων». Αυτό δήλωσε ο Βος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 16 άτομα 64 έως 80 ετών που είχαν προβλήματα μνήμης, λόγω της ηλικίας τους. Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για να εντοπίσουν με ακρίβεια τον ιππόκαμπο του κάθε συμμετέχοντα. Δεδομένου όμως ότι ο ιππόκαμπος βρίσκεται πολύ βαθιά στον εγκέφαλο και η ηλεκτρομαγνητική διέγερση είναι πολύ δύσκολο να φτάσει σε αυτόν, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια δομή στον βρεγματικό λοβό, που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια του κρανίου και στέλνει μηνύματα στον ιππόκαμπο και άσκησαν διέγερση σε αυτήν.

«Προκαλέσαμε διέγερση στην περιοχή όπου η εγκεφαλική δραστηριότητα συγχρονίζεται με την δραστηριότητα του ιππόκαμπου, υποθέτοντας ότι αυτές οι δύο περιοχές επικοινωνούν», τόνισε η Ανίσα Νιλακάνταν, απόφοιτος νευροψυχολογίας που δουλεύει στο εργαστήριο του Βος.

A paper published in Neurology discusses how late menarche and early menopause leading to less exposure to reproductive hormones are related to increased dementia risk.https://t.co/ETXI6dI4B6 pic.twitter.com/Bp8PPEI3tB

— Penn Memory Center (@Penn_Memory) 17 Απριλίου 2019

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα